Istaknuto
03.01.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Listopad slijedi uskoro, pa će studeni i prosinac biti spojeni. Jeste li spazili koliko je death metal jak u 2021. godini? Jeste li bili na polnoćki? Gdje ste partijali do 2 za novu godinu?

29.12.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Društveno-povijesne okolnosti pokazuju da supkulture nisu naišle na odobravanje okoline, no mješavina istih danas kroji trendove.

Glazba

Izvještaj – 40. godina Ri Rocka (Pogon kulture): Rijeka u cijeloj svojoj jedinstvenosti

15.12.2018. Filip KušterFoto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Riječka scena ove godine naveliko slavi rock kulturu prisutnu u tom gradu već desetljećima, a jedna od najvećih događanja su dani Ri Rock festivala. On ove godine slavi 40. obljetnicu, a uvertira za jučerašnji i današnji festivalski dan bili su rasprodani nastupi mladih i starih aktera riječke glazbene scene prošlog vikenda.

Prema zaslugama, The Siids su na prošlotjednoj dodjeli nagrada osvojili „Riječku GiRicu“ kao najperspektivniji mladi riječki demo bend, a The Black Room osvojili su Ri Rock Kipić u kategoriji „Najbolji demo album u posljednje tri godine“ za izdanje „In This Town Lies a City“. Oba benda time su dobili čast da zasviraju uz Grč i Let 3 u petak, 14. prosinca na pozornici Pogona kulture.

Mladi i perspektivni bendovi tako su se pridružili velikom obilježavanju koje je ove godine zaista organizirano po svim standardima. Ispunjen Pogon, četiri benda koja dovoljno ne sliče jedni drugima garantirali su gotovo petosatnu rokaonu u kojoj se apsolutno svaki bend mogao dovoljno istaknuti, a da ga ne zasjeni netko drugi. U ovom slučaju, to nije bilo ni moguće, svi su oni dio jedne scene pa su poznanstva i prijateljstva među njima sasvim normalna stvar, a cilj festivala uvelike je ispunjen.

Ri Rock

Foto: Ziher.hr/Kristina Nežić

Početak uz electro pop/rock

The Siids su prvi izašli na scenu oko 21 sat, a njihov electro pop/rock zvuk dobro je protresao prostor koji se počeo puniti. Dinamičan duo u vidu Darka Terlevića i Stanislava Grdakovića crpe zaista najbolje iz postavljenih žanrovskih odrednica koje vuku prema The Kills i Depeche Mode. Uz jak vizualni identitet, odlične gitarske solaže i pamtljiv vokal, činjenica je da bendu fali album kako bi se stvar pokrenula još jače.

Meso, krv i teške riječi

Kultna riječka scena možda se ponajviše može ogledati i kroz sljedeća dva benda koja bila na redu. Grč sam uživo slušao po prvi put i za Zorana Štajdohara Zoffa i ostatak benda mogu reći da su zaista ono što mnogi za njih pričaju – brutalni, direktni i sasvim svoji. Uz dodatak motorne pile, sjekire, krvi i mračnog zvuk sat su vremena ‘padale glave’ na teške riffove i Zoffove stihove koji su u prošlosti nailazili na zapreke tadašnjih vlasti. Jedinstven i probrani jednosatni nastup benda u gradu u kojem je sve počelo, dodatno je dobio na težini kad se uzme u obzir da su oni jedni od onih koji su formirali scenu.

Ri Rock

Foto: Ziher.hr/Kristina Nežić

“Sviraj samo prva dva!”

Let 3 odlučio se na malo izmijenjenu varijantu. Svi znaju sve od “Srbije i Čačka” i “Jedine”, ali osobit doživljaj i pravo shvaćanje benda dobiva se s njihova prva dva albuma koja su jučer izvozili kroz najduži nastup večeri. I sasvim (ne)očekivano počeli s prvom pjesmom prvog albuma “Two dogs fuckin’” – Sam u vodi. Vjerujem da većina slušatelja benda zna da kada se na koncertima razlome petnaestominutni Prljini krici i gitarske solaže to ujedno znači i kraj nastupa, a zanimljivo je bilo slušati kako je ovom kontekstu to značilo otvaranje.

Njihov drugi album “El Desperado” također je bio zastupljen, a uz Fuck Famiglia, Vjernog psa i Monu, zaboravili smo na noviji opus. Tako smo uz nastup grupe Grč i kod Let 3 dobili jedinstvenost jer s prva dva albuma koja su obuhvatili u Pogonu dali su prizvuk svojih početaka na koje su mnogi i zaboravili, a novije generacije odrasle uz repertoar 21. stoljeća, shvatile koliko su u svojoj neozbiljnosti, Let 3 opasno ozbiljan bend.

Za kraj…

Već je gotovo otkucavao jedan sat iza ponoći kada je došao red na The Black Room da zaključi večer. O njima sam uostalom dosta često pisao, pohodio solo i festivalske nastupe, pratio izbacivanje albuma za koji su dobili nagradu, kao i EP-ja te njih više ni ne smatram toliko mladim bendom. Izuzetne energije i u kasni noćni sat, pjesme s EP-ja koje žanrovski odudaraju od onih s albuma odlično su se uklopile u rock večer koja je po zainteresiranosti i feedbacku publike mogla potrajati barem još toliko.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 214 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari