Izvedbene umjetnosti

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2014!

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: www.gavella.hr / Tri sestre
Foto: www.gavella.hr / Tri sestre

Bez puno pompoznosti i medijskih najava, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) objavilo je nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta (NHG) 2014. godine. Nagrade se dodjeljuju najboljim ostvarenjima iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti.

Za najbolje dramsku predstavu u cjelini nominirane su predstave „Potop“ Teatra &TD, autorski projekt Mirana Kurspahića, zatim „Thelma & Louise“ Istarskog narodnog kazališta iz Pule u režiji Dalibora Matanića, nastala po istoimenom filmu Ridleya Scotta, te hvaljene Čehovljeve „Tri sestre“ gradskog dramskog kazališta Gavella u režiji Slobodana Unkovskog, koje su vjerojatno i favorit.

Za redateljsko ostvarenje nominirani su spomenuti Miran Kurspahić za „Potop“, zatim još jedan autor mlađe generacije, Saša Božić za hvaljenu režiju Ibsenove „Nore“ u zagrebačkom HNK, te Janusz Kica za režiju Kafkine „Amerike“, koprodukciju Gavelle i riječkog HNK. Zanimljivo je da su već tri predstave u režiji Kice osvojile nagradu za najbolju predstavu u cjelini, no on sam nikada nije bio nagrađen kao najbolji redatelj, a i ovom prilikom mogao bi ostati uskraćen za to priznanje, jer dojma sam da je Božić najveći favorit.

Glumačke kategorije donijele su pravu senzaciju. Za najbolju žensku ulogu nominirane su Nataše Janjić za ulogu Maše u „Tri sestre“, zatim Helena Minić za ulogu Thelme u „Thelma & Louise“, te studentica glume Hrvojka Begović za ulogu Elmire u Molierovom „Tartuffeu“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Akademije dramske umjetnosti. Ova je produkcija „Tartuffea“ zapravo diplomski ispit studenata glume, stoga je ova nominacija vjerojatno presedan u dvadesetogodišnjoj povijesti NHG-a, a senzacija je još veća jer su iz iste produkcije nominirani i Adrian Pezdirc i Anđela Ramljak za izuzetna ostvarenja mladih umjetnika do 28 godina.

Foto: Damir Žižić, itd.sczg.hr
Foto: Damir Žižić, itd.sczg.hr

Za izuzetna ostvarenja mladih umjetnika nominirane su i Iskra Jirsak (predstava „Potop“) te Mirela Videk (predstava „ThisCasting“, obje predstave Mirana Kurspahića), odnosno za muške uloge Filip Križan u hit predstavi Teatra EXIT „Njuške“, te Giulio Settimo za ulogu predstavi „Zlatne rukavice“ gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Za najbolju mušku ulogu nominirani su Živko Anočić za ulogu Karla Rossmana u „Americi“ Gavelle i HNK Zajc, zatim Ozren Grabarić za za ulogu Andreja Sergejeviča Prozorova u predstavi “Tri sestre” te Krešimir Mikić za ulogu Hamleta u istoimenoj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih. Za sporednu mušku ulogu nominirani su Aleksandar Bogdanović („Ana Karenjina“, HNK Osijek), Igor Kovač („Amerika“, Gavella i HNK Zajc) te Rakan Rushaidat („Živio Harms! Čuda postoje“, Kerempuh). Za sporednu žensku ulogu natječu se Mia Anočić-Valentić („Živio Harms! Čuda postoje“, Kerempuh), zatim Tatjana Bertok-Zupković („Ana Karenjina“, HNK Osijek) te Anastasija Jankovska („Kontra progresa“, HNK Split).

Predstave nominirane za najbolju lutkarsku ili dječju predstavu su „Glazbatorij“ Ksenije Zec i Saše Božića u izvedbi gradskog kazališta lutaka Split, zatim „Zagreb gori“ istih autora u kazalištu Dubrava, te “Ja i moji osjećaji”, autorski projekt Ivice Boban u kazalištu Žar ptica.

Foto: www.komedija.hr / Monty Python's Spamalot
Foto: www.komedija.hr / Monty Python’s Spamalot

Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji operete/mjuzikla nominirane su predstave “Monty Python´s Spamalot” kazališta Komedija, koprodukcija Riječkih ljetnih noći i Festivala Opatija „Guslač na krovu“ te „Crna kuća – mjuzikl u boji“. Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u istoj kategoriji nominirani su Igor Mešin i Bojan Valentić kao redatelj, odnosno koregraf predstave „Monty Python’s Spamalot“, te Igor Vlajnić za dirigentsko ostvarenje „Guslača na krovu“.

Glumačke nominacije u kategoriji operete/mjuzikla gotovo su u potpunosti pobrali glumci kazališta Komedija – Zdenka Kovačićek, Renata Sabljak, Vanda Winter, Dražen Čuček i Damir Lončar, osim Bojana Šobera za ulogu u „Guslač na krovu“. Među mladim umjetnicima nominirano je samo njih dvoje, Antonia Barišić i Damir Kedžo, oboje za uloge u mjuziklu „Crna kuća“.

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nominirane su predstave „Hermafroditi duše“ Žaka Valente u produkciji ZPC-a i riječkog HKD na Sušaku, zatim „Istovremeno drugi“ Matije Ferlina u INK Pula, te „Surprised body project“ u koreografiji Francesca Scavette i produkciji Studija za suvremeni ples. No, nominacije za najbolje koreografsko ostvarenje nije dobio nitko od navedenih, već su pripale Aleksandri Janevi Imfeld („Pokret-ač“), Marjani Krajač („Koreografska fantazija br. 1“) te Roberti Milevoj („Opet Roberta“). Za umjetnička ostvarenja u kategoriji plesa nominirane su Dina Ekštajn, Aleksandra Mišić i Petra Valentić, dok je za mušku ulogu komisija odlučila ne dodijeliti nagradu.

Foto: facebook.com/matijaferlin / Istovremeno drugi
Foto: facebook.com/matijaferlin / Istovremeno drugi

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje žiri je dodijelio Špiri Guberini i Nevenki Petković Sobjeslavski, dok je Đurđi Škavić dodjeljena nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti zbog kontinuiranog rada u svojstvu jezične savjetnice u stotinama predstava mnogih naših kazališta i kazališnih grupa.

Žiri za dramu činili su Ivica Kunčević (predsjednik, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolje redateljsko ostvarenje), Nives Madunić Barišić, Pjer Meničanin, Dubravka Ostojić i Kostadinka Velkovska. Žiri za operetu/mjuzikl čine Višnja Mažuran, Jana Haluza i Branimir Pofuk, a žiri za ples Bosiljka Vujović Mažuran, Katarina Đuređvić i Silvia Marchig. Cijeli popis nominiranih možete pronaći na stranicama HDDU-a.

Nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta uvijek izazovu veliku pozornost i iznenađenje javnosti, no ove bismo godine mogli to prozvati pozitivnim iznenađenjem, barem što se tiče dramskog dijela nominiranih, gdje su to najsuvislije nominacije unatrag nekoliko godina, a posebno valja pohvaliti uvrštavanje studenata i svježe diplomiranih glumaca među nominirane. No, s druge strane očit je apsurd kategorije mjuzikla/opereta i nedostatak iste scene u Hrvatskoj, dok je suvremeni ples i dalje, usudio bih se reći, marginaliziran i nedovoljno prepoznata umjetnička forma. No, kako god bilo, Ziher čestita svima nominiranima!

Pročitajte intervjue s nominiranima, Miranom Kurspahićem i Sašom Božićem.

Be social

Komentari