Istaknuto
27.01.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Superheroji i sve što vole mladi (“Incredibles 2”, B. Bird)

28.06.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/PixarTheIncredibles
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prošlo je četrnaest godina otkad smo prvi put upoznali neobičnu obitelj Parr, peteročlanu ekipu superheroja u izgonu, u borbi protiv zla, ali i svakodnevnice s kojom se obični smrtnici nakon nekog vremena nauče nositi. Od te davne 2004. godine do danas izašlo je obilje filmova sa superherojima kao protagonistima te godina gotovo nije potpuna bez barem jednog takvog filma. Unatoč tome, povratak Brada Birda svojim animiranim herojima u Incredibles 2 izazvala je jednako uzbuđenje kod klinaca koji se još nisu ni rodili kada su Izbavitelji prvi put osvojili filmska platna, ali i kod onih koji su u ovih četrnaest godina čekanja već odrasli.

Kao što je to uvijek slučaj s nastavcima, pritisak je velik, očekivanja visoka, a u slučaju ovog filma i letvica je postavljena visoko. Pixar i nije baš poznat po iznimnim nastavcima nakon izvrsnih originala, no odlučili su još jednom riskirati. Nakon što smo svjedočili borbi onih odabranih protiv onih koji su svoje zapravo iznimne sposobnosti odlučili iskoristiti za sebične ciljeve vladanja svijetom i osvetu u prvom dijelu, što nam, još jedan, film o superherojima može ponuditi?

I superheroji su obični ljudi?

Incredibles 2 neizvjestan je završetak prvog filma iskoristio za početak ovog i vrlo se lako može zaboraviti na četrnaest godina čekanja nastavka. Veliko mehaničko čudovište uništava grad, a Mr. Incredible, odnosno Bob (Craig T. Nelson) i Elastigirl, odnosno Helen (Holly Hunter) zajedno sa svojim izvanrednim potomcima Violet (Sarah Vowell), Dashom (Huck Milner) i Jack-Jackom (Eli Fucile) pokušavaju njegove žitelje spasiti od pogibelji i razora. Problem nastane kada se njihove postupke izvrne i sagleda samo iz perspektive uništenja grada i bespotrebnog petljanja.

Zbog toga superheroji postaju ilegalni, a obitelj Parr na rubu beskućništva ako sa svojih superherojskih visina ne siđu do prosjeka. Već kad se Bob pomiri sa svojom birokratskom sudbinom, u pomoć dolazi Winston (Bob Odenkirk), vlasnik velike telekomunikacijske tvrtke, koji želi superheroje vratiti iz ilegale. Glavni posao nudi Helen dok su ostali superheroji na zagrijavanju, a Bob ostaje kod kuće i dobiva zadatak odgajanja djece. Ova trendi zamjena uloga popraćena je poprilično mračnom igrom zlikovca Screenslavera, koji hipnozom nastoji ljudima dokazati da su prikovanost za ekrane i njihova ovisnost o superherojima opasniji od bilo kakvih prijetnji kriminala.

Incredibles

Foto: YouTube trailer screenshot

Po isprobanoj recepturi

Kao i velik dio mainstream filmova koji se danas nastoje svidjeti publici, Incredibles 2 igra na nostalgiju. Ovoga puta nostalgija nije za nekim konkretnim minulim vremenima, već za prvim dijelom, jer ovaj je film itekako svjestan da će velik postotak publike činiti oni koji su svoja djetinjstva proživljavali 2004. godine i bili svjedoci bombastičnosti prvog filma.

Upravo zbog toga što se toliko čvrsto drži već viđenog, ovaj film ne može doseći tu svježinu i iznenađenje koje su dopratile prvi dio ovog dueta. Reference na prvi film izazivaju pozitivnu reakciju i vrlo često smijeh, možda podsjećaju na neka lijepa i jednostavnija vremena, ali osjetno je da nisu ukorijenjene dublje od tog površnog prisjećanja na djetinjstvo. Likovi tako u nekoliko navrata samo gotovo lijeno ponove identične replike iz prvog dijela, a situacije u kojima se nalaze (večera za stolom, odlazak kod Edne, borbe na ulici, sjedišta i domovi bogataša, primjerice) te radnja ne pomaknu se s mjesta gotovo ni za milimetar. Usprkos tome što ste ovaj film već djelomično vidjeli ako se iole sjećate prvog dijela, napetost i nepredvidivost ipak se uspiju održati na zavidnoj razini.

Humor za djecu, filozofija za odrasle

Incredibles 2 iznimno uspješno manevrira dvjema paralelnim pričama – u jednoj pratimo čudnovatost i šašavost obiteljskog života ispunjenog domaćim zadaćama, pubertetom i bebama s laserskim očima, a u drugoj testiranje granica jedne herojske mame u zapravo prilično mračnoj borbi s vrlo idealistički nastrojenim zlikovcem.

Zahvaljujući toj distinkciji i razrađenosti zlikovca nova borba starih heroja ostaje zanimljiva. Gotovo nepresušan humor koji dolazi s gotovo nepresušnim moćima Jack-Jacka i zavrzlamama u koje se Bob kao domaćica može uplesti odličan je izvor zabave pa čak ni njegova povremena omekšala (ne)originalnost ne uspije istrošiti šale i štosove previše natopljene nostalgijom.

Kada se usredotočujemo na Helen i njene nedaće, ozbiljnost situacije nije povećana samo opasnošću u kojoj se civili mogu naći, već i mračnom vizijom svijeta koju ima njen antagonist. Screenslaver zapravo samo dodatno pojačava filozofiju kojom Winston prvotno želi izvaditi superheroje iz ilegale – stvar je u percepciji i prezentaciji, a Screenslaver ide tragom francuskog filozofa Baudrillarda i smatra da previše uživamo u simulacijama i prezentiranju onoga što smatramo važnim u životu, a premalo zapravo sudjelujemo te prepuštamo samo nekolicini da to odrađuje umjesto nas, što u konačnici izaziva ovisnost (u ovom slučaju o superherojima). U konačnici je teško ne osjećati se prozvanim.

Incredibles

Foto: YouTube trailer screenshot

Razmahivanje trendovima i vrhunski dizajn namještaja

Osim što se koristi nostalgijom u pokušaju pridobivanja masa, Brad Bird ubacuje i ostale sitnice koje trenutno najviše blješte u galaksiji mainstream medija. Tako je jedan od najočitijih elemenata korištenje feminističkih poruka o osnaživanju žena te u bondovsku misiju s bondovskim igračkama odlazi žena, dok muškarac ostaje u bondovskoj kući čuvati djecu.

Neodoljiva je ta povezanost s filmovima o Jamesu Bondu, koja je možda još veća nego ona sa superherojskim filmovima, a to je vrlo dobro vidljivo u dizajnu seta. Napredna tehnologija smještena je u interijer šezdesetih godina prošlog stoljeća i te dvije strane daju savršen spoj retro i modernog dizajna.

Poruke ovog filma, međutim, dovoljno su suptilne da ni u jednom trenutku ne ometaju razonodu, a Incredibles 2 uspije u svom blockbusterskom naumu zabavljanja masa, iako nastavlja tradiciju Pixarovih nastavaka nedosezanja vrhunaca originalnih filmova.

(Visited 230 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari