Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Nagrade

Adventski kalendar Djeda Mrazihera: 11/25

11.12.2016. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drage moje Ziherice,

Nedjelja je i nadam se da mamurluci već lagano popuštaju. Za još brže otriježnjenje danas imam za vas čak tri poklona – dva vam poklanja Gavella, a jedan Muzej suvremene umjetnosti. Ali zapravo čak će 14 ljudi moći uživati u ovim poklonima. Super, jelda? 🙂

1. Najnovija predstava kazališta Gavella, “Priče iz Bečke šume” Ödöna von Horvátha, premijerno je odigrana 5. prosinca u režiji Igora Vuka Torbice. Radnja se zibva u Beču tridesetih godina 20. stoljeća i predviđa uspon austrofašizma. Priča je to o sudbini naivne mlade žene Marijane (Natašaj Janjić) koja odluči razvrgnuti svoje zaruke s mesarom Oskarom (Filip Križan) nakon što se zaljubi u Alfreda (Igor Kovač) koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. U velikoj ansambl predstavi igra čak 18 glumaca pod redateljskom palicom hvaljenog i nagrađivanog mladog srpskog redatelja Torbice. Jedan sretnik ili sretnica može osvojiti po dvije ulaznice za izvedbu 12. prosinca ako na Ziherovom Facebooku ispod današnjeg prozorčića u komentar napiše “Želim gledati Priče iz Bečke šume”.

2. Trenutno jedna od najstarijih predstava na Gavellinom repertoaru je “Zločin i kazna” u režiji i dramatizaciji Zlatka Svibena. “Zločin i kazna” F. M. Dostojevskog nezaobilazna je postaja u svakom promišljanju o zločinu i njegovoj (ne)opravdanosti, o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. U predstavi 14 glumaca igra više od 20 likova. Raskoljnikova tumači Franjo Dijak, a Porfirija Petroviča utjelovljuje Ozren Grabarić. Predstava je na 18. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2013. godine osvojila nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, kostimografiju te mušku i žensku ulogu. Jedan sretnik ili sretnica može osvojiti po dvije ulaznice za izvedbu 14. prosinca ako na Ziherovom Facebooku ispod današnjeg prozorčića u komentar napiše “Želim gledati Zločin i kaznu”.

3. Muzej suvremene umjetnosti predstavlja Data Recovery, samostalnu problemsku izložbu Dalibora Martinisa koja obuhvaća njegove pionirske video radove uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godina. Nazivom izložbe Martinis se referira na termin iz područja informatičke tehnologije koji, pojednostavljeno, označava postupak „spašavanja“ informacija, odnosno podataka iz oštećena računala. Postupak oporavka informacija služi Martinisu da bi istražio mreže odnosa između osobne povijesti, vlastitih ranih radova i kolektivnih sjećanja unutar konstrukcije ili brisanja kolektivne memorije, odnosno utiskivanja vlastitog iskustva u povijesne ili povijesno-umjetničke činjenice duhovito parafrazirajući Marxovu ideju da se povijest ponavlja prvo kao tragedija potom kao farsa. Čak pet sretnika osvojit će po dvije ulaznice ako na Ziherovom Instagramu slijede pravila ispod današnje objave.

Dobitnike izvlačim u 22 sata na Facebooku, a novi prozorčić otvaram sutra u 9 ujutro!

Kulturno iskoristite nedjelju,

Vaš Djed Mraziher

mraziher
Djed Mraziher o kalendaru:

U suradnji s ravno 28 partnera i prijatelja Zihera tijekom 25 dana podijelit ću više od 50 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti.

Čekaju vas filmovi 2i filma, Kino Tuškanca, Art kina i Continental filma, glazba iz instrumenata Tvornice, LAA, Menarta i Universal Musica, a na izložbe vas vodim u Klovićeve dvore, Muzej za umjetnost i obrt, Umjetnički paviljon i Muzej suvremene umjetnosti. Knjige stižu na vaše police ravno iz izdavačkih kuća Fraktura, Profil, Algoritam, Edicije Božičević, Vuković & Runjić, Mozaik knjige, Znanja, VBZ-a i Dallas Recordsa, a u kazalište ćete se uputiti u Kazalište Moruzgva, Gavellu, Teatar &TD, ZKM i Teatar Exit. U rubrici ‘festivali’ svoje poklone pripremili su Ferragosto Jam i Graffiti na Gradele.

Kada i što vam dijelim? Ne znam ni sam jer prozorčić Ziherovog adventskog kalendara otvaram svaki dan točno u 9 ujutro na Ziherovom Facebook pageu i Instagram profilu. Dobitnike objavljujem svake večeri točno u 22 sata na Facebooku. Novost je da ćete ove godine neke nagrade osvajati na Facebooku, a neke na Instagramu pa pažljivo čitajte!

(Visited 391 times, 1 visits today)

Komentari