Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Neonska svjetla i hitovi 80-ih (“Atomic Blonde”, D. Leitch)

30.08.2017. Iva KolarFoto: facebook.com/AtomicBlondeMovie
Vrijeme čitanja: 4 minute

Već se neko vrijeme vodi rasprava treba li ili ne treba novog Bonda glumiti žena. U međuvremenu, David Leitch, filmskom svijetu dosad poznat kao kaskader i koordinator kaskadera, s debitantskom redateljskom ulogom tek u filmu John Wick 2014. godine, u Atomic Blonde donosi svoju špijunku s ledeno plavom kosom i jednako ledenom osobnošću, a koju se neizbježno već proziva „ženskim Jamesom Bondom“.

Špijunka kao protagonistica i naslovna junakinja može značiti otvaranje novih mogućnosti u špijunskim filmovima, a ne samo postavljanje glumice na muško napisanu ulogu, no koliko je potencijala ostvareno u Atomic Blonde drugi je par rukava.

Ovo nije film o padu Berlinskog zida

Lorraine Broughton (Charlize Theron) špijunka je MI6-a poslana u Berlin da popravi nered koji je nastao zbog ubojstva jednog od njenih kolega, a koji je posjedovao ručni sat s kompromitirajućim informacijama o tajnim agentima. Tamo je poslana u vrijeme zadnjih izdisaja Hladnog rata, nekoliko dana prije pada Berlinskog zida, ali film nam na samom početku jasno izriče da ovo nije priča o tome, iako je rušenje Zida sveprisutna informacija i često se u priču ubacuju izvješća o neredima na berlinskim ulicama.

U Berlinu Lorraine treba dočekati David Percival (James McAvoy), glavni britanski špijun u Berlinu, no agenti KGB-a ga prestignu i razotkriju Lorraine tek što je stupila na njemačko tlo. To znači da u redovima MI6-a postoji krtica, a ispada da je razotkrivanje njenog identiteta također jedan od Lorraineinih zadataka. O svemu tome zapravo saznajemo u retrospektivi jer Lorraine čitav film lanac događaja prepričava svom nadređenom, Grayu (Toby Jones) te agentu CIA-e (John Goodman).

Atomic Blonde

Foto: mellowyknox.tumblr.com

Dobra akcija, nejasna priča

Usprkos svim Lorrainenim naporima da razjasni priču kako šefovima, tako i gledateljima, ona do samog kraja ostaje do određene razine nejasna, a to nije krivnja protagonistice. Priču je teško pratiti jer nismo sigurni u motive likova niti je jasno objašnjeno kako je došlo do neke situacije. Pokretač cijele priče, ručni sat s kompromitirajućim detaljima o svim agentima (cijelog MI6-a? CIA-e? Cijelog svijeta?), ne daje gledatelju zapravo uvid ni u kakve detalje, osim da je David Percival promiskuitetan, a to nam film već ranije sam otkrije, pa onda ne znamo zašto je toliko važno dočepati se tog predmeta. Priča o dvostrukim agentima i otkrivanju krtice kodnog imena Satchel nepotrebno je zakomplicirana ubacivanjem scena Lorraineninog prepričavanja dvojici nadređenih.

Međutim, Leitch je jako dobro iskoristio ono u čemu je i sam dobar: akcijske scene veoma su dobro koreografirane, izvedene i snimljene te vode film. Charlize Theron dobro izbatina pola postave filma te time stvara figuru ženskog heroja koji je vrlo uspješan u tom muškom svijetu špijunaže. Posebno je zanimljiva činjenica da je jedini drugi ženski špijun francuska novakinja Delphine (Sofia Boutella) koja Lorraine postane ljubavnica. Moglo bi se reći da i ovaj „ženski Bond“ ima svoju Bond-djevojku, što nekako pokazuje da iako je glavni lik ženski, i dalje se prate konvencije muškog špijunskog filma.

Atomic Blonde

Foto: npr.tumblr.com

Nemojmo zaboraviti da smo u osamdesetima

Atomic Blonde stilski je vrlo zanimljiv. Lorraine kao da je neprestano osvijetljena neonskim svjetlima, bilo da se nalazi u nekom underground klubu ili zaranja u kadu punu leda u svojoj hotelskoj sobi. Takva rasvjeta pomaže u postavljanju atmosfere filma, a činjenica je da se nalazimo u srcu berlinske rave scene u koju vole zalaziti čak i špijuni. Ako ni nakon toga niste sigurni kada se rušio Berlinski zid, Nenin hit 99 Luftballons i još pokoji veći hitovi 80-ih na to će vas redovito podsjećati. Kao kontrast tome služe unakrsne scene Lorrainenog ispitivanja i obavljanja špijunskih dužnosti danju, kada je sa svega uklonjena boja, uključujući i samu Lorraine (prvenstveno njene odjevne kombinacije). Suprotnost njoj je i David Percival koji nam je pomoću mode prikazan kao ekscentrik, u svojim šarenim džemperima i krznenim bundama.

Iako je scenarij manjkav i na trenutke nemaštovit, blistava imena Hollywooda ipak uspijevaju izvući ovaj film. Osim fantastično ledene Charlize Theron, kojoj je serija akcijskih uloga sasvim sigurno pomogla s ovom najnovijom, James McAvoy također blista kao otkačeni Percival koji je možda malo predugo obitavao u hladnoratovskom Berlinu. Ništa ne bi bilo potpuno bez nemilosrdnih Rusa, a posebno se ističe Rolland Møller kao njihov vođa, ili vječno prisutnih Amerikanaca, čije boje brani John Goodman.

Atomic Blonde

Foto: beauti-film.tumblr.com

Glazba i politika – ili ipak ne?

Za razliku od ostalih novijih špijunskih filmova koji nisu o Bondu, Kingsman i The Man from U.N.C.L.E., Atomic Blonde ne zalazi previše u komediju i parodiju, tek s pokojom komičnom izjavom lika Jamesa McAvoya, zbog čega se dobiva dojam da se ovaj film ipak shvaća ozbiljno, ali onda opet zbunjuje svojim čestim ubacivanjem glazbe i scene 80-ih. Služe li taj stil, glazba i moda kao hommage ili je sve to pretjerani pokušaj postavljanja scene, teško je odrediti.

Film se također otvoreno ne bavi politikom iako jednako uporno kao i glazbu ubacuje scene prosvjeda na berlinskim ulicama, što djeluje gotovo kao pozadinska buka špijunima koji i jesu u čitavom tom biznisu zbog Hladnog rata. Što god da je bilo na ručnom satu, očito je zanimljivije od jedne od velikih prekretnica svjetske povijesti.

Atomic Bond, pardon, Blonde u konačnici djeluje kao solidno, ali ipak ne izvrsno ostvarenje koje su od propasti spasili veliki holivudski profesionalci i izvrsne, realistične akcijske scene.

(Visited 166 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari