Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Recenzija – Courtney Barnett: Kako misli postaju pjesme

04.04.2015. Tin Đudajek
Foto: courtney.barnett.com.au

Foto: courtney.barnett.com.au

Ako ovaj tekst započnem s imenom Courtney Barnett, to vam ime vjerojatno neće ništa značiti. Iskreno, prije par tjedana nije niti meni, a ovaj tekst pišem da se to pod hitno promijeni. Australija je kontinent poznat po brutalnim pub vicevima, životinjama koje čovjeka mogu ubiti tek pogledom i zavidnoj rock glazbi. Ovaj kontinent rodna je zemlja odličnog Wolfmothera, popularne Tame Impale i uh… AC/DC – a od 20. ožujka ovim se velikanima pridružila i Courtney Barnett, odnosno album “Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit“.

Album je upravo onakav kakav očekujete od albuma ovakvog naziva – djetinjast, razigran i neozbiljan. Ovo su zapravo epiteti koji krase svaku pjesmu i svaki stih, a ako moram tražiti usporedbe s ovim albumom, nešto najbliže nalazim s također jednom kantautoricom –  Kimyom Dawson. Ipak, Courtneyjina glazba znatno je bliža rock glazbi, a to vrište jaki gitarski riffovi i nekoliko briljantno ukomponiranih, besprijekornih solaža. Kad se takve gitare spoje s ovakvim, napola recitiranim, veselim, blesavim tekstom, nastane jedna prelijepa kombinacija koja se do sada rijetko mogla naći u rock glazbi.

Nazivi pjesama ovoga albuma također su, kao i sam naziv albuma, djetinjasti i razigrani, a takav je i tekst svake pjesme. Courtney pjeva o svemu i svačemu, od problema sa suprotnim spolom do mladenačke zbunjenosti i velikih dilema – otići ili ne otići na tulum. Nazivnik svih ovih pjesama je Mladost pisana velikim slovom. Iako se mladost u umjetnosti često uspoređuje s nezrelošću, ovdje je slučaj upravo suprotan jer iako su pjesme vesele, ipak su odlično složene i zamišljene. Očito se na albumu dosta razmišljalo, ukomponiravalo i radilo, ali ovo nikako nije toliko očito da bi ukralo barem i djelić one mladenačke zanesenosti.

Foto: https://www.facebook.com/courtneybarnettmusic

Foto: https://www.facebook.com/courtneybarnettmusic

Gitare su me posebno oduševile na albumu. Dok zapravo nisam očekivao nikakve značajnije gitarske riffove ili dionice, a kamoli solaže, ispada da je album prepun toga. Pjesme poput Nobody Cares If You Don’t Go To The Party, Aqua Profunda! i ,naravno, Pedestrian At Best pjesme su na kojima gitara nosi cijelu pjesmu i drži ih na mjestu. Značajnu ulogu gitara ima i u pjesmi Kim’s Caravan koja je, sa završnom pjesmom, znatno drugačija od ostatka albuma. Puno je sporija, tmurnija i tužnija i upravo je u kontrastu s ostatkom albuma. Dok mi veliki kontrasti na albumima u pravilu ne odgovaraju, ovaj mi je začudo sjeo na mjesto i pokazao da Courtney može, osim veselih pjesama, napraviti i ozbiljnu rock stvar.

Definitivni favorit s albuma je već prije spomenuta pjesma Pedestrian At Best koja je najbolji primjer odlične gitare, recitirano/pjevanog teksta i blesavih, neozbiljnih stihova. Rekao bih da je ova pjesma kruna Courtneyjinog uratka i zaslužuje status singla i spot koji je i dobila.

Svojim se albumom prvijencem Courtney Barnett pridružila zvijezdanom nebu australskog rocka i, kako je započela, izgleda da će tamo i ostati. Da ovo nisu tek nagađanja i trabunjanja potvrđuju i veoma dobri plasmani na stranim top ljestivaca. Bilo kako bilo, mladoj Australki smiješi se blistava budućnost ako svojim entuzijazmom, veseljem i euforijom nastavlja razveseljavati svijet kako je razveselila i mene.

(Visited 191 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.857 out of 5)

Komentari