Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Indie Srijeda – Brave Miss World: Uvijek aktualni društveni problem i hashtag koji se bori protiv toga

28.05.2014. Paula Bračko
Foto: www.facebook.com/BraveMissWorldDoc

Foto: www.facebook.com/BraveMissWorldDoc

Ljepota je prolazna – traume su za cijeli život. Linor Abargil bila je još uvijek tinejdžerica kad je 1998. pobijedila na natjecanju ljepote i ponijela kući u Izrael titulu Miss Universe. Samo sedam tjedana prije toga, Linor Abargil silovana je u Milanu. Kad je prijavila zločin talijanskoj policiji, oslobodili su počinitelja zbog manjka dokaza. Njezin agent, zadužen za ugovaranje poslovnih putovanja s jednog manekenskog posla na drugi, Uri Shlomo, iskoristio je svoju osamnaestogodišnju klijenticu i u konačnici je osuđen na šesnaest godina zatvora, ali tek nakon što ga je Abargil  ponovno prijavila policiji, ovog puta u rodnoj domovini. Vlasti su ga morale na prijevaru dovesti u državu jer nije bilo drugog načina da ga ulove budući da je Shlomo bio svjestan da Linor Abargil nije jedna od onih žena koja će posramljeno šutjeti o silovanju koje je doživjela. O ovoj izraelskoj heroini i njezinom aktivizmu protiv seksualnog nasilja nad ženama, 2007. godine redateljica Cecilia Peck snimila je dokumentarni film Brave Miss World.

#IAMBRAVE

Peck prati bivšu Miss svijeta kroz razdoblje od pet godina njezinog života tokom kojeg Abargil otvoreno progovara o ovom ozbiljnom problemu koji se u 21. stoljeću još uvijek smatra tabu temom. Kroz svoja iskustva pokušava potaknuti žrtve koje su proživjele isto da se ne srame prijaviti počinitelje: motivirajućim govorima nastoji dovesti neku promjenu kod južnoafričkih mladih djevojaka, na američkim kampusima objašnjava studenticama da silovanje nije jedini oblik seksualnog nasilja koji im se svakodnevno događa i koliko je važno znati prepoznati ostale oblike. Film također prati i Abargilin povratak u Italiju prvi put nakon silovanja. Želi podići svijest o tome da žrtve nemaju razloga kriviti sebe, koliko god ih mizoginijsko društvo u to uvjeravalo i nastojalo ih posramiti te upisati krivnju u njihov DNA.

#YesAllWomen

Slučajevi poput prošlotjednog masakra u Kaliforniji kada je Elliot Rodger ubio četiri muškarca i dvije žene, a prethodno snimio video u kojem krivi cijeli ženski rod što je postao poremećeni ubojica kakav jest, dokazuju da smo kao civilizacija doživjeli tehnološki napredak, ali ne i socijalni. Mržnja i seksizam koje je Rodger otvoreno zastupao u svom videu doživjeli su veliku potporu od strane drugih šovinističkih istomišljenika, zahvaljujući društvenim mrežama i medijima putem kojih se video brzo pretvorio u viral. No baš poput Abargil i njezinog javnog aktivističkog istupanja, žene diljem svijeta su se ujedinile i uzvratile udarac: iskoristile su hashtag #YesAllWomen na Twitteru kako bi sa svima podijelile svakodnevnu diskriminaciju i seksualno nasilje s kojim se suočavaju na dnevnoj bazi. Važnost isticanja ovakvih problema i otvoreno progovaranje o njemu dokazuju da je promjena moguća, ali prespora što se vidi i na primjeru Linor Abargil te svih drugih neimenovanih junakinja s Twittera koje šire svijest o tome koliko je nepravedno da se i u današnjem modernom svijetu žene moraju boriti protiv istog problema kao i u doba kad je tek otkrivena vatra.

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

Foto: www.twitter.com

(Visited 67 times, 1 visits today)

Komentari