Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Knjige

“Kako zaštiti svoj kavez od zloduha” je najčudniji naslov

23.03.2013. Paula Osojnik
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Jučer je izabran 35. pobjednik vrlo šaljive književne nagrade Diagram Prize, koja se svake godine dodjeljuje u kategoriji najčudnijih naslova. Kao uvijek, i ove je godine šest nadasve neobičnih naslova vodilo utrku za pobjedu. Ipak, glasovi ljudi diljem svijeta, presudili su u korist knjige naslova Goblinproofing One’s Chicken Coop ili po naški Kako zaštiti svoj kavez od zloduha.

S 38 posto glasova, naslov djela koje govori kako uočiti te potom uništiti zloduhe i zaštiti svoj “kavez” od istih, uvjerljivo je pomeo najužu konkurenciju u koju su spadali i nasloviHow Tea Cosies Changed the World (Kako garderoba za čajnike mijenja svijet), koja je osvojila drugo mjesto, God’s Doodle: The Life and Times of the Penis (Božji crtež:Život i epoha penisa), djelo Toma Hickmana, koje se naveliko favoriziralo te naslovi Lofts of North America: Pigeon Lofts (Nastambe za ptice u Sjevernoj Americi), How to Sharpen Pencils (Kako oštriti olovke) i Was Hitler Ill? (Je li Hitler bio bolestan).

Autori ovogodišnjeg najšaljivijeg naslova suReginald Bakeley i Clint Marsh, a samo djelo je detaljan vodič kroz uočavanje i obranu svog životnog prostora od raznih bajkovitih bića i zloduha.  U ime autora nagradu je primio izdavač knjige Clint Marsh koji je tom prigodom izjavio kako smatra da je nagrada Diagram zapravo pobjeda zabave i bezbrižnosti naslova, što je po njemu, samo srce dobrog, svjetski priznatog izdavaštva.

Diagranm Prize nastala je 1978. godine, a od 2000. je glasanje dostupno i javnosti. Neki od pobjedničkih naslova, od tada do danas su  Living With Crazy Buttocks (Živjeti s debelim guzovima), If You Want Closure in Your Relationship, Start With Your Legs (Ako želiš zatvaranje u svojoj vezi, počni sa svojim nogama), Managing a Dental Practice: The Genghis Khan Way (Učenje zubarske prakse: Način Genghisa Khana) te prošlogodišnji najčudniji naslov Cooking With Poo (Kuhanje s Pooom). To je zapravo kuharica Saiyuude Diwong, stanovnice Bangkoka, čiji je nadimak Poo, što na engleskom znači – govno.

Foto: ziher.hr

Bilo kako bilo, Goblinproofing One’s Chicken Coop  najduhovitiji je i daleko najneobičniji naslov u svojoj konkurenciji te ne sumnjamo da će i narednih godina još mnogi nominirani nasmijavati, šokirati i oduševljavati čitatelje i glasače za pobjednika ove neobične nagrade.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Komentari