Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Dementronomes: “Dodaj pismu!”

facebook.com/DemeNtronomes
Vrijeme čitanja: 4 minute

Osmero antitalenata za multitasking ponudilo je neke informacije o bendu, albumu i neprijateljima, pa čak i jedan grafički prikaz donošenja kreativnih odluka.

Tko su Dementronomes i kako ste se okupili?

Dementronomes su uvijek osmero najupornijih, neovisno o imenima. Počeli smo kao trojka koja je htjela svirati funk pa smo to prvo morali i naučiti. S vremenom smo se “namnožili”, izvrtjeli neke članove i postave i eto nas u današnjem sastavu: Brat Petar Cvahte na bubnjevima i njegov brat Brat Siniša Cvahte na bas gitari osnova su ritam sekcije, akorde doniraju Dan Divjak na crvenim orguljama i Filip Rodik na žutoj gitari, puhačku sekciju čine Lujo Parežanin (tenor sax), Vedran Vojnović (trombon), Marko Gudelj (alt/bariton sax), a da bi sve to zajedno bilo podnošljivo, tu je Nikolina Kovačević koja svira mikrofon.

Može pojašnjenje značenja Dementronomes i tko je zaslužan za ime?

Pauze na probama koristimo za vježbanje posebne taktike komuniciranja koja se svodi na to da istovremeno jedni drugima govorimo nepovezane stvari. Radi se o nepopularnoj vježbi za koncentraciju, a mi se trudimo da u svakom trenutku barem troje ljudi nešto govori. U jednoj takvoj seansi, neposredno prije naše prve svirke, čini nam se da je bivši klavijaturista Luka ispalio “Dementronomes”. Nikada nećemo znati je li to bio prijedlog imena ili komentar na trenutnu situaciju, ali postalo je ime benda. Kako je ime vrlo pamtljivo i prilagođeno ovom govornom području, do sada su nas od milja i neznanja još zvali i: Demetronomes, Dementrons, Dezmodroms (naš osobni favorit), Dementors, De mentronomes, Dementrosaurs, Dementeronomes…

“Žurkadelik” je vani, jeste li zadovoljni?

Kad je itko bio zadovoljan svojim albumom?

Kako to da ste cijeli album ponudili besplatno?

Budući da smo sve financirali sami, nitko nam ne može diktirati ni cijene ni kanale prodaje, a danas više zaista nema smisla “skrivati” glazbu od Interneta. Također, zadržavanje svih prava na naše materijale bilo nam je važnije od dodatne zarade prodajom. Rezultat svega toga je da svatko može besplatno poslušati album u mp3 kvaliteti na YouTubeu. Za sve koji žele veću kvalitetu i/ili imaju naviku podržavati bendove kupovinom glazbe, album se može za $6 kupiti na Bandcampu. Brojke kažu da hrvatske građevine još uvijek nemaju takve navike.

Suradnja sa Zdenkom Kovačiček – tko je koga prvi zvao?

Isprva smo planirali tu suradnju u sklopu jednog s našim albumom nepovezanog izdavačkog projekta. S obzirom da se on nije realizirao, odlučili smo ipak pitati Zdenku za suradnju i uvrstiti Malog crnog brata na Žurkadelik. Zdenka nam je rekla kako je već vidjela našu izvedbu s Nišvila na YouTubeu, da joj dobro zvuči i pristala. Još jednom joj hvala na tome. U čitavom smo procesu upoznali i originalnog autora pjesme, Tihomira Popa Asanovića, čije smo odobrenje tražili za uvrštavanje obrade na album. Prekrasni ljudi!

Obzirom na brojnost članova, treba li vam dugo da se dogovorite oko pjesme?

U pravilu se netko pojavi na probi s kosturom nove pjesme i zatim svi radimo na njoj dok ne dođemo do točke iz koje vidimo onu drugu točku u kojoj planiramo biti zadovoljni s pjesmom. Neke pjesme su u potpunosti “začete” na probama prilikom đemanja. Dogodi se zanimljiva tema ili riff i od toga gradimo dalje. Limitirani smo vremenom i prirodni smo antitalenti za multitasking pa funkcioniramo u fazama. Trenutno smo u fazi kada nešto više sviramo po Zagrebu i bavimo se popratnim poslovima oko izdavanja albuma koje realno nitko ne želi raditi. Najesen bismo se trebali vratiti u kreativni mod, što znači zatvaranje u garažu, nove ideje, smislena i polusmislena đemanja. Pripremili smo i graf s detaljnim odgovorom za one koji žele znati više:

Dementronomes
Dementronomes

Uz vas se ponekad vežu još dva imena. Tko su sv. Vahped i Duš-beg?

Vahped Ala dobri je zaštitnik svojih štićenika, antifašist i ambasador Udruge za obrazovanje najmlađih “Jedno dijete, jedan trombon”. Duš-beg je strašan lik, on je galaktički gad, on je izvor rigidnosti kukova, umova, glazbenih, društvenih i inih ukusa, a borba protiv njega vječna je misija i daje nam snagu.

Postoji li šef u bendu?

U nas vlada direktna demokracija.

Ljeto stiže, spremate li možda koncertnu promociju albuma ili možda snimanje spotova?

Snimanje spotova nam je želja, međutim, Duš-begove sile nam otežavaju dogovaranje organizacijskih detalja (iako, pobjeda je samo pitanje vremena). O koncertnoj promociji albuma smo također raspravljali, tražimo načine da izdamo album na fizičkom mediju, a kad to riješimo, desit će se i službena koncertna promocija.

Koliki je, po vašoj procjeni, interes Hrvata za ovakvu vrstu glazbe?

Iz pouzdanih izvora doznajemo da je interes sve veći. Ni Hrvati nisu što su nekad bili, iako je Duš-beg još uvijek prilično jak.

Gdje ste sve svirali van okvira Lijepe naše?

Zasad jedino u Srbiji, na Nišville Jazz festivalu 2015., i bilo je fenomenalno.

Koji je vama najdraži koncert koji ste odsvirali?

Nekima je svirka u klubu A3 u Kninu, nekima pak ona na Pedalafestu 2014., iako nedavna svirka na FUŠ-u pri OŠ Dr. Ivan Merz sve to opasno dovodi u pitanje. Definitivno i KSFF Open air, zadnji na kojem smo svirali. Kao i svake godine na Open airu, bilo je krcato parkiralište ispred FF-a. Hrpa pankera mrda guzicama na funk, može li bolje? Neovisno o svemu tome, jedva čekamo neku pravu, klupsku, znojnu, smrdljivu svirku.

Imate li neku poruku za vjerne fanove?

Dodaj pismu!

Be social

Komentari