Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Glazba

Izvještaj – Jakob: Dobar post-rock koncert

06.05.2015. Luka Sinković
Foto: Niko Goga / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dogodilo se da je nakon navale klupskih post-rock koncerata u 2011. i 2012. godine (Tortoise, Caspian, Maybeshewill, If These Trees Could Talk, God Is An Astronaut, Tides From Nebula), te pokojeg nastupa na Terraneo festivalu (65daysofstatic i Mogwai), nastupilo razdoblje generalnog zasićenja post-rock glazbom. Ne znam radi li se o svjetskom trendu, ili Hrvatistan kasni nekoliko godina, ili smo pak u kratko vrijeme uspjeli vidjeti možda i najvažniju jezgru bendovlja u žanru, no unazad dvije godine se na ovim prostorima nije dogodilo gostovanje koje bi bilo od pretjeranog značaja, osim možda ponovljenog nastupa nekog od navedenih bendova i genijalnog koncerta Russian Circlesa, premda njihova glazba daleko više koketira s metalom.

Jakob je ovdje uletio kao budali šamar, isto kao i skorašnji nastup benda And So I Watch You From Afar. Močvara je uvijek djelovala poput savršenog mjesta za takav event pa je i ovog puta zvuk bio čist i usklađen, čak možda i neugodne glasnoće, no to ne bi trebao biti predmet pretjerane diskusije – jer da je bio pretih, to bi bio kriminal. Novozelanđani djeluju kao vrlo usklađeni trio, a tome bi trebala u prilog ići i činjenica da zajedno sviraju od 2000., i da su pozornicu dijelili s velikanima poput Toola ili Isisa. Ono što se vidi izdaleka jest da je glazba iskrena, a kada je tako, onda je koncert dobar. U takvim trenucima vrlo je lako uhvatiti elemente koji vas oduševljavaju.

Kostur glazbe benda leži na odličnom bubnju. Tvrdnju bih mogao proširiti i na ritam sekciju, no bas sam jednostavno na momente gubio. Upečatljiv je kada svira više tonove i kada ne prati bubanj koji je neopisivo glasan i doslovno pojede određeni postotak doživljaja gitare i basa. Upravo mi je takav aranžman bio donekle zbunjujući, budući da je pomalo atipičan za standardni post-rock izričaj: gdje se pjesme grade gitarama, a bubanj divlja jedino na vrhuncu – no ovdje se ne radi o generičnom zvuku.

Foto: Niko Goga / Ziher.hr

Foto: Niko Goga / Ziher.hr

Gitara Jeffa Boylea je instrument koji na kostur bubnja daje melodiju, no začudo, ponekad koketira i s disonancom, što je za žanrovski kontekst doista čudno. Tu ulazi i žanrovski karakteristično igranje efektima i brojne pedale, tako da zvuk gitare uvelike varira. Sve u svemu umjereno zanimljiv repertoar, budući da ne odiše nečim što već nismo čuli, ali ipak, ima ideja koje će vas iznenaditi.

Stotinjak ljudi okupljenih u Močvari pristojno je popunilo prostoriju. Pod pristojnim mislim na to da je prostor ispred pozornice bio prohodan i kompletan je nastup, čak i zbog tog aspekta, djelovao podosta ležerno, bez pretjeranog hypea. U takvom je raspoloženju izgleda bio i Jakob, budući da se basist svega par puta obratio publici zahvaljujući na nekakav minimalistički, baš zato vrlo iskren način. Divno je vidjeti i takve sitnice, ali i osjetiti ih. Navedu vas da vjerujete bendu, jer kad im vjerujete, vjerujete i njihovoj glazbi – a to je ono što je bitno.

Koncert je završio s bisom od jedne pjesme, nakon čega se bend pokupio. Nije nastup o kojem će se pričati godinama, ali je premijerno post-rock gostovanje u doba kada se navedeni žanr polako povlači sa scene.


(Visited 295 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 3.429 out of 5)

Komentari