Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Nick Cave, Pipsi, Kultur Shock i Damir Avdić dolaze na Motovun Film Festival!

28.06.2014. Paula Bračko
Foto: motovunfilmfestival.com

Foto: motovunfilmfestival.com

Australac intenzivne, energične i duboko iskrene glazbe, koju mnogi smatraju depresivnom, a ustvari je samo eklektičan spoj širokog raspona utjecaja – Nick Cave, dolazi na Motovun Film Festival. Međutim, ne u svom fizičkom izdanju već je u pitanju o hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma 20.000 Days on Earth koji je dobitnik brojnih nagrada na 31. Sundance Film Festivalu.

Film prati lik i djelo Nicka Cavea, odnosno priča o njegovoj glazbenoj karijeri, umjetničkim interesima i osobnom životu. Radnja filma počinje na 20.000 dan Caveova života i od tada pratimo 24 sata njegovog dvadesttisućitog dana. Devedeset i sedam minuta ovog filma hibrid su drame i realnosti glazbene ikone te s dubokom iskrenošću i intimnim portretom života, prikazuju što nas čini onakvima kakvi jesmo. Iain Forsyth i Jane Pollard, redatelji dokumentarca o legendarnom australskom glazbeniku osvojili su redateljsku nagradu u kategoriji World Cinema Documentary, dok je Jonathan Amos primio Editing Award u istoj kategoriji za najbolju montažu.

Foto: www.facebook.com/20000daysonearth

Foto: www.facebook.com/20000daysonearth

Osim bogatog filmskog programa na kojem se našao i ovaj dokumentarac o metamorfozi snage jedne toliko kreativne glazbene duše, Motovun Film Festival priprema i odličan spektar koncerata, a na vama je da odaberete iz široke ponude. Pips, Chips & Videoclips, Kultur Shock i Damir Avdić samo su neka od kultnih glazbenih imena čije ćete stihove pjevušiti između i/ili nakon odgledanih čudesa sedme umjetnosti. Pipsi koji su, eto, baš jučer osvojili Porina za rock album godine, sami po sebi ne trebaju neki predugi preludij budući da se radi o dugogodišnjim velikanima hrvatske glazbe.

Kultur Shock bend je koji je motovunsku publiku već zapalio nastupom 2011. godine, a ove se godine opet vraćaju. Bend koji uspješno spaja i miksa stilove zbog čega ih uspoređuju s Gogol Bordellom, Manu Chaom, The Poguesima i sličnima, ali ništa od toga ne priprema slušatelja na ono što ga očekuje na koncertu ovog energičnog benda iz Seattlea. Bend je najpoznatiji upravo po svojim dinamičnim i strastvenim koncertima što je idealno za pozadinski soundtrack energičnog Motovuna.

Foto: www.facebook.com/MotovunFilmFestival

Foto: www.facebook.com/MotovunFilmFestival

Damir Avdić ključan pjesnik i performer političkih i socijalnih tema zbog čega se i smatra specifičnom pojavom regionalne glazbene scene. Radikalnom i beskompromisnom oštricom reže sve što u društvu brutalnog kapitalizma primjećuje kao krivo. Avdić publici donosi glazbeno ogoljenu istinu koja boli samo zato kako bi udarila u glavu i potaknula na misao i djelovanje.

Ako vas sve ovo još uvijek nije u potpunosti zagrijalo za MFF, možda vas oraspoloži vijest da su za publiku i posjetitelje svi festivalski koncerti u potpunosti – besplatni.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Komentari