Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Ziher playlista: Soundtrack za vječne lutalice autocestama

11.07.2015. Nikolina LončarFoto: nickgerber.tumblr.com

“What is that feeling when you’re driving away from people and they recede on the plain till you see their specks dispersing? – it’s the too-huge world vaulting us, and it’s good-bye. But we lean forward to the next crazy venture beneath the skies.”, Jack Kerouac

Pustolovine su pred nama, putovanja na obzoru. Zamijeniti mjesto prebivališta za neke udaljene, nedostižne prostore donosi sa sobom avanturistički duh, ali i svojevrsnu katarzu – koju, između ostalog, možemo naći i na samom putu do odredišta. Pogotovo ako nemamo određen krajnji cilj, budući da postoji romantika u besciljnom lutanju onim neplaniranim stazama kojima možemo odabrati. Pa i najuzbudljivije dogodovštine se zasigurno odvijaju upravo kada skrenemo s linearnog puta kojeg smo si zacrtali. Bilo to doslovce tijekom cruisanja našim autocestama, ili metaforički u onim vječnim životnim previranjima.

S druge strane, vrijeme u kojem živimo uzelo je i svoj danak. Moderno doba donijelo je nove tehnologije, a čak nam i svakodnevna putovanja previše diktiraju GPS i razni drugi navigacijski uređaji. Izgubiti se postaje sve teže i teže, maknuti se od obaveza postaje velika odluka, a putovati financijski neopterećeno je svojevrsni luksuz. Ipak, uvijek je tu onaj zov za lutanjem kojem je teško odoljeti. Ceste su duge i vijugave, nesnosne vrućine stapaju asfalt s horizontom, a ono što je najbitnije jest pronaći mir u nepreglednim prostranstvima, odmoriti se od svakodnevnih briga i uz dobar soundtrack pobjeći od gradske kolotečine. Doduše, u glazbi uvijek možete pronaći bijeg, pa čak i ako to značilo da ste za monitorom vašeg laptopa, a nepoznate divljine i šaroliki, novi krajolici vam se čine dalje nego ikada.

Ako se pak pripremate za podulji roadtrip, izlistali smo nekoliko pjesama koje bi vam mogle biti idealna glazbena pozadina. Bile to indie folk numere u izvedbi Bright Eyes ili Dana Mangana, rock klasici u maniri benda The Doors ili country uspješnice Williea Nelsona, našlo se tu za svakog ponešto – no, svim pjesmama je zajedničko da su prigodne za duge vožnje magistralom ili tajnovitim stranputicama. U svakom slučaju, ako se i nećete dulje vrijeme maknuti od kuće, sklopite oči i zajedno s ovom skladbama odlutajte nekamo. Strjelovitom autocestom, primorskim putevima, neutabanim stazama. I zapamtite ono što je Tolkien napisao: “Nisu svi koji lutaju izgubljeni.”

Komentari