Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Dario Abram predstavio u Rijeci svoj prvijenac ‘Prostori koje izbjegavam’

05.03.2015. Anja Nežić
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Ovoga je utorka, 3. ožujka, prostor riječke knjižare Ribook bio premalen za sve one koji su htjeli čuti i vidjeti što je to sve Dario Abram uključio u svoj prvijenac, zbirku poezije „Prostori koje izbjegavam“ u izdanju Udruge “parNas”. Bio je to rijetko lijepi prizor u kojem se tražilo mjesto više za književnost, ali i dokaz postojanja još uvijek aktivne riječke književne scene, i to čak i onda kada je u pitanju poezija. Dakako, brojnost je ljudi na promociji bio i dokaz kako Dario izbjegava samo prostore, a ne i ljude jer kako je i sam rekao, svi su prisutni bili njegovi prijatelji i obitelj.

A tko je uopće Dario Abram? Dvadesetčetverogodišnjak, profesor hrvatskoga jezika i književnosti i engleskoga jezika i književnosti, trenutačno zaposlen kao učitelj u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Rijeci. Kako je urednica zbirke poezije, Doris Pandžić, rekla riječ je i o introvertu, pjesniku koji piše liriku gotovo epskim tonom. Usto što piše poeziju još od osnovne škole, Dario i crta, najčešće portrete, no svoju je zbirku obogatio minimalističkim crtežima od kojih je samo jedno srce u crvenoj boji, a koje predstavlja nadu. Cijeli je dizajn zbirke zamišljen kao crno-bijela bilježnica, a posebna je zanimljivost to što ona ostaje otvorena, odnosno sam čitatelj ima prostora na kraju dopisati svoju, 26. pjesmu, i uz nju nacrtati popratni crtež. Kada govorimo o dizajnu, treba spomenuti kako je za njega i prijelom zadužen bio Krešimir Vogrinc.

Foto: facebook.com/events/605471992886533/

Foto: facebook.com/events/605471992886533/

25 pjesama, neimenovanih i označenih rimskim brojevima, nemaju svoj naziv jer Dario ima problema s naslovima, a previše voli rimske brojke, ali i sate pa mu se to činilo kao odlično rješenje. 24 sata, koliko ih ima dan, nisu mu dovoljna za razmišljanje pa je izmislio i 25., a čitatelju je omogućeno da dopiše i svoj 26. sat. Inspiraciju crpi podjednako iz svijeta i sebe, a priznao je i kako ga u nekim pjesmama ima i previše, ne otkrivši ipak koje su to pjesme.

Predstavljanjem „Prostora koje izbjegavam“ Dario se i službeno predstavio hrvatskoj književnoj sceni jer je neslužbeno što prevođenjem, što lektoriranjem, a što svojim doprinosom Gradskoj knjižnici Rijeka odavno na njoj prisutan. O ovome će se mladome pjesniku zasigurno još puno pisati i govoriti, a njegov opus neće ostati samo na fantastičnom prvijencu. Možda se okuša i u prozi jer kako je i sam rekao, sumnja da će ikada više reći „neću nikada ništa“.

(Visited 282 times, 1 visits today)

Komentari