Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Knjige

“Kako zaštiti svoj kavez od zloduha” je najčudniji naslov

23.03.2013. Paula Osojnik
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Jučer je izabran 35. pobjednik vrlo šaljive književne nagrade Diagram Prize, koja se svake godine dodjeljuje u kategoriji najčudnijih naslova. Kao uvijek, i ove je godine šest nadasve neobičnih naslova vodilo utrku za pobjedu. Ipak, glasovi ljudi diljem svijeta, presudili su u korist knjige naslova Goblinproofing One’s Chicken Coop ili po naški Kako zaštiti svoj kavez od zloduha.

S 38 posto glasova, naslov djela koje govori kako uočiti te potom uništiti zloduhe i zaštiti svoj “kavez” od istih, uvjerljivo je pomeo najužu konkurenciju u koju su spadali i nasloviHow Tea Cosies Changed the World (Kako garderoba za čajnike mijenja svijet), koja je osvojila drugo mjesto, God’s Doodle: The Life and Times of the Penis (Božji crtež:Život i epoha penisa), djelo Toma Hickmana, koje se naveliko favoriziralo te naslovi Lofts of North America: Pigeon Lofts (Nastambe za ptice u Sjevernoj Americi), How to Sharpen Pencils (Kako oštriti olovke) i Was Hitler Ill? (Je li Hitler bio bolestan).

Autori ovogodišnjeg najšaljivijeg naslova suReginald Bakeley i Clint Marsh, a samo djelo je detaljan vodič kroz uočavanje i obranu svog životnog prostora od raznih bajkovitih bića i zloduha.  U ime autora nagradu je primio izdavač knjige Clint Marsh koji je tom prigodom izjavio kako smatra da je nagrada Diagram zapravo pobjeda zabave i bezbrižnosti naslova, što je po njemu, samo srce dobrog, svjetski priznatog izdavaštva.

Diagranm Prize nastala je 1978. godine, a od 2000. je glasanje dostupno i javnosti. Neki od pobjedničkih naslova, od tada do danas su  Living With Crazy Buttocks (Živjeti s debelim guzovima), If You Want Closure in Your Relationship, Start With Your Legs (Ako želiš zatvaranje u svojoj vezi, počni sa svojim nogama), Managing a Dental Practice: The Genghis Khan Way (Učenje zubarske prakse: Način Genghisa Khana) te prošlogodišnji najčudniji naslov Cooking With Poo (Kuhanje s Pooom). To je zapravo kuharica Saiyuude Diwong, stanovnice Bangkoka, čiji je nadimak Poo, što na engleskom znači – govno.

Foto: ziher.hr

Bilo kako bilo, Goblinproofing One’s Chicken Coop  najduhovitiji je i daleko najneobičniji naslov u svojoj konkurenciji te ne sumnjamo da će i narednih godina još mnogi nominirani nasmijavati, šokirati i oduševljavati čitatelje i glasače za pobjednika ove neobične nagrade.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari