Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Ciklus filmova Gorana Paskaljevića u Art-kinu

10.04.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino Croatia / Goran Paskaljević

U četvrtak, 12. travnja u 19 sati ciklus otvara film „Varljivo leto ’68“, u kojem Slavko Štimac tumači ulogu maturanta Petra kojeg čeka ljeto odrastanja u vrijeme velikih političkih i društvenih promjena. Njegovog oca glumi Danilo Bata Stojković koji je u ovom filmu, po mišljenju mnogih, odglumio ulogu života. Otvorenju će prisustvovati Goran Paskaljević, a voditelj programa je književnik Enver Krivac.

Film koji je osvojio Zlatnu arenu za režiju u Puli, kojeg je jugoslavenska kritika proglasila filmom godine i za koji je Milena Dravić osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u Cannesu je „Posebni tretman“ iz 1980. godine, na programu 13. travnja u 18 sati. Sljedeći film iz retrospektive je „Tango Argentino“, komedija s prizvucima grčkih idila.

Paskaljevićeva je karijera uvijek bila fokusirana na one marginalizirane, od kriminalaca, imigranata i mnogih drugih. To dobro dočarava film „Bure baruta“ iz 1998. godine, koji je osvojio nagradu filmskih kritičara na venecijanskom filmskom festivalu, a prikazuje beogradsko podzemlje u jednoj noći kroz mnoštvo različitih likova. U idilični irski kraj vodi nas drama „Kako je Harry postao drvo“, gdje konflikt između dvojice susjeda postaje metafora za sukobe u Bosni i Hercegovini, koji je i spriječio Paskaljevića da film snimi upravo u tom kraju.

Foto: press Art-kino Croatia / “Tango Argentino”

Jednu veoma važnu marginu, granicu između istoka i zapada Europe, problematizira film „Medeni mjesec“, a ciklus 18. travnja u 18 sati zaključuje drama „Kad svane dan“, film koji možda najbolje opisuje Paskaljevićevu okrenutost marginaliziranima i prikazuje pomalo zaboravljenu temu, holokaust u Beogradu, te povlači paralelu između nekadašnjeg progona Židova i današnje diskriminacije Roma.

Goran Paskaljević rođen je 1947. godine u Beogradu i jedan je od najcjenjenijih europskih nezavisnih redatelja. Snimio je 30 dokumentarnih i 17 igranih dugometražnih filmova. 2001. je godine istaknut kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide. Museum of Modern Art in New York (MoMA) 2008. godine i British Film Institute (London) 2010. godine predstavili su njegovu cjelovitu retrospektivu koja je uključila i publikaciju na engleskom jeziku – „The Cinema of Goran Paskaljević“ o njegovom radu koju možete posuditi isključivo u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kina.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Komentari