Glazba

“Slušaj mala” (Đutko): Jedan od nas zatomljenih

đutko
"Slušaj mala" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tomislav Đudarić nije nepoznato ima na alternativnoj sceni (ma što to značilo). Nakon indie/rock/noise/punk benda Rusti (pisao sam svojevremeno recenziju EP-a “Brana”) te samostalnog, odnosno, anti kantautorskog projekta Clouie (slušao sam ga svojevremeno na danima Đure Sudete u Ivanskoj) te gitarističkog angažmana u senzaciji zvanoj Svemirko, sve maske su pale i došlo je do potpunog izlaska iz ljušture laži, prevare, obmane i pokušaja da se zatomi – Đutko.

Da se razumijemo, Đutko je prije svega muzički projekt, iako, kao i u slučaju Mork Krom Kinskog, muzika je samo jedan dio slagalice u kreaciji našeg junaka koji je odlučio reći – NE!

Đutko nam nudi slobodu

Parazitski kapitalistički sistem vrijednosti je već odavno naučio kako ukrotiti i zauzdati bitnike i parole koje olako postaju dio mehanizma protiv kojeg se barem načelno ‘bore’, ali Đutko, to je sasvim druga priča.

Naslovna fotografija njegovog singla Prekasno možda najbolje oslikava ono što Đutko predstavlja dok, poput ‘superslav’ Fidela (s brkovima i laganom fudbalerkom), na traktoru za koji je zakačena tanjurača s 28 diskova gleda unatrag kao da nas zove da pođemo. Da preoremo sve ove učmale i ustajale uzuse u čijoj se samodostatnosti i površnosti davimo. On nije prijetvoran i ne laže. Đutko je oslobođen i nudi nam slobodu.

Bez guranja u okvire molim!

Ako na ovaj način, s predumišljajem, prionete njegovom debitantskom albumu “Slušaj mala”, nećete imati problema uživati u njegovom izrazu slobode od okova koja vam se nudi u retro synth/pop ruhu.

Ako međutim pokušate Đutka smjestiti u okvire onoga što je u trendu ili što je poželjno biti danas u ova nesigurna vremena, onda za vas sreće nema. Kopi/pejst ovdje ne kani proći!

Čovjek iz naroda

Kroz singlove Karate, Prekasno i Terase, on je jasno dao do znanja da zna koje su mu stvari najbolje na albumu. Đutko je čovjek iz naroda i čovjek za narod. Stoga su mu i pjesme takve. Pitka lirika o odnosu (uglavnom) dvoje ljudi i teretu koji takav odnos nosi i zavodljivi synth ritmovi.

Đutko ne palamudi i nije drugo ime za kompromis. On će uzeti sve one košulje iz vaših ormara za koje mislite da su izašle iz mode i koje ne želite nositi jer ste okovani i zarobljeni. Đutko je junak koji u vremenu ‘influencera’, ‘youtubera’, ‘trendsetera’, ‘life coachinga, ‘self helpinga’ hrabro gleda u oči pomahnitalu zvijer, dok mu u Paninijevom albumu World Cup 1994 fali sličica Trifona Ivanova i to je jedino što ga brine u ovozemaljskom životu.

Đutko je jedan od zatomljenih nas.

Long live Đutko!

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari