Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

“Velika pustolovina malog Miša”: predstava za male, ali i velike

26.03.2013. Maja Brlek
Foto: gkl-split.hr

Foto: gkl-split.hr

U Gradskom kazalištu lutaka Split 26. ožujka bit će premijerno izvedena predstava “Velika pustolovina malog Miša”. Autorica, redateljica i koreografkinja ove “nelutkarske predstave o lutkarstvu” je Natalija Manojlović. Radi se, prije svega, o edukativnoj predstavi koja će s avanturom vragolastog miša saživjeti one s najmanjim stasom, ali i s najvećom maštom.

Mali Miš živio je kao lutka u Lutkarovom rukavu, Lutkar je Mišu poklonio sav svoj talent i Miš je bio prava zvijezda u njihovom malom kazalištu. No Miš nije bio zadovoljan, htio je nešto više, odjednom mu je Lutkarova ruka postala pretijesna te je odlučio krenuti u potragu za svjetlima pozornice i uzbudljivijim životom. Uz malo čarolije, našao se mali Miš među velikim glumcima i tako počinje velika avantura maloga Miša. Bit će tu mnogo zgoda, ali i nezgoda iz kojih je jedva izvukao živu mišju glavu, a o repu da se i ne govori, a tko zna što mu se sve moglo dogoditi da ga vjerni prijatelj Lutkar nije kriomice čuvao na putu. A ono što je tražio, pronašao je tek kada se vratio na početak putovanja, najljepša i najuzbudljivija avantura skrivala se upravo u prijateljstvu s Lutkarom. Trebalo je u nju samo vjerovati i prepoznati ju. “Svatko može izgraditi vlastiti život i svijet ispočetka ako u onome koji je do tada imao zna prepoznati prave vrijednosti”, objasnila je Natalija Manojlović za Slobodnu Dalmaciju.

Redateljica Natalija Manojlović diplomirala je psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu i završila plesnu školu Ane Maletić. Kazališnu karijeru započela je kao koreografkinja i plesačica, a zahvaljujući nerazdvojivom interesu prema kazalištu i plesu, s vremenom razvija svoj specifičan izraz koji je vidljiv u autorskim projektima kao što su Virus 0’98, Oprosti, sam’malo!, Korozija d.o.o., Vodoinstalater i dr. Kazališno iskustvo stekla je i kao suradnica za scenski pokret i asistentica režije u predstavama renomiranih hrvatskih i slovenskih redatelja te suradnjom s brojnim kazalištima, &TD, ZKM, Slovensko mladinsko gledališče, Mini-Teater u Ljubljani, Ulysses i dr.

“Moje kazalište je razgovor s ljudima koji sjede u mraku gledališta, a instrumenti te komunikacije ne ograničavaju se na specifičan medij niti jezik, dokle god su u funkciji razumijevanja s publikom ili bolje rečeno suosjećanja između igre i publike”, rekla je Natalija Manojlović. Tako i predstava “Velika pustolovina malog Miša” pripada “kazalištu pokreta”, teksta ima vrlo malo, a ključ svega je tijelo kojim će glumci nastojati dočarati sve najbitnije.

U predstavi glume Petar Konkoj, Ivica Beatović, Nikša Arčanin, Srđan Brešković, Milana Buzolić- Vučica i Andrea Majica, glazbu potpisuje Gordan Tudor, a likovno oblikovanje Barbara Stupica.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Komentari