Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Anderson ponovno iznenađuje, Linklater neizbježno na listi: nominacije za nagradu Directors Guild of America

14.01.2015. Lucija Klarić
foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel

foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel

Iako je još sasvim nedavno u medijskim predviđanjima nominiranih i dobitnika ovogodišnje “sezone nagrada” Wes Anderson i njegov The Grand Budapest Hotel bio smatran jednim od onih autora kojima će mjesto na listi izmaknuti za dlaku, Anderson nastavlja pobijati očekivanja medija i pristiže na još jednu listu nominiranih, a ovoga puta riječ je o Directors Guild of America nagradi za “Outstanding Directorial Achievement in Feature Film for 2014”.

Ostatak družbe koji će mu konkurirati nimalo ne iznenađuje osvrčući se na trendove dosadašnjih predviđanja, ali i već objavljenih nominacija i podijeljenih nagrada – riječ je, naravno, prije svega, o miljeniku kritičara, Richard Linklaterovom Boyhoodu te gotovo jednako popularnom Birdmanu Alejandra G. Innaritua.

S obzirom na brojnost kandidata koji su mogli zauzeti preostala dva mjesta, konačan odabir nekima će se pokazati iznenađujuć (kao što je i Andersonov uspjeh) dok će drugi zadovoljno kimati jer su ispravno pogodili. Tako se Clint Eastwood ponovno našao u konkurenciji za nagradu Directors Guild of America (dosad je bio nominiran već tri puta s filmovima Unforgiven, Million Dollar Baby te Mystic River), a nominaciju mu je ovog puta donio American Sniperistinita priča o ratnom veteranu Chris Kyleu. Je li možda Eastwood svojevrsni miljenik Directors Guild of America te je zahvaljujući tome uspio izgurati iz konkurencije Avu DuVernay i njezin film Selma ili su neke druge stvari u pitanju? Ono što je sigurno je da za ovu redateljicu “sezona nagrada” nije krenula u najboljem mogućem smjeru. Neki će to možda protumačiti kao posljedicu spolne diskriminacije, ali u gustoj borbi u kojoj su (za ovu nominaciju) izgubili i James Marsh s The Theory of Everything, David Fincher i Gone Girl te Damien Chazelle s filmom Whiplash, teško je prosuditi koji elementi su presudni.

Čini se da je Morten Tyldum s The Imitation Game imao “ono što treba” te se izborio da se upiše kao jedan od petorice – preostaje samo vidjeti tko će u ovom slučaju biti najbolji od najboljih.

Objave nominiranih za najprestižniju među prestižnim nagradama udaljene su tek nekoliko sati. Nominacije Directors Guild of America često se promatraju kao svojevrsno predskazanje oskarovskim nominacijama – hoće li se ista petorka ponoviti kao pretendenti za titulu najboljeg redatelja i zlatni kipić što ide uz njega? Preostaje nam samo da se strpimo, možda još uvijek nije sve nepovratno izgubljeno za Avu DuVernay, Jamesa Marsha i druge.

Komentari