Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

The Visit: komedija s napetosti trilera ili horor komičan na sve prave načine?

11.09.2015. Kristina VrdoljakFoto: facebook.com /thevisit

Redateljska karijera M. Night Shyamalana zastranila je nakon uspješnica poput The Sixth Sense i The Signs. Stoga je film The Visit postao niskobudžetno sredstvo za iskupljenje. Uzmite dvije demografske skupine koje su socijalno stigmatizirane terminima pretenciozni klinci i senilni starci, stavite ih u jednu kuću na tjedan dana i čekajte da vidite što će se dogoditi. Dva su moguća ishoda prema nekim narativnim pravilima. Prvi ishod je da će se u gotičkom okruženju snijega i golog drveća unuci koji nikada nisu vidjeli svoju baku i djeda naći u neočekivanim i jezivim situacijama gdje se moraju nositi s njihovom dementnošću. Drugi ishod je da će to biti topli susret u idiličnom zimskom krajoliku i maloj slatkoj kućici gdje svi jedu kolačiće i igraju društvene igre, a iz njihovih mana nastaju komične situacije.

Shyamalan je iskoristio oboje. The Visit ujedno funkcionira kao horor i komedija u kojem se izmijenjuju smijeh i trnci održavajući napetost kroz svih 90 minuta. Zanimljiva je i redateljska odluka da se okoristi pseudodokumentarističkom tehnikom filma unutar filma. Becca (Olivia DeJonge) mlada je, no duboko zagrižena filmašica koja sa svojim bratom Tylerom odlazi u posjet maminom domu iz djetinjstva. Odluka je da će posjet snimati i pretvoriti ga u dokumentarac tako da je kompletan film snimljen kroz njihove dvije kamere. Činjenica da kamera nije pripovjedač trećeg lica pomaže pri dojmu napetosti, ali i zbližavanju s likovima. Stari redateljski trik koji je davno izašao iz mode, ovdje je upalio.

Foto: facebook.com/thevisit

Foto: facebook.com/thevisit

Naime, njihova majka je otišla iz roditeljskog doma u romantičnom bijegu te su tada presječeni svi kontakti. Becca i Tylor se odlučuju na posjet kako bi pružili mami tjedan dana odmora s novim dečkom te odlaze k baki i djedu koje nikada nisu vidjeli. Ono što se u početku čini kao zabavno iskustvo već prvu večer se pretvara u slijed, u najmanju ruku neugodnih događaja. Baka pati od noćne demencije i njen lik nakon deset sati navečer postaje inspiriran Samarom iz Kruga. Djed prolazi kroz trenutke agresije i zaborava i pomalo gubi kontrolu nad situacijom. Sve to počinje nalikovati na nekakvo parodiziranje staraca i ispad gerontofobije kojem su pridati tipični elementi horora na koje smo svi već oguglali.

Ili je barem tako sve dok redatelj ne izvuče odličan obrat iz rukava. Upravo s tim obratom film kulmira kao triler jer je slagalica riješena, no likovi su odjednom u opasnosti. U načinu na koji se likovi te opasnosti rješavaju dolazi i do vrhunca filma kao drame, posljednjeg sloja ovog žanrovskog kolaža. Svi elementi drame poput intimnih ispovijesti kroz intervjue i portrete time ulaze u zaokruženu kompoziciju. Taj sloj radnje motiviran je odlaskom oca Becce i Tylera iz obitelji koja se od tada pokušava nositi s tim. Emotivni trenuci ne narušavaju fabularnost, no makroskopski ne pomažu izgradnju likova. Oni su okarakterizirani onoliko duboko koliko radnja to zahtijeva.

U široj slici ovo nije neko veličanstveno filmsko ostvarenje, ali pravi šarm je u detaljima; u rimama koje baca osmogodišnji Tyler, znan kao T-Diamond Stylus (uljepšat će vam dan), u najlošijem opravdanju za loše odluke u horor filmovima – filmska etika mlade Becce, u povremenim psihotičnim nudističkim ispadima Nane i naravno, neobjašnjivim ekspresijama Pop Pop-a. Za mene je to jedan od onih filmova koje bi predložila kada bi me netko tražio film koji je zabavan, no ne i glup, nešto uz što ćeš se opustiti, ali ne i zaspati, nasmijati, ali ne i imati osjećaj da si potratio vrijeme.

(Visited 237 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 3.800 out of 5)

Komentari