Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Oscari 2016: Inarritu drugi puta zaredom ili neko novo lice?

23.01.2016. Dario DunatovFoto: facebook.com/RevenantMovie

Konkurencija od pet zanimljivih imena koja se natječu za zlatni kipić u jednoj od najpraćenijih kategorija, onoj za najboljeg redatelja, jamče oštru borbu i moguće iznenađenje. Svojevrsno iznenađenje pojavilo se već pri izostavljanju Ridley Scotta s popisa nominiranih. Alejandro Inarritu, lanjski pobjednik u ovoj kategoriji, ponovno se nalazi među konkurentima, a slobodno možemo reći i favoritima. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu Akademija drugu godinu zaredom odati priznanje za najboljeg redatelja ili će kipić doći u ruke George Millera koji se nameće kao najveća konkurencija Inarrituu. Iz pozadine kao moguća iznenađenja rasplet čekaju Adam McKay, Lenny Abrahamson i Tom McCarthy.

Adam McKay redatelj je kojeg smo do sada znali po mahom komičnim naslovima, no ovog puta se okušao u ozbiljnijoj formi s filmom The Big Short i odmah se našao u prestižnoj konkurenciji. S obzirom na jaku konkurenciju, morat će se zadovoljiti nominacijom i činjenicom da je sada svjetla reflektora skrenuo na svoj rad izvan standardne, komične, forme.

Nadareni irski redatelj Lenny Abrahamson zasluženo se nalazi u ovom društvu nakon što je režirao slojevitu dramu Room koja je iznjedrila nekoliko impresivnih glumačkih uloga, u prvom redu onu koju tumači Brie Larson. Njegovi uraci krenuli su od malih art filmova, do afirmacije na velikoj sceni do koje je došao specifičnim stilom i sposobnošću portretiranja ekscentričnih likova.

Redatelj i glumac Tom McCarthy zna kako je biti nominiran za Oscara. Kao redatelja publika ga je upoznala po nezavisnim uracima, a s prvim „većim“ filmom odmah mu je stigla i nominacija za redatelja. Spotlight sa šest nominacija bi mogao biti iznenađenje ovogodišnjih Oscara ali i gubitnik, malo je vjerojatno kako će Tom redateljsku konkurenciju ostaviti iza sebe.

Foto: facebook.com/MadMaxMovie

Foto: facebook.com/MadMaxMovie

Sedamdesetogodišnji George Miller veteran je u ovoj kategoriji koji je već primio Oscara za animirani film Happy Feet iz 2006. godine. Ipak, najpoznatiji je kao tvorac filmskog junaka Mad Maxa. Nakon podužeg autorskog izleta u animirane vode, Miller se na velika vrata pojavio četvrtim filmom o Maxu Rockatanskom, junaku koji luta postapokaliptičnim pustarama. Mad Max: Fury Road jedan je od favorita ovogodišnjih Oscara, a možda najviše u kategoriji redatelja, u kojoj bi veteran George Miller lako mogao dobiti još jedan kipić. Takvom scenariju nitko ništa ne bi mogao prigovoriti, a račune bi mu jedino mogao pomrsiti:

Alejandro Inarritu koji je lani osvojio zlatni kipić u ovoj kategoriji. On također dolazi s jednim izuzetno jakim naslovom The Revenant i bit će zanimljivo vidjeti hoće li osvojiti Oscara za režiju drugu godinu zaredom. Kao i u svakom filmu do sada, Inarritu i ovog puta pomiče granice filma uz vjernog suradnika, genijalnog direktora fotografije, Emmanuela Lubezkog i Leonarda DiCapria kojeg su mediji i fanovi već okrunili dugo iščekivanim Oscarom za glavnu ulogu. Akademija će teško ostati imuna na ovakvo ostvarenje, pa možemo zaključiti kako nas iščekuje napeta završnica u kojem će jedno od ovih imena ipak morati, možda u fotofinišu, ostaviti iza sebe druga, ništa lošija imena.

Predviđanje:

Pobjednik: Alejandro Inarritu

Moguće iznenađenje: George Miller

(Visited 172 times, 1 visits today)

Komentari