Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Ziher playlista: Mačke kao krznena inspiracija glazbenicima

14.08.2015. Ziher.hrFoto: http://globochet.tumblr.com/

Prošle subote, 8. kolovoza, obilježavao se Internacionalni dan mačaka, a mi smo, tim povodom, odlučili ovotjedno izdanje naše playliste posvetiti upravo ovim vladarima interneta, miljenicima faraona i krznatim preduljicama koje nam se nerijetko motaju oko nogu – pogotovo kad je vrijeme ručka – što je, u njihovom slučaju, dvadeset i četiri sata dnevno.

Mačke će se rado uvući u sve vaše slobodne kutije, eventualno u vaše krevete, a na kraju krajeva, najćešće će se uvući i u toplinu vašeg srca. Bile one prepredene, prgave ili lijene, kakve god da mačke mogu biti, nakon nekog vremena nećete moći odoljeti njihovom milom pogledu, pogotovo onom kojim žicaju hranu.

“Jednostavno ne mogu da odolim mački, pogotovo kada prede. One su najčistija, najlukavija i najinteligentnija stvorenja koja poznajem. Ne računajući djevojku koju volite, naravno.” napisao je Mark Twain, američki pisac koji je mačke volio možda i ponajviše među velikim spisateljima, a za druge ljubitelje ovih životinja također je priredio koju rečenicu: „Kada čovjek voli mačke, ja sam njegov prijatelj i drug, bez ikakvih daljnjih upoznavanja“.

Foto: beautifulhealthyorganicliving.tumblr.com

Foto: beautifulhealthyorganicliving.tumblr.com

S druge strane, još jedan pisac, William S. Burroughs, je pored svog divljeg, drogom natopljenog literarnog opusa, imao i svoju mekšu stranu, a bila je rezervirana upravo za ove krznene četveronšce. „Jedina stvar koja može razriješiti konflikt je ljubav, onakva kakvu sam osjećao prema Fletchu i Ruskiju, Spooneru i Calico. Čista ljubav. Ono što osjećam prema svojim mačkama, bivšim i sadašnjim. Ljubav? Što je to? Najprirodniji painkiller koji postoji. LJUBAV.“

Da je prema mačkama lako osjetiti ljubav, govore tisuće slike koje svakodnevno osvanu na internetu, a posvećene su upravo njima. No, ono čime se ova playlista bavi su upravo glazbenici koji su odlučili upotrijebiti ove kućne ljubimce kao inspiraciju za vlasitite pjesme – a popis je podugačak. Tako ćete između nekoliko skladbi koje smo odabrali moći čuti svašta, od goth poema benda The Cure do Smashing Pumpkinsa, čiji frontman Billy Corgan nerijetko pozira sa svojim krznenim prijateljima. U svakom slučaju, ako ste mačkoljubac – bacite uho.

Komentari