Izvedbene umjetnosti

Publika riječkog HNK Zajc bira najbolje predstave i glumačka ostvarenja prošle sezone

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na kraju će godine ponovno biti dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja riječkog HNK Ivana pl. Zajca u prošloj kazališnoj sezoni, sezoni 2014./2015., no o njima više neće odlučivati prosudbena komisija, već po prvi puta publika. Glasati se može putem Facebook stranice riječkog HNK, na blagajni kazališta radnim danom od 9 do 19 sati, u atriju kazališta prije početka i nakon završetka predstave te putem elektronske pošte na adresu nagradehnkzajc@gmail.com tako da se navede kategorija i ime favorita. Glasanje traje do 28. prosinca, a nagrade će biti dodijeljene na Novogodišnjem koncertu u srijedu, 30. prosinca, pod pokroviteljstvom generalnog pokrovitelja sezone riječkog HNK-a Zagrebačke banke. Birač može glasovati samo za jednu predstavu i jednog kandidata po kategoriji.

HNK Ivana pl. Zajca je sezone 2000./2001. u znak sjećanja na svoje istaknute članove i umjetnike ustanovio nagrade s njihovim imenima za najbolja ostvarenja u programu kazališta, a od ove sezone nagrade nose i imena Galiana Pahora, Andreje Blagojević, Giulia Marinija, Gianne Depoli, Jože Komljenovića i Lovre Matačića. Osim što će po prvi put o najboljima odlučivati publika, po prvi put će se osim o najboljim pojedinačnim ostvarenjima (ženskoj i muškoj) te najboljim predstavama u cjelini u programima riječkih umjetničkih grana (Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta), odlučivati i o najboljem koncertu sezone te najboljoj predstavi u cjelokupnom premijernom programu HNK Ivana pl. Zajca prošle sezone.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Za nagradu Zlata Nikolić za najbolju dramsku predstavu u cjelini u programu Hrvatske drame u sezoni 2014/2015 nominirane su predstave „Don Quijote“ Miguela de Cervantesa u režiji Kokana Mladenovića, „Hrvatsko glumište“ Olivera Frljića, „Pinocchio?“ Elvie Nacinovih, „Vincent“ Olje Lozica te „Životinjska farma“ Georga Orwella u adaptaciji Andrása Urbána i Nataše Antulov te u režiji Andrása Urbána. Jelena Lopatić, Nika Mišković i Tanja Smoje nominirane su za nagradu Andreja Blagojević za najbolju žensku ulogu u programu Hrvatske drame, dok su u muškoj konkurenciji za nagradu Galiano Pahor nominirani Zdenko Botić za naslovnu ulogu u predstavi “Vincent”, Jasmin Mekić te Damir Orlić.

U kategoriju Opere za nagradu Boris Papandopulo za najbolju opernu predstavu u cjelini nominirane su predstave „Jevgenij Onjegin“ P. I. Čajkovskog pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena u režiji Michała Znanieckog, „Carmen“ Georgesa Bizeta u glazbenoj režiji Filipa Faka, koreo-režiji Selme Banich i dramaturgiji Marina Blaževića, „Oedipus Rex“ Igora Stravinskog pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Christiana Romanowskog, “InferNO” Milka Kelemena u režiji Romanowskog i izvedbi Dunje Vejzović te „Don Giovanni“ W. A. Mozarta pod dirigentskim vodstvom Matvejeffa u režiji Erika Söderbloma. Nagrada Štefanija Lenković za najbolju žensku ulogu u opernom programu pripast će Anamariji Knego, inače ovogodišnjoj dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi, Kristini Kolar ili Ivani Srbljan, dok se za nagradu Milan Pichler za najbolju mušku ulogu u opernom programu natječu Marko Fortunato, Giorgio Surian i Siniša Štork.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Za najbolju baletnu predstavu u cjelini nominirani su “Barok-balet” Ronalda Savkovića (Četiri godišnja doba) i Balázsa Baranyaija ( Farinelli Il Castrato) na glazbu Antonia Vivaldija i Georga Friedricha Händela, “Carmen” Georgesa Bizeta u koreografiji Ronalda Savkovića te „Šeherezada” Nikolaja Rimskog-Korsakova u koreografiji Lea Mujića. Marta Kanazir, Cristina Lukanec i Paula Rus nominirane su za nagradu Olga Orlova za najbolje ostvarenu žensku ulogu u baletnom programu prošle sezone, dok su Balint Raucher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić nominirani za nagradu Joža Komljenović za najbolju mušku baletnu ulogu.

Nagrada Giulio Marini dodijeljuje se za najbolju predstavu u cjelini u programu Talijanske drame, za koju su nominirane predstave „Le fatiche di Pseudolus“ (Pseudulove muke) prema Plautu u režiji Giovannija Battiste Stortija, “E se invece di Pinocchio…” Elvie Nacinovich, „Le quinte della vita“ (Kulise života) Rosanne Bubola u režiji Maria Brandolina te „Zoran e il cane di porcellana“ (Zoran i pas od porculana) Arama Kiana u režiji Andree Collavina. Za najbolju žensku ulogu u programu Talijanske drame dijeli se nagrada Gianna Depoli za koju su nominirane Elena Brumini, Rosanna Bubola i Elvia Nacinovich, dok su Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo i Mirko Soldano nominirani za nagradu Raniero Brumini za najbolju mušku ulogu.

Be social

Komentari