Vizart

Zeleno, kiša i Guinness pivo kao brandovi? Da, uz irsko slikarstvo!

Foto: maguiregallery.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: maguiregallery.com
Foto: maguiregallery.com

Svima je jasno da je Irska zelena, kišna, da se tamo pije Guinness pivo i slavi sv. Patrik. Ipak iza svakog simbola stoji i priča, često manje poznata. Tako se, sada sveti Patrik, u Irskoj prvo proslavio kao pastir dok nije postao prvi kršćanski misionar. Dan svetog Patrika se prvi put obilježio u Bostonu, davne 1737., a prva parada je održana u New Yorku. Osim toga, jedna od zanimljivosti je da Irci, svake godine na blagdan sv. Patrika u Chicagu na par sati oboje rijeku u zeleno, a što se piva i pubova tiče, ta je tradicija nešto mlađa. Naime, sve do 1970. godine, svi pubovi u Irskoj su na sam dan sv. Patrika bili zatvoreni. Međutim, Irska osim prirodnih ljepota i bogatstva kulture i tradicija krije zanimljiv pregled umjetnosti. Ziher je za čitatelje od pojedinih slikarskih  pravaca, odabrao po jednog irskog umjetnika. Upoznajte ih!

 Rani irski majstori – Robert Carver (1730. – 1791.)

Jedan od glavnih slikara pejsaža u drugoj polovici 18. stoljeća, koji je svoja umijeća naučio od oca, također slikara Richarda. Rođen u Dublinu, a osim slikarstva, njegovo umjetničko djelovanje je zaokupilo i oslikavanjem platna za kazalište pejsažima. Slikao je i idilične krajolike, a dio života je proveo slikajući u Londonu.

Foto: facebook.com/ Robert Carver
Foto: facebook.com/ Robert Carver

Irski impresionizam – Walter Osborne (1859. – 1903.)

Također je slikao pejsaže, samo impresionistički, ali i portrete. Najčešće osobe koje je portretirao su bili žene i djeca, a krajolici kojima se u svojoj umjetnosti posvetio bili su ruralni. Na njegov rad je najviše utjecao barokni nizozemski slikar Rubens. Smatra se jednim od najboljih irskih impresionista, čiji radovi posljednjih godina imaju veliku vrijednost kod kolekcionara.

Foto: nationalgallery.ie
Foto: nationalgallery.ie

Portreti – John Butler Yeats (1839. – 1922.)

Sin slavnog Williama Butlera Yeatsa, vjerojatno najpoznatiji upravo po portretu samog oca. Inače je portretirao mnoge Irce i Irkinje tadašnjeg društva. Najpoznatijim se smatra portret irskog političara Johna O’ Learija iz 1904., a većina njegovih portreta je izložena u Nacionalnoj Irskoj galeriji.

Foto: facebook.com/ William Butler Yeats
Foto: facebook.com/ William Butler Yeats

Ekspresionizam – Nano Reid (1900. – 1981.)

Poznata kao jedna od najboljih žena slikarica, ekspresionistica, u Irskoj. Njeni radovi su izloženi diljem irskih muzeja i galerija, ali i šire ( New York, Kalifornija). Još kao studenticu umjetnosti u Dublinu, opisivali su je kao tvrdoglavu, beskompromisnu crvenokosu koja se bori za istinu.

Foto: facebook.com/ Nano Reid
Foto: facebook.com/ Nano Reid

Apstraktno slikarstvo – Sean Scully (1945.)

Rođen u Dublinu, nakon čega odlazi u London na studij i u Engleskoj formira svoj umjetnički izričaj. Zatim pak odlazi u Ameriku, a na kraju i u Njemačku. Tako je sam svoju umjetnost proširio. Njegova djela su izložena u brojnim muzejima i galerijama, osim u Irskoj (Galerija modernih umjetnosti…) još i u njujorškom Guggenheimu, u Washingtonu itd.

Foto: sean-scully.com
Foto: sean-scully.com

Pop art – Robert Ballagh (1943.)

Također rodom iz Dublina, od inženjera i poštara preko glazbenika, s umjetnošću se počeo baviti s 24 godine. Radovi mu se karakteriziraju kao duhoviti i didaktični, većinom pod utjecajem pop-arta. U svom dizajnu je spajao finu umjetnost s reklamnom, a osim toga je za Irsku važan zbog dizajna poštanskih markica i irskih novčanica serije “C”. Predstavljao je Irsku na Pariškom Biennaleu 1969. i održao izložbe diljem Europe, uključujući Firencu i Ljubljanu.

Foto: crawfordartgallery.ie
Foto: crawfordartgallery.ie
Be social

Komentari