Istaknuto
16.08.2018.

Iako je zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Izvedbene umjetnosti

“Velika pustolovina malog Miša”: predstava za male, ali i velike

26.03.2013. Maja Brlek
Foto: gkl-split.hr

Foto: gkl-split.hr

U Gradskom kazalištu lutaka Split 26. ožujka bit će premijerno izvedena predstava “Velika pustolovina malog Miša”. Autorica, redateljica i koreografkinja ove “nelutkarske predstave o lutkarstvu” je Natalija Manojlović. Radi se, prije svega, o edukativnoj predstavi koja će s avanturom vragolastog miša saživjeti one s najmanjim stasom, ali i s najvećom maštom.

Mali Miš živio je kao lutka u Lutkarovom rukavu, Lutkar je Mišu poklonio sav svoj talent i Miš je bio prava zvijezda u njihovom malom kazalištu. No Miš nije bio zadovoljan, htio je nešto više, odjednom mu je Lutkarova ruka postala pretijesna te je odlučio krenuti u potragu za svjetlima pozornice i uzbudljivijim životom. Uz malo čarolije, našao se mali Miš među velikim glumcima i tako počinje velika avantura maloga Miša. Bit će tu mnogo zgoda, ali i nezgoda iz kojih je jedva izvukao živu mišju glavu, a o repu da se i ne govori, a tko zna što mu se sve moglo dogoditi da ga vjerni prijatelj Lutkar nije kriomice čuvao na putu. A ono što je tražio, pronašao je tek kada se vratio na početak putovanja, najljepša i najuzbudljivija avantura skrivala se upravo u prijateljstvu s Lutkarom. Trebalo je u nju samo vjerovati i prepoznati ju. “Svatko može izgraditi vlastiti život i svijet ispočetka ako u onome koji je do tada imao zna prepoznati prave vrijednosti”, objasnila je Natalija Manojlović za Slobodnu Dalmaciju.

Redateljica Natalija Manojlović diplomirala je psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu i završila plesnu školu Ane Maletić. Kazališnu karijeru započela je kao koreografkinja i plesačica, a zahvaljujući nerazdvojivom interesu prema kazalištu i plesu, s vremenom razvija svoj specifičan izraz koji je vidljiv u autorskim projektima kao što su Virus 0’98, Oprosti, sam’malo!, Korozija d.o.o., Vodoinstalater i dr. Kazališno iskustvo stekla je i kao suradnica za scenski pokret i asistentica režije u predstavama renomiranih hrvatskih i slovenskih redatelja te suradnjom s brojnim kazalištima, &TD, ZKM, Slovensko mladinsko gledališče, Mini-Teater u Ljubljani, Ulysses i dr.

“Moje kazalište je razgovor s ljudima koji sjede u mraku gledališta, a instrumenti te komunikacije ne ograničavaju se na specifičan medij niti jezik, dokle god su u funkciji razumijevanja s publikom ili bolje rečeno suosjećanja između igre i publike”, rekla je Natalija Manojlović. Tako i predstava “Velika pustolovina malog Miša” pripada “kazalištu pokreta”, teksta ima vrlo malo, a ključ svega je tijelo kojim će glumci nastojati dočarati sve najbitnije.

U predstavi glume Petar Konkoj, Ivica Beatović, Nikša Arčanin, Srđan Brešković, Milana Buzolić- Vučica i Andrea Majica, glazbu potpisuje Gordan Tudor, a likovno oblikovanje Barbara Stupica.

(Visited 158 times, 1 visits today)

Komentari