Intervju

Niko Potočnjak (Seven That Spells): “Gdje si to vidio da se Matej Pećar i ja držimo za ruke?”

Foto: facebook.com/STS777
Vrijeme čitanja: 5 minute

Točno godinu dana nakon prošlog nastupa 19. prosinca 2014. u Tvornici kulture, jedan od rijetkih zaista inovativnih bendova, zagrebački Seven That Spells, nastupit će na pozornici Velikog pogona.

Jedini stalni član, duhovni vođa, guru, The Last Lord Of Atlantis, Niko Potočnjak, osim Seven That Spells ima još nekoliko bendova i projekata različitih žanrovskih odrednica. Tako radi na svom projektu Jastreb (u suradnji s Blakeom Flemingom s kojim je radio i na Spellsima), s bendovima Otrovna Kristina i The Last Lord Of Atlantis te kako se čini u suradnji s Matejem Pećarom u Pogavranjenu.

Osim što kroz svoje brojne bendove domaćoj publici predstavlja svoje radove, bitno je spomenuti da to radi već dugi niz godina, bez obzira na činjenicu da je njegov rad šira publika prihvatila tek nedavno, početkom ciklusa od tri albuma čiji će posljednji nastavak, “Omega”, izaći sljedeće godine te predstaviti još jednu novu viziju krautrocka. Premda smo i prošle godine razgovarali s njim prije koncerta u Tvornici, odlučili smo ga ponovno upitati nekoliko pitanja, ovog puta u nešto drugačijem tonu. Zadnji gospodar Atlantide pristao je na intervju te podijelio sa mnom nekoliko riječi o nadolazećim projektima i svom fejsu.

A kako ionako sam zna da smo mi novinari lijeni, nema smisla da još više duljim s uvodom.

Pozdrav Niko!

Bok Jane stara kućo! Si dobar?

Seven That Spells uskoro (pretpostavljam) izdaju novi album, cijela država već zna tko na njemu gostuje, a izdan je i maleni preview. S obzirom na glazbu koju svirate koliko je uopće realno očekivati da će se materijal s tog previewa moći lako identificirati pri preslušavanju novog albuma, možda ga neće ni biti?

Bit će tog materijala sigurno na albumu. Preview je realno stanje zvuka i vizije Omege. Nakon nove godine se bacam na nove Sevene. Sad završavam Jastreb i novi Pogavranjen.

Preview također predstavlja i nešto drugačiji prizvuk od onog na prošlom izdanju, ne čuje se toliko orijentalni melos…

Da. Dobro si to zaključio. Svaki album Sevena ima svoju priču. Omega se vraća Zapadu kao i teroristi. Hladna je i mračno futuristična. Njukanje i laseri. Kradem iz budućnosti da nahranim prošlost.

Da li i dalje možemo očekivati rijetke vokalne majstorije poput onih u IO ili da se ne veselimo previše?

Sviđa mi se što sam sebe oslovljavaš u trećem licu. Odmah intervju živne. Bit će vokalnih dionica sigurno. Dobre sam pevaljke okupio. Bit će akcije. Bit će i više sintića. Ali će biti toliko u pozadini da se neće ni čuti. Trenutno sam u drugim stvarima. O Omegi ćemo pričati 2016.

Ipak, kad već trabunjam o novom izdanju, naziv „Omega“ – je li ispravno pratiti simboliku naslova i pretpostaviti da je ovo kraj još jednog tematskog kreativnog ciklusa u životu Nike Potočnjaka? Što dolazi nakon ovog albuma, sigurno imaš barem 78 planova od kojih 53 uključuje žrtvovanje mladih stonera Sotoni?

Sotona je 91′ prijatelju. Vjerujem samo u nxt lvl shit. Što god to ljudima značilo hahahaha. Da. Trilogija se time završava i iskreno nemam planova za Sevene dalje. Možda raspustim i bend. Nekako sumnjam ali i to je opcija. Radim samo ono što želim – imam velike apetite i mega sam nadrkan.

Skrolajući po tvom umjereno zabavnom profilu na Facebooku naletio sam na status o tome da Jeremy napušta 7TS, nešto što bi vjerojatno pogodilo svakog tvog slušatelja. Je li to istina ili nisam uspio shvatiti šalu i sad ćeš mi se smijati?

Neću ti se smijati. Ne smijem se smijati ljudima nižih kapaciteta. Majka me brutalno ukorila. Odlazak Đerija bi pogodio curice. Makar i on se malo ofucao pod zadnje. Starenje je užas. Dobro je da ću ja živjeti vječno.

Prije godinu dana ste napunili tu Tvornicu, dijelio si Milke, pokazivali smo ti prostote, dva bubnjara su istovremeno svirala, dvije gitare, prava raskoš. Što nas čeka ove godine?

Recesija je. Znači neće biti lampica. Bit će jedan bubnjar. Bit će opet najbolje. Uvijek je.

Matej Pećar i ti ste si dobri kompići, njegova faca puna gnušanja je na plakatu odmah pokraj tvoje, svirao si na albumu Pogavranjena, a i zajedno ste The Last Lord Of Atlantis, držite se za ruke itd; je li i on na neki način postao dio STS?

Nismo prijatelji. Lordovi nemaju prijatelje. Saveznici smo. Gdje si to vidio da se držimo za ruke? Budemo popričali malo o tome u Tvornici kad mi kupiš pivo podaniče.

TLLOA je tvoj najnoviji projekt, cijeli nastup (zajedno s monologom nakon navedenog) bio je odrađen vrlo brzo, dinamično i nadasve agresivno, podjednako s instrumentalne strane, ali i samog stava koji ste donijeli na pozornicu. Ono što se dogodilo na kraju jest da ste imali ljude kojima je sam statement cijelog nastupa bio izrazito zabavan i zanimljiv, no s druge strane je bilo snobova koji su se pokupili za šank kontemplirati o tome koliko cijeli gig nije imao smisla. Moglo bi se reći da se nešto slično dogodilo i na koncertu Jastreba u Francuskom paviljonu. Moram priznati da me svakim takvim „performansom“, ma koliko ta riječ bila usrana i pretenciozna, sve više zanima koliko zapravo planiraš svaki od tih potpuno nekonvencionalnih nastupa?

Nema planiranja. Samo da je akcija. Snobovi? Nema snobova u Zagrebu. Presiromašan je to grad. Imaš dosadne dedine prašnjave papuče, kornjače i one koji čekaju na penziju. Kasnije se to drvo još nesretnije račva u gora sranja. Fraktal ništavila.

Okupim mutante. Imam manifest. Izvršimo ga smrtonosnom preciznošću, popijemo sve i odemo. Ponekad u bekstejđu nadrkano jedem čips i vrijeđam debile. To je bonus ako se desi.

Uskoro izlazi i novi materijal Jastreba, podosta materijala koliko mi se čini. Kako uopće nastaje materijal za još jedan projekt, ipak su STS jedna povelika obveza, da uopće ne spominjem koliko još toga imaš sa strane…

Ne prestajem s radom. To je kao da neku ultra efikasnu tvornicu pitaš – pa kako stignete proizvesti sve te bombe i tenkove u tako kratkom roku?? Kako da ti čovjek odgovori kao pravom Hrvatu – potpunom predanošću, beskompromisnošću i fokusom zvijezde smrti. Posvetio sam život glazbi. Ne zanimaju me slava, novac i curice. Zanimaju me roštilji, starije iskusne dame i dugi razgovori s kamionđijama i mutantima.

Nabavio si ona dva prekrasna Kramera, bilo je i nekih problema s njima, pretpostavljam da je sada sve u redu?

Znači stvarno umjereno pratiš taj moj fejs. Najs. Da. Slomio sam jednog. Robert Bašić ga je zakrpao. Sad zvuči duplo bolje. Ne lažem.

Foto: Press
Foto: Press

Premda zaista guštam u tvojim rantovima o tome kako treba bombardirati, dekapitirati, raščetvoriti sve loše bendove (kojih ima podosta), više me zanima što Niku Potočnjaka čini zadovoljnim u toj mjeri da nema potrebu uzeti motornu pilu i prepoloviti jadne plebove s gitarama?

Imam svoj život i brinem se o svojim stvarima. Posvećen sam svojoj obitelji, glazbi i životu. Nemam vremena za sranja. Facebook je disrupcija. Ljudi su usamljeni i žele pažnju. Ja od nikoga ne tražim ništa. Stara sam tvrđava. Ponekad pozovem druge lordove na druženje i roštiljanje. Osim toga nisam nikako drugačije socijalno angažiran. Ne zanima me i nemam vremena.

Za kraj, možeš li našem čitateljstvu (ako ne već njima, onda samo meni) preporučiti neku frišku muziku koja ti se dopala? Pokaži nam nešto zanimljivo.

Kul! Dođite na koncert Sevena u Tvornicu. Sad u subotu.

Siguran sam da mnogi budu. U svakom slučaju, zahvaljujem na vremenu zadnjeg gospodara Atlantide i na tome što ste nam je ovaj intervju omogućen.

Nema na čemu vjerni pratitelju. Možda se vidimo u Tvornici. Lijep pozdrav.

TLLOA

Be social

Komentari