Izvedbene umjetnosti

“Tko pjeva zlo ne misli” i “Staging a Play: Tartuffe” predvode nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta

Kolaž: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika na svojoj je web stranici objavilo nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2018. godine. Nominirane predvodi predvodi predstava “Tko pjeva zlo ne misli” Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koja je nominirana za najbolju dramsku predstavu u cjelini, najbolju režiju (Rene Medvešek), glavnu žensku ulogu (Zrinka Cvitešić), glavnu mušku ulogu (Dušan Bućan) i sporednu žensku ulogu (Ivana Boban). Veliki favorit nominacija je i predstava “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih, također nominirana za najbolju predstavu u cjelini te najboljeg redatelja (Igor Vuk Torbica). Prva suradnja Torbice i ZKM-a, megauspješni “Hinkemann”, slavio je na Nagradi hrvatskog glumišta prije dvije godine.

Popis nominiranih za najbolju predstavu u cjelini zaokružuje “Orestija” Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto, dok je Saša Anočić treći nominirani za najboljeg redatelja, za režiju predstave “Osječki long, long play” Branka Kostelnika u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture. Uz Zrinku Cvitešić nominirane su Jadranka Đokić za ulogu u predstavi “Govori glasnije“, autorskom projektu Bobe Jelčića i Satiričkog kazališta Kerempuh, te Anja Šovagović Despot za ulogu Florence Foster Jenkins u predstavi “Famozna” Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Histriona.

Za nagradu će se Dušan Bućan boriti protiv Dražena Čučeka (“Opet on” kazališta Komedija) i Draška Zidara (“Audijencija” Kazališta Virovitica). Bojana Gregorić Vejzović nominirana je za sporednu žensku ulogu za ulogu Kraljice Margarete u predstavi “Kralj Rikard III.” kazališta Gavella, gdje joj je uz Ivanu Boban konkurencija i Nataša Kopeč, nominirana za ulogu Olive u predstavi “Pod balkonima” 69. Dubrovačkih ljetnih igara. Za sporednu mušku ulogu nominirani su Živko Anočić (“Kralj Rikard III.”), Denis Brižić (“Vrzino kolo” Joze Ivakića, koprodukcija Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog kazališta u Pečuhu) te Domagoj Mrkonjić (“Osječki long, long play”).

Tko pjeva zlo ne misli
Foto: www.hnk.hr

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za žensku ulogu nominirane su Matea Marušić (“Vrzino kolo”), Petra Svrtan (“Govori glasnije”) i Monika Vuco (“Molly Sweeney” Briana Friela, koprodukcija Umjetničke akademije u Splitu i Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku). Za mušku ulogu nominirani su Filip Eldan (“U potrazi za slovom R”, Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac), Marjan Nejašmić Banić (“Orestija”) i Filip Vidović za naslovnu ulogu u predstavi “Ciganin, ali najljepši” HNK u Zagrebu.

Za   najbolju  lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade nominirane su “Kaštanka” Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov  i  koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, “Nikomu pravo” Ane Prolić prema motivima narodne pripovijetke “Svijetu se ne može ugoditi” u režiji Ane Prolić i produkciji Kazališta lutaka Zadar te “U potrazi za slovom “R”” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac.

Za glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirane su Petra Cicvarić (“U portazi za slovo R”), Sara Lustig (“Kaštalanka”) i Aan Vučak Veljača (“Snježna kraljica”, Gradsko kazalište Trešnja) te Matija Čigir (“Snježna kraljica”), Jurica Marčec (“Superjunaci”, Teatar Poco Loco i Pinkleci) i Siniša Novković (“Crvenkapica”, Gradsko kazalište lutaka Split). Za najbolja glumačka ostvarenja u TV drami nominirani su Dajana Čuljak (“Čuvar dvorca”), Trpimir Jurkić (“Novine”) i Vinko Kraljević (“Čuvar dvorca”). Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Zoranu Mihanoviću koji “svojim vrsnim, dramaturškim oblikovanjem svjetla već četrdesetak godina bitno podiže kvalitetu naših kazališnih izvedbi”.

U kategoriji operete/mjuzikla za najbolju predstavu nominirane su “Byron” Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija iz Zagreba, “Kod bijelog konja” Ralpha Benatzkyja u režiji Roberta Boškovića i izvedbi HNK u Osijeku te “Mala Floramye” Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi HNK u Splitu. Sandra Bagarić (“Byron”), Hana Hegedušić (“Prošlih pet godina“, HNK Varaždin) i Leonora Surian Popov (“Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju)”, Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci) te Ronald Braus, Bože Jurić Pešić i Đani Stipaničev nominirani su za glumačka ostvarenja u opereti/mjuziklu. Irma Dragičević (“Prošlih pet godina”), Jana Pogrmilović (“Kod bijelog konja”) i Antonija Teskera (“Mala Floramye”) nominirane su za mlade umjetnike.

[Hana Hegedušić] Foto: hnkvz.hr

Predstava “Staging a Play: Tartuffe” Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla dominira u kategoriji plesa gdje je nominirana za najbolju predstavu u cjelini, najbolje koreografsko ostvarenje (Matija Ferlin), najbolje umjetničko ostvarenje (Darko Japelj i Marin Lemić) te najbolju kostimografiju (Matija Ferlin i Desanka Janković). “Kuća na oštrici” Marine Petković Liker u produkciji Teatra &TD i “Tamo vani i ovdje unutra” Ane Kreitmeyer u produkciji Festivala Perforacije i Teatra &TD također su nominirane za najbolje predstave, dok su za umjetnička ostvarenja nominirani i Dina Ekštajn, Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Ognjen Vučinić, a za koreografska Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad te Roberta Milevoj.

Mustafa Nadarević dobitnik je nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame. “Svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, svojom dubokom posvećenošću božici Thaliji, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je doista potvrdio da je velikan hrvatskog glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja”, stoji u obrazloženju. U kategoriji opere dobitnica je sopranistica i dugogodišnja prvakinja Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu Blaženka Milić (rođ. Cigić). Iskrenost interpretacije i umjetničko poštenje krase karijeru primadone Blaženke Cigić Milić, koja je u razgovorima često znala reći da svaku rolu koju pjeva, pjeva sa srcem.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari