Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Film

Citizenfour: Priča za triler u intimnom dokumentarcu o Edwardu Snowdenu

23.04.2015. Kristina VrdoljakFoto: facebook.com/citizenfour

Kao radnik Booz Allen Hamiltona Edward Snowden imao je neograničen pristup informacijama NSA. Ono čemu je svjedočio bio je nepregledan niz informacija o vladinim aktivnostima koje su brisale granice privatnosti te je s dubokim moralnim i političkim uvjerenjima pristupio redateljici Lauri  Poitras (The Oath, Flag Wars ).

Uvod koji prati niz svjetala u tunelu ne podsjeća ni na što drugo nego sintagmu rabbit hole, put koji vodi u pravu prirodu stvarnosti. Sljedeći kadar simbolički prikazuje početak konverzacije kroz digitalni medij te javljanje Snowdena pod pseudonimom Citizenfour. Već u prvim porukama se osjeća trag paranoje; poruke su šifrirane, još se ništa ne odaje već se dogovara način prenošenja informacija za koje on tvrdi da su od nevjerojatne važnosti. Nakon nekoliko mjeseci dogovoren je i prvi susret.  On se odvija u hotelskoj sobi u Hong Kongu. Iako nesiguran u to, Snowden pristaje da ga se snima. Osam dana traje protok podataka i intervju s Guardianovim novinarima Glenn Greenwaldom i Ewen MacAskillom.

Foto: facebook.com/citizenfour

Foto: facebook.com/citizenfour

Edward se u ovom vrlo intimnom prikazu pokazuje kao vrlo determinirana, ali otvorena osoba. Nema iskustva s medijima te poklanja visoku razinu povjerenja  novinarima u njegovoj sobi. On ne želi biti priča, želi da te informacije dospiju do javnosti te da sav fokus bude na njima. Odbija se skrivati i povlačiti po ‘mračnim kutovima’. Njegovo ime će, kao i informacije biti poznato. Za njega to nije stvar herojstva (za neke bi to bio indeks gluposti) već vrlo asertivno pristajanje na potpuno obznanjivanje. S vremenom postaje sve jasnije do kuda sežu implikacije za njegov privatni život, ali i koliko mu je stalo do ovoga. Poitras se iskazala visokim snimateljskim i redateljskim sposobnostima u procesu dokumentiranja. Iako su zatvoreni u sobi, kamera nije tipično dokumentaristička ili pak reportažna već ima i kinematografsku vrijednost. Pažljivo prati promjene raspoloženja, ambijenta i atmosfere u kojoj se osjeća rastuća paranoja. Edward otkriva brojne načine na koje oni mogu biti prisluškivani, čak i kroz spuštenu slušalicu telefona! Dio informacija je objavljen, otkrivanje identiteta zviždača je vremenski sve bliže; nervoza konačno kulminira kada se u hotelu oglasi požarni alarm i nitko nije siguran što on točno znači za njih. Soba postaje sve klaustrofobičnija .

Gledatelju je zanimljivo biti gotovo neporedno u blizini informacija te ih vidjeti u sirovom, nefiltriranom obliku slušajući Snowdena kako ih strpljivo razlaže, a da pritom uviđamo i njegovu unutarnju motivaciju te staloženost.

Pametna montaža snimljenog materija, internetskih razgovora, snimki političkih govora i medijskih sadržaja daje višedimenzionalnost filmu te ga čini vrijedim gledanja iz više perspektiva.

(Visited 125 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari