Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Let’s Start A Pussy Riot: Aktivizam u umjetnosti

15.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Rough Trade Records

Foto: facebook.com/ Rough Trade Records

Rough Trade je objavio knjigu umjetničkih reakcija na Pussy Riot pod nazivom “Let’s Start A Pussy Riot” koja će biti lansirana tijekom festivala Meltdown čija je osnivačica Yoko Ono. Urednica Jade French izjavila je da je “Pussy Riot nadahnuo mnoge umjetnike da stvore nešto što odgovara na važna pitanja. Njihovi radovi uključuju DIY tehinku i teme poput moći zajedništva i umjetnosti kao oblika aktivizma.” Na radovima se može vidjeti gotovo 70 umjetnika i glazbenika poput Jenny Holzer, Judy Chicago, Kare Walker i The Knife.

Knjiga uključuje i projekt “Feministice na igraćim kartama” koji je pokrenut od strane Homogrounda, posvećen promicanju ravnopravnosti i vidljivosti za sve ljude putem glazbe i umjetnosti ostajući pritom kreativni medij za queer i osvještene umjetnike te ljubitelje glazbe diljem svijeta. Projekt sadrži 54 ilustracije glazbenica poput Patti Smith, Sinead O’Connor, Edith Piaf i Bjork koje su duboko inspirirale četrnaestero umjetnika koji su se zajedno složili oko posebnog dizajna špila, a OVDJE ih možete pogledati.
Kroz povijest igraće karte bile su često korištene i uglavnom kontroverzne. Stil špila karata jako je varirao ovisno o kulturi i njezinom pristupu tehnologiji. Slike na starim igraćim kartama isticale su samo muškarce odražavajući dominantnu ulogu koju su tada imali na kraljevskim dvorovima. Čak i danas mnoge kulture još uvijek ne uključuju slike kraljice ili bilo kojeg drugog ženskog lika u svoje špilove, dok muškarci dominiraju mnogim pokeraškim stolovima. Spajajući feminističke ideje s glazbom i umjetnošću umjetnici stavljaju svoj ​​pečat na igraće karte koje se koriste od otprilike devetog stoljeća, a pritom dokumentiraju vlastitu povijest koja je često zanemarena.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari