Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Ti, Dojo, Nadja: Zagreb ima novi najdraži bend

15.11.2014. Marta Lučić
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Naporni dan zaokružiti predivnim koncertom, još jednim u nizu već uhodano izvrsnih iz programa Kluba, podruma dobre glazbe. Tamo me dočekala za uvod u zaplet mlada, simpatična, izgledom plaha, istovremeno vokalom, ali i izvedbom snažna – Nadja. Radi se o novosadskoj kantautorici koja je sa svojim samostalnim radom počela prošle godine. Kako smo i mogli čuti na koncertu, njenim coverom St. Vincenta, Nadjina glazba se temelji na indie/art-rocku. Kao što sama navodi, potaknuta  je uzorima kao što su Anna Calvi, Sufjan Stevens i Arcade Fire. Iako poprilično zreo pristup za njenih ranih sedamnaest, sigurna u sebe i svoj pomalo ekstravagantni noise-indie zvuk, trebala bi poraditi na boljem vezanju s publikom. Naizgled se činilo da publika baš nije toliko osjetila energiju i potencijal. Ipak se ne radi o nekom koncertiću, a Nadja se uhodala sa svirkama kao support Nini Romić, dok sada zajedno s Ti i Dojo nastavlja s mini-turnejom po Hrvatskoj.

Nakon Nadje, na scenu stupa sanjivo začarana kantautorica Dunja Dačić – Dojo. Poput sjajne svemirske alge, zasvjetlucala je na pozornici popraćena zanimljivim pozadinskim projekcijama prirode, mora, krošanja, koje kao da su izlazile iz njene gitare i zauzimali mjesto iza njenih leđa. Glazba Dojo pruža mješavinu sjetnog intrumentala, njene nježne pojave ali snažno-maznog vokala, na trenutke sličan onom kantautorice imenjakine – Lovely Quinces. Jedino se nadam da će glazba mlade Dojo iskoristiti plodno tlo za VJ-ing koji u sebi nosi.

Već na pola izvedbe Dojo, ekipa se počela skupljati i zbijati u redove zgodno popunjenog Kluba u prikrivenoj ekstazi čekajući na već dobro poznati elektro-pop dvojac Ti. Koncertna fluidnost otvorena je pjesmom Ja tebe nemam s EP-ja “Koliko dana”. Nakon što su se oformili, još 2012. upoznavši se na jam-sessionu nakon koncerta grupe Repetitor, počela je njihova slava. Ne, slava nije teška riječ ako ste svjedočili ijednom njihovom koncertu. Ilija i Trajče sposobni su svojom romantičnom psihodelijom začarati slušatelja, i to svojim naizgled jednostavnim pristupom, kako Ilija kaže “neobične instrumentacije”  sastavljene od elektronskog bubnja, bass sintisajzera i gitare. Odličan zvuk, pod palicom izvrsnog tonca, jednako kao i psihodelične projekcije, podebljali su koncertni ugođaj. Osim, koliko sam ja uspjela primjetiti, dviju kvalitetnih novih pjesama, publika je vješto i na prvu prepoznavala i potom revno ispjevavala pjesme grupe Ti, sad već u hitoidnom kontekstu.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Nemoguće je izdvojiti koncertne uspješnice u moru izvrsnosti koju su nam tehnički i emocionalno ispravno servirali Ilija i Trajče. Ipak, Koliko Dana, Naša Drama i Da ti želim dobra jutra uspjeli su od publike zauzvrat dobiti maksimalnu uživljenost, pa čak i ekstatičnu rasplesanost uz koju dramatičnu ruku u zraku. Koncert je zatvoren simboličnim stihovima “Vidimo se, to bi bilo sve!”, što me ostavilo pomalo tužnom jer je stigao kraj, ali ujedno i izrazito zadovoljnom zbog milujućeg audio-vizualnog okusa s kojim sam krenula doma. I nema veze što bih najradije nastavila s koncertima grupe Ti u Rijeci i Osijeku, idem doma. Biti zamišljeni Werther i gledati u bokehu razmazana svjetla, priželjkujući kišu. S tople i suhe strane prozora.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari