Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Newyorško kazalište La MaMa gostuje u Dubrovniku i Rijeci s predstavom “Pilad”

11.07.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr

Kultno kazalište iz New Yorka, La MaMa E.T.C., gostuje s tragedijom „Pylade“ Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana u Dubrovniku i Rijeci. Pasolinijev „Pylade“, suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i „Orestije“, poetična je i tragična meditacija o demokraciji, konzumerizmu i borbi za stvarne društvene promjene. Ritam i emocija Pasolinijeva teksta, u engleskom prijevodu Adama Paolozze i Coleen McPherson, pojačani su glazbom i pokretom ugrađenima u ovu predstavu Ivice Buljana i The Great Jones Repertory Company, tvoreći tako totalni teatar pokreta, teksta, spektakla i glazbe.

„Pylade“ se izravno nastavlja na događaje iz Eshilove „Orestije“, opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije. Božica Atena osnovala je prvi sud slobodnih građana koji oslobađaju Oresta krivnje za ubojstvo majke i tako se iz tmine legendi i mitova oblikovala suvremena civilizacija. Pasolinijevi su likovi svojim različitim vrijednostima kontrapunkt jedni drugima propitujući odnos između intelektualaca i ostalih.

Predstavu izvode članovi trupe The Great Jones Repertory Company koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados. U predstavi igraju Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung te u naslovnoj ulozi poseban gost iz Slovenije, Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča. Glazbu su skladali Michael Sirotta, Yukio Tsuji i Heather Paauwe, dramaturg je Zishan Ugurlu, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistent redatelja Arthur Adair, a trener trupe George Drance. Autori plakata su Mirko Ilić i Nicky Lindeman. Autori hrvatskog prijevoda za titlove su Ivica Buljan i Mani Gotovac. Predstava se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015. godine, kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Odmah po premijernoj izvedbi predstava je zabilježila izvrsne kritike u kojima američki kazališni kritičari nisu štedjeli superlativa i najviših ocjena. Tako Rachel Kerry (New York Theatre review) piše: „Marko Mandić jedan je od najhrabrijih glumaca u gradu. Istina, on je Slovenac, ali davao se do kraja u svakom prizoru, svakoj gesti, svakoj origiji, svakoj bitci bez straha ili zabrinutosti. Možda bi nam dobro došlo još slovenske hrabrosti na pozornicama u ovom gradu. The Great Jones Repertory Company sastoji se od fascinantnog i čudesnog ansambla talentiranih umjetnika. Redatelj Ivica Buljan kao majstor ceremonije oblikuje kaos tako da vrhuncima radnji doseže visine ludila.“

Predstava u Dubrovniku igra 12. srpnja u 21:30 u Art radionici Lazareti, a ulaznice po cijeni 70 kuna  mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave na ulazu. Na festivalu Riječke ljetne noći predstava će biti izvedena u četvrtak, 14. srpnja u 21:30 u Torpedu. Na izvedbu predstave može se stići posebnom linijom Autotroleja, autobusom koji kreće sa stanice kod HNK Ivana pl. Zajca u 21 sat, dok je povratak predviđen u 23:40 s okretišta linije 8.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Komentari