Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Jedan dan u povijesti: Portreti žrtava masakra u Utøyi

29.04.2013. Eleonora Glišić
Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Nakon pucnjave na otoku Utøyi u Norveškoj u studenom 2011. godine, Andrea Gjestvang odlučila je fotografirati portrete mladih koji su preživjeli taj stravični događaj. Njezine fotografije osvojile su glavnu nagradu na Sony World Photography Awards-u.

Eirin Kristin Kjær jedna je od žrtava Andresa Breivika koju je izbliza propucao četiri puta u dijafragmu. Strijelac Breivik koristio se mecima sa šupljim vrhom dizajniranim da uzrokuju velike izlazne rane i maksimalne ozljede. Jedna od prvih koje je propucao bila je Kjær koja je sjela na obalu i čekala smrt. Bila je sigurna da će iskrvariti do smrti ili da će se Breivik vratiti i dovršiti posao.
U krvavom pohodu na mladež Laburističke stranke Breivik je ubio 77 nevinih, no 517 ljudi na otoku je uspjelo, najviše zbog sreće, preživjeti.

Foto: screenshot/ andreagjestvang

Foto: screenshot/ andreagjestvang

Njihove priče je zabilježila Andrea Gjestvang u svojoj seriji portreta nazvanoj Jedan dan u povijesti. 31-godišnja Gjestvang prozvana je fotografom godine na prošlotjednim Sony World Photography Awards, gdje je osvojila nagradu L’Iris d’Or.

Fotografkinja je putovala diljem zemlje kako bi portretirala mlade koji žive u okruženju doma – iste okoline koju su napustili kad su pakirali svoju torbu i otišli na ljetni kamp u srpnju prošle godine. Dok je okolina ostala ista, osobe koje su se vratile su promijenjene. Uz portrete stoji kratak tekst sličan dnevniku u kojem svaka osoba govori o tome kako se promijenila ona i njezin život nakon ovog strašnog iskustva. Šest mjeseci provela je dokumentirajući rehabilitaciju mladih svjedoka  Breivikova metodičkog ubijanja koji bi trebali nastaviti normalno živjeti svoje živote. Mnogi preživjeli su joj se povjerili kako su osjetili prijelaz iz adolescencije u odraslu dob nakon masakra, što je vidljivo i na fotografijama. Dok su neki govorili kako su postali jači zbog tog strašnog iskustva, mnogi drugi su ostali samo s osjećajem ispraznosti života. Prisutan je i osjećaj straha, čak i nakon što su se vratili u svoju uobičajenu rutinu.

Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Andrea Gjestvang priznala je da se i sama osjećala emocionalno nestabilno nakon što je fotografirala svakog preživjelog jer je projekt bio vrlo zahtjevan. Iako je rođena izvan Osla masakr u Utøyi smatra osobnim napadom, suosjećajući s većinom Norvežana. Nada se da će njezin niz fotografija biti poput katarze preživjelima. Sve portrete možete pogledati OVDJE.

Jedan dan u povijesti izložen je u sklopu Sony World Photography Awards 2013 izložbe u Somerset Houseu do 12. svibnja.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Komentari