novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Objavljen program 39. Dana satire Fadila Hadžića: Od Aristofana do Mate Matišića

Foto: facebook.com/satirickokazaliste.kerempuh
Vrijeme čitanja: 4 minute

U ponedjeljak, 25. svibnja, na press konferenciji u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstavljeni su 39. Dani satire Fadila Hadžića. Ovogodišnji program trajat će od 5. do 20. lipnja, a izbornik festivala je dramaturg, teatrolog i sveučilišni profesor Darko Lukić. U službenoj su konkurenciji predstave iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije te Zagreba i Rijeke. Izbornik Lukić naglašava da je uglavnom riječ o velikim ansambl predstavama koje se hvataju u koštac s trenutnim društvenim aktualnostima ove regije, a ponosi se time što je na festivalu okupio niz hvaljenih redatelja – Ivicu Buljana, Olivera Frljića, Dinu Mustafića, Vitu Taufera, Anicu Tomić i brojne druge.

Festival će otvoriti domaćini premijerom predstave „’ko živ, ‘ko mrtav“ u režiji Dine Mustafića, koja će igrati izvan festivalske konkurencije. Na poziv redatelja i dramaturginje Željke Udovičić Pleština tekstove za predstavu napisali su proslavljeni regionalni dramatičari Mate Matišić, Svetislav Basara i Hristo Bojčev, a zajednička im je tema smrti i prolaznosti života. Predstava će uoči premijere zaigrati 2. i 3. lipnja.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica predstavit će se Molièreovim „Tartuffeom“ u režiji Vite Taufera. Na Danima satire 2013. godine za najbolju predstavu izabran je upravo „Tartuffe“ u produkciji ZKM-a i u režiji Jerneja Lorencija. Na pozornici ZKM-a u sklopu festivala zaigrat će „Švejk“ Colina Teevana po romanu Jaroslava Hašeka, u režiji Jake Ivanca i koprodukciji Mestnog gledališča ljubljanskog i Gledališča Koper. Češki Don Quijote prošao je sve bojišnice da bi postao simbol malog čovjeka u borbi s birokracijom.

Foto: facebook.com/satirickokazaliste.kerempuh
Foto: www.mgl.si

Iz Skopja dolazi Teatar Komedija s Aristofanovom antičkom komedijom „Lizistrata“ u režiji Nataše Poplavske. Lizistrata odlučuje podići pobunu protiv uspostavljenog poretka, a zbog nedavnih događaja u Makedoniji ta je drama itekako aktualna, iako je napisana prije više od dva tisućljeća. Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice dolazi s „Urnebesnom tragedijom“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića, koja u ludilu obiteljskih odnosa iskopava posljedice turobnih devedesetih.

Iz Beograda dolaze dva kazališta. Jugoslovensko dramsko pozorište dolazi s „veselom igrom“ pučkog teatra Heinricha von Kleista „Razbijeni vrč“ u režiji Igora Vuka Torbice, zvijezde u usponu koja će se na jesen predstaviti u Zagrebu režijom Tollerovog „Hinkemanna“ u ZKM-u. Atelje 212 izvest će hit komediju Peterea Quiltera „Slavna Florence“ u režiji Đurđe Tešić. Ovaj hit s Broadwaya i West Enda istinita je priča o najgoroj pjevačici na svijetu koja se proslavila opernom karijerom iako nije znala pjevati.

Od zagrebačkih predstava, u službenoj konkurenciji igrat će kabaretska predstava Histriona „U plavom podrumu“, prema tekstu Nine Škrabea i u režiji Želimira Mesarića. Iz Teatra &TD privremeno na scenu Kerempuha seli komorno remek-djelo Bobe Jelčića „Ko rukom odneseno“. Krležin „Vučjak“ u režiji Ivica Buljana igrat će na sceni zagrebačkog HNK-a, a na svojoj će sceni u festivalskoj konkurenciji zaigrati i „Kako smo preživjele“ u režiji spomenutog Dine Mustafića. ZKM-ova hit predstava već je sudjelovala na Gavellinim večerima i Marulićevim danima, a nagrađena je i za najbolju predstavu ovogodišnjih Gumbekovih dana, stoga s Danima satire zaokružuje uspjeh o kojem smo pisali prije godinu dana.

Foto: facebook.com/teatar.itd

Riječki HNK Zajc izvest će Orvellovu „Životinjsku farma“ u režiji još jedne potencijalne regionalne zvijezde, Vojvođanina Andraša Urbana. S predstavom “Vincent” Olje Lozice trebali su gostovati na Marulićevim danima, no povukli su se iz konkurencije zbog, prema službenom objašnjenju, financijske neisplativosti, pa valjda neće odustati od puta u Zagreb.

U službenoj su konkurenciji festivala i dvije predstave domaćina, autorski projekti Olivera Frljića „Jazavac u Kerempuhu“ te Anice Tomić i Jelene Kovačić „Made in Hrvatska“. Festival će zatvoriti hit predstava „5žena.com“ koja igra izvan konkurencije, nakon čega slijedi i koncert kazališnog benda Chishche Lishche uz goste iznenađenja. Za koncert otvaranja Dana satire zadužen je Jazzpunk kvintet Matematišić trio i Filipšovagović duo, koji će dati odgovor na to što bi se dogodilo da su Chet Baker i Johnny Rotten živjeli u istoj ulici.

U popratnom će programu na noćnoj sceni Kerempuha biti izvedeno nekoliko monodrama. HNK Zajc gostuje s „Kurvom“ u izvedbi Olivere Baljak, a tekst Vedrane Rudan adaptirao je i režirao Zijah Sokolović. Siniša Popović izvodi „Život je čudo“ Teatra Rugantino, što je režirala Gordana Gadžić po tekstu Ivice Ivaniševića. Borna Armanini režirao je predstavu „Bankar anarhist“ Binocular teatra u izvedbi Sretena Mokrovića, dok Zdenko Jelčić izvodi vlastitu adaptaciju „Velikog odlaska“ Thomasa Bernharda u produkciji Teatra &TD.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Foto: www.kazalistekerempuh.hr

U festivalskom žiriju ove godine sjede dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, glumica Jelena Miholjević te kazališna kritičarka Bojana Radović. Bit će dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolji tekst, mušku i žensku ulogu, kabaretsku predstavu, pet ravnopravnih glumačkih nagrada te tri posebna priznanja žirija. Prošle je godine najboljom predstavom u cjelini proglašena „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Vinka Brešana i izvedbi kazališta Kerempuh.

U popratnom će programu biti održana i tribina „Što je grad bez kazališta?“ koju će voditi Aleksandar Stanković. Dok drugi veći hrvatski kazališni festivali zbog otežane financijske situacije u državi smanjuju svoje programe, Dani satire njeguju opširan i kvalitetan domaći i inozemni program, uključujući službenu konkurenciju i popratna događanja. Festivalski raspored možete pronaći na web stranicama Satiričkog kazališta Kerempuh.

Be social

Komentari