Glazba

Špancirfest 2014: Završio je 16. 'festival dobrih emocija' u Varaždinu

Foto: spancirfest.com
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: spancirfest.com / Groove On
Foto: spancirfest.com / Groove On

Varaždinski Špancirfest došao je kraju! Deset dana koncerata, uličnih performera, kazališnih predstava i drugih programa završilo je u nedjelju, 31. kolovoza, uz koncerte Pavela, Groove On, Silente te Parnog Valjka.

Drugi vikend Špancira bio je iznimno posjećen, iako je u nedjelju špancirere svojim dolaskom ponovno počastila – kiša, pa time i dio njih otjerala. Dio njih je i zalutao na Kapucinski trg, gdje se održavao 1. međunarodni festival folklora „FolkoFonija“ , iako su mnogi mislili da je to dio programa Špancira. Zbog istog sam događaja, a i zbog kiše, propustio varaždinski bend Groove On, koji su prisutnima priredili odličnu zabavu u Županijskoj palači, a na Stančić sam stigao tek na drugi dio koncerta Pavela.

Pavel ne da je prerastao u punokrvni bend, već je postao mini orkestar, s obzirom na brojku članova i instrumentarij na pozornici. Upravo mi je glazbeni dio kod njih najzanimljiviji, posebice zbog raznolikosti i bogatstva njihovih aranžmana. Glazba je gotovo akustična, sanjiva, čeznutljiva, a takva je i live izvedba, uz veoma sugestivan vokal Aljoše Šerića. Njihov mi se koncert odlično uklopio u kišni ambijent Stančićevog trga, a da nije bilo povremenih pljuskova vjerujem da bi koncert bio odlično posjećen. Mislim da je to njihov prvi dolazak u Varaždin (ili barem prvi nakon dugo vremena), pa bi bilo lijepo vidjeti ih još koji put u ovim krajevima.

Foto: spancirfest.com / Parni Valjak
Foto: spancirfest.com / Parni Valjak

U 22:30 na Starom su gradu s koncertom počeli rock dinosauri Parni Valjak. Za šestorku u bendu i dvije prateće vokalistice moglo bi se reći da su profesionalni gažeri, pa se nema što prigovoriti njihovom nastupu. Odsvirali su dvosatni koncert pun hitova, a iako si već godinama privatno nisam pustio neku njihovu pjesmu, opet sam znao sve pjesme na koncertu, od uvodnih Jesen u meni, Ljubavne, Proklete nedjelje, preko novijih pjesama Sunčanom stranom ili Nema predaje, do vječnih klasika Dođi, Lutka za bal, U prolazu (gdje su ubacili jam u stilu Rolling Stonesa), a sve je završilo sa Sve još miriše na nju. Činili su mi se dobro raspoloženi, odlično su uigrani, a Akijeve vokalne sposobnosti su me i više nego pozitivno iznenadile. Na njihovom se koncertu očekivala možda i najveća posjećenost, ali to se ipak nije dogodilo, a vjerojatno je tome najveći krivac kiša i nekoliko pljuskova tik pred koncert.

„Hrvatski Rolling Stones“ nikad neće imati glazbeni značaj poput Azre ili Haustora, a, osim usporedbe zbog staža, nisu ni ekvivalent Stonesima, no imaju iznimno bogatu diskografiju prepunu klasika i hitova, koji će uvijek biti rado pjevani, poslušani ili odsvirani, u prikladnim situacijama. Jučer je bilo itekako prikladno, s obzirom na to da je Parni Valjak u Varaždinu posljednji put nastupao 2009. godine. Brojni su ih se zaželjeli, a mislim da su svojom svirkom opravdali višegodišnje izbivanje.

Foto: spancirfest.com / Parni Valjak
Foto: spancirfest.com / Parni Valjak

Nakon deset dana muzike, cirkusa, performansa i predstava, što se može zaključiti? Špancirfest je odavno postao velika manifestacija koja je prerasla okvire matičnoga grada, a to se potvrdilo i ove godine. Unatoč nekoliko kišnih dana, vjerujem da je posjećenost potvrdila očekivanja, barem se  organizatori hvale porastom brojke noćenja i dolazaka u grad. Ipak, ove se godine Špancir spominjao i sa dosta nezadovoljstva, prvenstveno od strane Varaždinaca i ugostitelja. Varaždinci, osim što gunđaju zbog ulaznica i line-upa (o čemu sam pisao u vodiču), najviše su spominjali kako je nestao duh Špancirfesta, kako „to-više-nije-to“. Ugostitelji i izlagači nezadovoljni su skupim najmom, zbog čega moraju povisiti cijene proizvoda, što pak čini nezadovoljnim posjetioce. Uz to su cijeli Špancir po gradu vrvjele brojne inspekcije, koje su tražile iglu u sijenu kako bi mogle naplatiti kazne, što je ugostitelje i izlagače bacalo u još veći minus. No, državnoj je birokraciji bitnije naplatiti (često apsurdne) kazne, nego dopustiti privatnicima poslovni uspjeh. Već je ove godine broj izlagačkih i ugostiteljskih mjesta bio vidljivo smanjen u odnosu na prijašnja izdanja, bojim se da će se taj negativni trend nastaviti i idućih godina. Organizatori se, doduše, hvale kvalitetom izlagača i ugostiteljske ponude, ali ne znam hoće li im oni uzvratiti pohvalu.

Foto: spancirfest.com
Foto: spancirfest.com

Stručnjak za ta turističko-ugostiteljska pitanja ipak nisam, pa daljnju razradu te teme ostavljam nekome drugome. Program ću još jednom pohvaliti, mislim da je ovo bio najkvalitetniji program Špancira u zadnjih nekoliko godina. Prema posjećenosti svih događanja (i besplatnih i naplaćivanih) očito ima još mojih istomišljenika, unatoč svim gunđanjima, a i većina izvođača nije razočarala svojim nastupima. Ono što je mene učinilo nezadovoljnim izjava je jednog od organizatora iz Turističke zajednice grada Varaždina, u intervjuu za portal Evaraždin, a to jest da je Špancirfest prvenstveno namijenjen turistima te da će organizatori usmjeravati buduća izdanja prema tome da privuku što više turista, jer turisti najviše troše. Iako organizatori dodaju da time Varaždinci nisu stavljeni u drugi plan, tom izjavom ja stječem dojam kao da su Varaždinci marginalizirani, da im se njihov jedini festival želi oduzeti. Očito organizator smatra da samo turisti čine one tisuće ljudi u publici na koncertima 2Cellos, Parnog Valjka, Kawasakija i Kirila (za čije se koncerte ulaz plaćao) te da zbog tih izvođača turisti dolaze u Varaždin, a da im se Varaždinci ne vesele. Turisti dovode svoju djecu na radionice u Parku Kreative. Turisti su oni koji su došli na zabave pod šatorima s tamburašima. Turisti gledaju predstave u Županijskoj palači, iako mi to nema logike, jer ja bih onda radije turistički otišao u Dubrovnik ili na Brijune, a ne na komedije koje su ovdje igrale. A gdje su bili turisti kad je Tamara Obrovac nastupala pred polupraznom Županijskom palačom? Ona publika koja se skupila sigurno nisu bili turisti. Možda je previše ironije u zadnjih nekoliko rečenica, nisu turisti ništa krivi, naravno da su dobrodošli i da je meni, kao i većini mojih sugrađana, drago da Varaždin i Špancirfest privlači pozornost šire javnosti svojom kulturnom i turističkom ponudom, te da se organizatori trude svake godine podignuti razinu kvalitete programa. Možda mi Varaždinci puno gunđamo, ali to su sve prvenstveno konstruktivni prijedlozi, ipak smo mi prva i najbrojnija publika, posjetioci i špancireri Špancirfesta, te upravo zbog nas postoje ‘dobre emocije’ koje stoje u sloganu festivala.

Be social

Komentari