Film

POLICIJSKI FILM: Igra fantazije i stvarnosti u Netflixovom “dokumentarcu”

policijski film
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Policijski film”  započinje na stražnjem sjedalu Teresinog policijskog automobila. Ona je vidno uznemirena kada stigne na adresu s koje je pozvana pomoć. Oko nje je prijeteći mrak, a ispred nje na ulici figura u sjeni prijeteći polako poseže u džep i vadi… Mobitel.

Ubrzo nakon, Teresa odlučno i ciljano prolazi kroz obješeno rublje u dvorištu. Rastvara ga kao da iza njegovih slojeva želi otkriti ono strašno što se tamo skriva. Možda i nije očekivala trudnicu usred poroda. Zove hitnu, centrala ne odgovara, susjedi se ljute, žena je u bolovima. Užurbanost i kaotičnost ovih scena suprotna je stilu koji se u njoj nazire. Svjetlo je meko, a boje smirujuće. 

“Vozač je onaj koji je odgovoran”

Dok pratimo Teresinu priču, zadivljeni smo intimnim uvidom koji redatelj Alonso Ruizpalacios ima u njezin život i s kojom prirodnom lakoćom ona prihvaća kameru. Doduše, vrlo brzo postaje očito da nešto nije “kako treba”. Pogotovo kada Teresa drži monolog ispred kamere dok u krilu drži umirućeg čovjeka. “Ako ga odvezem u bolnicu i on umre u automobilu,” kaže, “vozač je onaj koji odgovoran za njegovu smrt.”

„Policijski film” nemoguće je uznemirujuć ako ga se gleda kao dokumentarca, jer ima previše estetskih i režiranih dijelova. S druge strane ne funkcionira kao igrani film jer se koristi tehnikom intervjua i rekreiranja sjećanja s patrole.

“Zašto sam uopće pristao na ovaj prokleti film?”

Teresa (Monica Del Carmen) nije jedini protagonist filma. Tu je i Montoya (Raul Briones), njezin policijski i ljubavni partner tj. glumac koji zajedno s glumicom potajice odlazi na selekciju policijske akademije. S njegovom je krizom lako suosjećati. On ne voli policiju, štoviše čini se da ih se panično boji, sumnja u svoje razloge zašto je uopće pristao snimiti film.

I za kraj – veliko otkrivanje istine. Tu su pravi Teresa i Montoya. Dvoje policajaca koji otvoreno govore o koruptivnom sistemu kojem ne žele pripadati, a ne mogu se oduprijeti. „Policijski film” njihova je priča – osobna, dubinska, bolna priča. Priča koja govori o uništenim nadama, iluzijama i idealima.

policijski film
Foto: YouTube screenshot

“Policijski film” zahtjeva pažnju i promišljanje

Netflixov „Policijski film” sadrži elemente film d’auteura. Uostalom, ovogodišnji je dobitnik Srebrnog medvjeda za izvanredno umjetničko dostignuće na Berlinaleu. Redatelj dubinski poznaje svoju priču i suosjeća s glavnim akterima dok je samouvjereno vodi i odabirom igranih prikaza unosi svoj sud o likovima i okruženju u kojem se nalaze. Ovaj film će vas zbuniti i natjerati da se više puta zapitate što zapravo gledate – fikciju ili stvarnost. Zbog toga će i zadržati vašu pozornost do samog kraja koji neće biti nimalo rezolutniji.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari