Glazba

Punkoplov: 23 godine od albuma „Full Circle” (Pennywise)

"Full Circle" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Punkoplov #6
Pennywise – „Full Circle”
Datum izlaska: 22.04.1997. (Epitaph Records)

Koji je to …ac?

Full Circle” je četvrti album kalifornijskih punk-rockera Pennywise i posveta njihovom originalnom basistu Jasonu Thirsku, koji je 1996. počinio samoubojstvo. Osim što je najbitnije izdanje njihove diskografije, to je jedan od albuma koji je definirao žanr – a definira ga i dan-danas.

Uz Green Day, Offspring, Bad Religion, Rancid i NOFX, Pennywise je obilježio melodični punk zvuk tako milih i dragih devedesetih. Iako po mnogima ovaj bend uvijek zvuči isto, “Full Circle” je isključen iz bilo kakvog hejta, a njegova veličina i jačina su punk aksiom. Panksiom.

Kako to zvuči?

Energično u pič.u materinu! Od početka do kraja, nekih 40 minuta (nakon čega slijedi iznenađenje, o čemu ćemo kasnije), ritam je neumoran. Od galopirajućih bubnjeva Byrona McMakina, seksi naglašenog basa Randya Bradburya, agresivne gitare Fletchera Draggea i inspirativnog vokala Jima Lindberga, ovdje nema ni puš ni piš pauze. Samo skakanje, trčanje, tapkanje nogom, rukom, prstima, čelom, guzom… Tempo je ubitačno živ! Nije Pennywise bez razloga zvučna podloga mnogim sportovima, naročito skejtanju.

Jim nije neki pjevač u pjevačkom smislu, više recitira i nabraja, ali nadoknađuje to pristupom. Glas mu je brz, prilagodljiv, autoritativan, melodičan, a više od svega iskren i prijateljski. Refreni su im definitivno jača strana, naročito kad su potpomognuti pozadinskim harmonijama ili grupnom vikom.

A o čemu oni trkeljaju?

Vječni motiv Pennywise pjesama je vrijeme. Prošlost, budućnost i sadašnjost susreću se sa žaljenjem, ljutnjom, borbom i pitanjima. Nakon Jasonova samoubojstva sve je to potencirano, a kulminacija je Bro Hymn Tribute, o kojoj će biti govora kasnije.

Cijela ploča, na kojoj se Jim svako toliko obrušava na društvo i one koji vuku konce (Society), prenosi suosjećanje s običnim ljudima i njihovim problemima (Every Time), poziva na buđenje i borbu (Get a Life, Running Out of Time), ali i preispituje svoje postupke (What if I). Vodi ka emotivnom kraju (Did You Really) i konačnom oproštaju od njihovog prijatelja i brata. Prema naslovu albuma, zatvara se krug. Lirika je beskompromisna, emotivna i snažna. Iako nespecifična i neodređena, osim na posljednjoj pjesmi, aktualna je i primjenjiva ne samo na svakog od nas, već i na vrijeme u kojem živimo.

Ima li u ovom osvrtu nešto zanimljivo?

Pjesmu Bro Hymn, po kojoj je nastala spomenuta Bro Hymn Tribute, našla se na debi albumu Pennywisea iz 1991. godine, a napisao ju je Jason Thirsk u čast svojim preminulim prijateljima Timu Colvinu, Carlosu Cantonu i Tomu Nicholsu.

U preradi njemu u čast jedan stih izgovara, vrlo emotivno, njegov brat Justin.

Kao himnu ili pjesmu nakon zgoditka, Bro Hymn su koristile, ili koriste još uvijek, mnoge sportske momčadi diljem svijeta. Neke od njih su  Anaheim Ducks, Los Angeles Angels, KRC Genk i VFB Stuttgart, na čijem su ju stadionu Pennywise jednom i odsvirali.

Oni koji nisu vadili CD nakon što je završio bili su ugodno iznenađeni. Na albumu se nalazi skrivena stvar koja započinje nakon nekih 5 minuta tišine iza zadnje pjesme. Radi se o dirljivom trinaestominutnom klavirskom komadu čiji se vrlo mali dio mogao čuti dvije godine ranije na pjesmi Unknown Road, s istoimenog albuma iz 1993. i u filmu „Poison Ivy” (1992.), s Drew Barrymore u glavnoj ulozi.

Zašto bi me ono bilo briga?

„Full Circle” je svevremenski i bezvremenski punk-rock klasik. Istovremeno svjež i nostalgičan. Znoj, krv i suze. Probaj prati suđe uz ovo, vidjet ćeš.

Be social

Komentari