Izvedbene umjetnosti

Premijera “Disco svinja” u Teatru EXIT

Foto: facebook.com/teatarexit.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U subotu, 23. siječnja, u Teatru Exit premijerno će zaigrati predstava „Disco svinje“. Riječ je o tekstu irskog dramatičara Ende Walsha Disco pigs iz 1996. godine koji je 2001. ekraniziran u istoimeni film sa Cillianom Murhpyjem i Elaine Cassidy u glavnim ulogama. Tekst prati prijateljstvo dvoje 16-godišnjaka koje prerasta u nešto više, gotovo pa opsesiju.

Oni su mladi ljudi s ruba društva, ruba odgoja, ruba kojim se kreću opasni za sebe i druge. Kroz njihove postupke zrcali se društvo i obitelji bez previše nade. Oni su sami i jedino imaju sebe, vrište na društvo koje ih je zaboravilo. Oni su poziv na razmišljanje roditeljima, odgojiteljima, profesorima, političarima…

Foto: facebook.com/teatarexit
Foto: facebook.com/teatarexit

Enda Walsh višestruko je nagrađivani irski dramatičar čije su drame praizvođene na prestižnom Edinburgh Festivalu i u munchenskom kazalištu Kammerspiele. Adaptirao je filmski mjuzikl Once za Broadway, koji je potom osvojio niz nagrada, uključujući Tonyja Grammyja. Zajedno s redateljem Steveom McQueenom napisao je scenarij za McQueenov film Hunger o štrajku glađu u irskom zatvoru.

Predstavu će naizmjenično izvoditi dvije glumačke postave, u prvoj igraju Elizabeta Brodić i Karlo Mrkša, a u drugoj Ivana Gulin i Matija Čigir. Kostimografkinja je Marita Ćopo, skladatelj Damir Šimunović, oblikovatelj rasvjete Marino Frankola, a na scenskom pokretu surađuje Ksenija Zec. Redatelj predstave je osnivač i umjetnički ravnatelj Teatra Exit Matko Raguž.

Be social

Komentari