Film

Sjajni nastavak tužne stvarnosti (“Novine”, D. Matanić i I. Đikić)

novine
Foto: facebook.com/NovineTV
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prva sezona dramske serije Novine polučila je ogroman uspjeh, kako kod publike, tako i kod struke, a Dalibor Matanić i Ivica Đikić nisu razočarali ni nastavkom projekta. Druga je sezona potvrdila kritike kako je serija u prvoj sezoni krenula u dobrom i obećavajućem smjeru  i donijela nam novih 11 epizoda visoke kvalitete, kako u idejnom, tako i u izvedbenom smislu.

U središtu – politika

U drugoj sezoni radnja se orijentira na političke događaje koji tako postaju okosnica cijele strukture, ali redakcija Novina, profesionalne i privatne borbe novinara, ponajviše Dijane Mitrović (Branka Katić), Nikole Martića (Trpimir Jurkić) i Martina Vidova (Zijad Gračić) još su uvijek temelj radnje. Radnja prati razdoblje od dva tjedna kroz koja se odvijaju predsjednički izbori na kojima se nemilosrdno i svim sredstvima bore Ludvig Tomašević (Dragan Despot) i aktualna predsjednica Jelena Krsnik (Nives Ivanković).

Novine u ovoj sezoni postaju direktno sredstvo borbe Ludviga i Jelene koji se međusobno potkopavaju objavljivanjem članaka o tajnim poslovima, prevarama i lopovlucima onog drugog, a jedan od najvažnijih aktera u tome postaje bivši udbaš Blago Antić (Zdenko Jelčić) koji kasnije biva izdan i proganjan zbog velikog grijeha iz prošlosti.

novine
Foto: facebook.com/NovineTV

Bezobzirno otpušteni novinari iz prve sezone, Andrej (Goran Marković) i Alenka (Olga Pakalović), u drugoj se sezoni nalaze u PR vodama. Tako Andrej postaje Tomaševićev glasnogovornik, dok će za odnose s javnošću Jelene Krsnik biti zadužena Alenka. U redakciji Novina gledamo novo lice, novinarku Veru Papo (Helena Minić Matanić) čija je istraga o korumpiranim sucima druga glavna linija radnje.

Dinamičnija, uzbudljivija radnja

Prva je sezona u svojoj ulozi da nas uvede u cjelokupnu jezgru radnje bila pomalo spora, gomilajući veliki broj likova, zapleta, događaja relativno sporo i na trenutke se čineći kao dosadna i zamorna. Druga je sezona u tom pogledu puno dinamičnija, događaji i problemi se redaju i rješavaju brže tako da je cijela radnja puno pitkija. Do toga je zasigurno dovelo sužavanje vremenskog okvira na dva tjedna predsjedničkih izbora, ali i gotovo potpuni fokus na političke događaje koje obuhvaća. Privatne borbe glavnih novinarskih aktera spretno su prikazane, bez razvlačenja, usputno, ali ipak ne u zanemarujućem kontekstu.

Glumačkoj se ekipi u drugoj sezoni pridružuju već spomenute Helena Minić Matanić i Nives Ivanković koja je ulogu predsjednice Jelene Krsnik odigrala uistinu sjajno. Dragan Despot kao Tomašević zasigurno je jedan od glumački najjačih lica koji je lik korumpiranog, prepredenog i nemilosrdnog političara iznio na razini. Naravno, ostala glumačka postava ni u ovoj sezoni nije ništa lošija, posebice mlade nade poput Tihane Lazović, Gorana Markovića, Tene Nemet Brankov i drugih.

novine
Foto: facebook.com/NovineTV

Mračnija priča koja treba koncentraciju

Tandem Đikić-Matanić ponudio je 11 novih epizoda koje su, uspoređujući ih s prvom sezonom, puno teže, mračnije i zahtijevaju puno koncentracije. Rješavanje bezbrojnih zavrzlama, povezivanje političkih aktera, uzroka i posljedica u ovoj je sezoni puno brže odrađeno. Kako fokus na političkoj priči sa sobom nekako logično nosi mračne događaje, u radnji ćete tako naići na atentat, naručena ubojstva, muža koji će zbog znatiželje svoje žene za političke poslove biti pretučen i neplodan i još mnoštvo brutalnih, čini se realnih, politički motiviranih radnji.

Druga sezona hvaljene hrvatske serije opravdava sva očekivanja koja su se nametnula početkom njezinog emitiranja, donoseći nam novi val korupcije, vlastohleplja, nemilosrdnosti i tužne stvarnosti smještene u industrijsku, pomalo hladnu Rijeku i pruža optimističan pogled na hrvatsku produkciju i njezine buduće pothvate. Čini se da smo se ovim projektom i više nego uspješno približili onoj svjetska zemlja malecka konstataciji.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari