Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Knjige

Šegrt Hlapić od rujna i na poštanskim markicama

07.05.2013. Paula Osojnik
foto: ziher.hr

foto: ziher.hr

Facebook stranica Gradske knjižnice Rijeka svojim je nedavnim ‘postom’ razveselila sve ljubitelje šegrta Hlapića, ali i autorice koja ga je stvorila – Ivane Brlić Mažuranić. Naime, u priopćenju stoji kako su polaznici Filatelističkog kluba Zagreb u sklopu male radionice uputili upit Hrvatskoj pošti s namjerom da se lik šegrta Hlapića izda na markama. Prijedlog je optimistično prihvaćen te će se cijela akcija odigrati povodom stote obljetnice prvog izdanja ove neodoljive dječje priče.

Šegrt Hlapić se smatra jednim od kultnih likova hrvatskog čitateljstva.  Tijekom ove godine u Zagrebu će se održati niz kulturnih i znanstvenih manifestacija u čast ovom iznimnom liku dječje književnosti.  Tako je u drugom mjesecu, točnije  19. i 20.2.2013. održana klizačka predstava Šegrt Hlapić na ledu. Također, Knjižnica Ivane Brlić-Mažuranić od travnja do listopada organizira brojne radionice i natjecanja za sve ljubitelje šegrta Hlapića i njegovih prijatelja.

Ivana Brlić-Mažiranić smatra se jednom od najznačajnijih dječjih spisateljica. Roman Čudnovate ugode šegrta Hlapića napisala je 1913. godine te je ono njeno prvo književno djelo koje je podiglo pravu pozornost publike. To je duhovita i poučna dječja  priča o neobičnom putovanju mladog Hlapića i njegovih prijatelja – Gite, Bundaša, malog Marka i tako dalje. Hlapić je opisan malim poput lakta, veselim kao ptica, hrabrim kao kraljević Marko, mudrim kao knjiga, a ipak dobrim kao sunce.

Osim već spomenutog Hlapića, Ivana Brllić-Mažuranić zaslužna je i za mnoga druga poznata djela hrvatske književnosti. Neka od njih su Priče iz davnine (1916.), Knjiga o omladini (1923.), Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata (1937.), Srce od licitara (1939.)itd.

foto: facebook.com

foto: facebook.com

U sklopu novoprihvaćenog prijedloga, o izgledima markica s Hlapićevim likom može se samo nagađati, no Facebook stranica Gradke knjižnice Rijeka objavila je jedan prototip. Datum izdavanja markica bit će 4. rujan 2013.

Komentari