Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Picassov električar na sudu zbog krađe 271 umjetnine

14.02.2015. Petra Plivelić
Foto: pinterest.com/drmanifold

Foto: pinterest.com/drmanifold

Umirovljeni francuski električar Pierre Le Guennec koji je svojedobno obavljao popravke i jednom od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća i suosnivaču kubizma, Pablu Picassu, našao se na sudu zajedno sa svojom suprugom pod optužbom da su primili ukradenu robu. Optuženi su da su ukrali 271 dosad neviđeno umjetničko djelo slavnog umjetnika.

Bračni je par, navodno, u svojoj garaži 40 godina čuvao litografije, ulja na platnu, crteže i kubističke kolaže. Oni tvrde da su ih dobili na dar od samog Picassa i njegove supruge. Naime, oni su se sami prije pet godina javili uredu koji se bavi čuvanjem Picassovih radova – Picasso Administration kako bi potvrdili njihovu autentičnost. Nekoliko dana kasnije došla je policija i zaplijenila umjetnine.

Foto: picasso.fr/screenshot

Foto: picasso.fr/screenshot

Prije nekoliko dana počelo je suđenje Pierreu i njegovoj supruzi, a još uvijek nije donesena presuda. Pretpostavlja se da bi mogli dobiti do 5 godina zatvora i 3,5 milijuna kuna kazne. Prvog dana saslušani su bivši električar i njegova sedamdesetdvogodišnja supruga Danielle, a sljedećih dana bit će saslušano troje Picassovih nasljednika, koji su uvjereni da su djela ukradena.

Picassov sin Claude, koji vodi Picasso Administration, jedan je od glavnih tužitelja. Na njegovoj strani se također nalazi Claudeova sestra Paloma, polusestra Maya, dvoje unuka te Catherine Hutin-Blay, kći Picassove supruge Jacqueline. Odvjetnik tužiteljstva, Jean-Jacques Neuer optužio je Le Guenneca na sudu da je samo maska za slučaj međunarodnih malverzacija umjetninama.

Riječ je o dobro očuvanim malim platnima, litografijama, kolažima i crtežima iznimne vrijednosti koje je Picasso stvarao između 1890. i 1932. godine. Djela su procijenjena na vrijednost od najmanje 60.000.000 eura.

Foto: bookmarkzero.tumblr.com

Foto: bookmarkzero.tumblr.com

Prema The Guardianu, Le Guennec tvrdi da mu je Picasso dao ta umjetnička djela kao darove. „Supruga Pabla Picassa, Jacqueline, jednog mi je dana došla i dala kutiju punu radova. Rekla je ‘Evo, ovo je za tebe, odnesi to kući’“, rekao je sedamdesetpetogodišnji Pierre Le Guennec. Također je naveo da bi bilo iznimno teško krasti od Picassa jer je imao „nevjerojatno pamćenje“, a kuća mu je bila zaštićena poput utvrde. Još nije poznato kad će se javnosti predstaviti pronađeni radovi.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari