Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Citizenfour: Priča za triler u intimnom dokumentarcu o Edwardu Snowdenu

23.04.2015. Kristina VrdoljakFoto: facebook.com/citizenfour

Kao radnik Booz Allen Hamiltona Edward Snowden imao je neograničen pristup informacijama NSA. Ono čemu je svjedočio bio je nepregledan niz informacija o vladinim aktivnostima koje su brisale granice privatnosti te je s dubokim moralnim i političkim uvjerenjima pristupio redateljici Lauri  Poitras (The Oath, Flag Wars ).

Uvod koji prati niz svjetala u tunelu ne podsjeća ni na što drugo nego sintagmu rabbit hole, put koji vodi u pravu prirodu stvarnosti. Sljedeći kadar simbolički prikazuje početak konverzacije kroz digitalni medij te javljanje Snowdena pod pseudonimom Citizenfour. Već u prvim porukama se osjeća trag paranoje; poruke su šifrirane, još se ništa ne odaje već se dogovara način prenošenja informacija za koje on tvrdi da su od nevjerojatne važnosti. Nakon nekoliko mjeseci dogovoren je i prvi susret.  On se odvija u hotelskoj sobi u Hong Kongu. Iako nesiguran u to, Snowden pristaje da ga se snima. Osam dana traje protok podataka i intervju s Guardianovim novinarima Glenn Greenwaldom i Ewen MacAskillom.

Foto: facebook.com/citizenfour

Foto: facebook.com/citizenfour

Edward se u ovom vrlo intimnom prikazu pokazuje kao vrlo determinirana, ali otvorena osoba. Nema iskustva s medijima te poklanja visoku razinu povjerenja  novinarima u njegovoj sobi. On ne želi biti priča, želi da te informacije dospiju do javnosti te da sav fokus bude na njima. Odbija se skrivati i povlačiti po ‘mračnim kutovima’. Njegovo ime će, kao i informacije biti poznato. Za njega to nije stvar herojstva (za neke bi to bio indeks gluposti) već vrlo asertivno pristajanje na potpuno obznanjivanje. S vremenom postaje sve jasnije do kuda sežu implikacije za njegov privatni život, ali i koliko mu je stalo do ovoga. Poitras se iskazala visokim snimateljskim i redateljskim sposobnostima u procesu dokumentiranja. Iako su zatvoreni u sobi, kamera nije tipično dokumentaristička ili pak reportažna već ima i kinematografsku vrijednost. Pažljivo prati promjene raspoloženja, ambijenta i atmosfere u kojoj se osjeća rastuća paranoja. Edward otkriva brojne načine na koje oni mogu biti prisluškivani, čak i kroz spuštenu slušalicu telefona! Dio informacija je objavljen, otkrivanje identiteta zviždača je vremenski sve bliže; nervoza konačno kulminira kada se u hotelu oglasi požarni alarm i nitko nije siguran što on točno znači za njih. Soba postaje sve klaustrofobičnija .

Gledatelju je zanimljivo biti gotovo neporedno u blizini informacija te ih vidjeti u sirovom, nefiltriranom obliku slušajući Snowdena kako ih strpljivo razlaže, a da pritom uviđamo i njegovu unutarnju motivaciju te staloženost.

Pametna montaža snimljenog materija, internetskih razgovora, snimki političkih govora i medijskih sadržaja daje višedimenzionalnost filmu te ga čini vrijedim gledanja iz više perspektiva.

(Visited 118 times, 3 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari