Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Pronađena dosad neviđena skica Mickeya Mousea!

23.02.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
facebook.com/Walt Disney

facebook.com/Walt Disney

 U Disneyevoj arhivi pronađena je skica iz travnja 1938. na kojoj Mickeya Mousea proganja njegov vječni neprijatelj Pete i zastrašujući zubarski stolac.

Sliku je nacrtao Ferdinand Horvath kao dio kratkog crtića “Mickeyeva zubobolja”, koji nažalost nikada nije dovršen. Na radost Disneyevih fanova, direktorica Disneyeve arhive, Becky Cline kaže da postoji mogućnost dovršavanja tog kratkog crtića, te je otkrila javnosti njegovu radnju. Mickey odlazi do zubara, no pada pod utjecaj prevelike količine rajskog plina, koji je korišten za anesteziju, a izaziva histeričan smijeh. Prevelika doza plina je učinila svoje – Mickey doživljava psihodeličnu noćnu moru, gdje ga proganjaju živi zubi, konac za ispiranje i strašan zubarski stolac te osvetoljubivi zubarski instrumenti. Na kraju sna Mickey završi na suđenju, gdje je glavni sudac Umnjak, popularno zvan zub mudrac, koji ga optuži za zapostavljanje zuba.

Nedovoljno poznati Horvath, pravog imena Nandor Mahali Lowenstein, porijeklom je Mađar, bio je važan dio Disneyevog studija u njegovim ranim godinama. Horvath je rođen 1892., a zanimljivo je da  crtati naučio u dok je bio zarobljenik ruskog koncentracijskog logora. U Ameriku je emigrirao 1921. U Disneyevom studiju radio je od 1934. do 1944., a stvorio je osamdesetak kratkih animiranih filmova. Poznat je i po radu na Disneyevim “Silly Symphonies”  a bio je i dio produkcije popularne Snjeguljice.

Otkrivena slika bit će dio ovogodišnje turneje Disneyeve “D23 Fanniversary Celebration”, niza događanja koja započinju 1.3.2013., a traju do 7.4.2013. Održavaju se u nekoliko američkih gradova (Boston, Chicago, Los Angeles, Newark, Orlando, Phoenix, San Diego, San Francisco, Seattle i Washington).

Komentari