Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Dokukutak: Susret divljine i poezije (“Planet Earth”, A. Fothergill)

14.10.2017. Iva KolarFoto: trailer screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Oduvijek smo znali da živimo na nevjerojatnom planetu s nevjerojatnim bićima na nevjerojatnim staništima, ali Planet Earth u produkciji BBC-a iz 2006. godine prvi nas put vodi na putovanje upoznavanja planeta u visokoj rezoluciji. Zahvaljujući razvoju tehnologije razvili su se i novi načini i metode snimanja divljine pa netaknuta priroda sada više nije privilegija samo onima koji su posvetili svoje živote njenom proučavanju, već je pristupna i nama običnim smrtnicima koji je preferiramo pogledati iz udobne fotelje.

Uz glas Sir Davida Attenborougha, koji nas znalački i sigurno vodi divljinom svih predjela Zemlje, u 11 epizoda ćemo se uputiti na veličanstveno i epsko istraživanje bogatstva, jedinstvenosti i snage našeg doma.

Divljina kao Hollywood

Planet Earth u 11 epizoda od pedesetak minuta dođe do svih dijelova Zemlje koje čovjek još (do 2006.) nije kontaminirao svojom prisutnošću. Tako možemo proučiti već nam poznate vrste, poput divljih mačaka, pingvina ili polarnih medvjeda, ali i upoznati bizarne stanovnike tamnih dubina oceana ili tek nedavno istraženih špilja. Samo je nebo granica i Planet Earth se ni tu ne misli zaustaviti.

Ono što ovaj dokumentarni serijal čini posebno zanimljivim je naracija koju koristi. Iako ne ide tako daleko da imenuje životinje koje prati, David Attenborough uspijeva svojim poetičnim pripovijedanjem stvoriti emocionalnu vezu između gledatelja i životinje ili biljke koja je trenutni akter na ekranu. Pripovijedanjem, montažom i pozadinskom glazbom stvara se priča u kojoj su ulozi visoki i u kojima se od gledatelja zahtijeva da izabere hoće li, primjerice, stati na stranu gladnog vuka ili novorođenog laneta. Životinje tako postaju likovi, a epizode donose savršeno dozirani spektakl s istančanim smislom za pripovijedanje. Donosi nam se dualizam na koji smo navikli u filmovima, ali u kontekstu stvarnog i prirodnog okruženja, što ga čini samo još ukusnijim.

Planet Earth

Foto: trailer screenshot

Je li sve lažno i namješteno?

Nemoguće je od dokumentaraca o divljini očekivati stopostotnu iskrenost; nekim se trikovima jednostavno mora pribjeći. Montaža tu igra veliku ulogu i ne donosi nam samo prekrasne scene prolaska godišnjih doba u šumama, već stvara i priče o putovanjima određenih vrsta u potrazi za hranom, o lovu, parenju ili jednostavno preživljavanju vrste na određenom staništu. Zahvaljujući prelasku na digitalne kamere koje mogu uloviti slike visoke rezolucije i postaviti se, primjerice, na helikoptere ili danas na dronove, ili mogu biti dovoljno sitne i neprimjetne da nesmetano snime let nekog kukca, nastaju fantastične snimke divljine koje je teško iskusiti drugačije nego na ekranu.

Gledatelj se možda isprva osjeća izdano kada sazna da su zvučni efekti dodani u studiju i to pomoću kreativnih trikova, ali na umu se mora imati činjenica da je veoma teško snimiti panoramsku scenu lova i kroz zvuk helikoptera uloviti i zvuk kopita po tlu. Planet Earth nudi zdravu kombinaciju stvarnog i „lažnog“, stvarajući tako pravu kinematografsku poslasticu. Također, važno je uzeti u obzir da se tako misli i na sigurnost samih životinja te autentičnost njihovih postupaka, bez da se životinja osjeća ugroženo.

Planet Earth

Foto: trailer screenshot

Sve što je lijepo kratko traje?

David Attenborough tvrdi da je cilj ovog serijala skrenuti čovjeku pozornost na promjene koje se događaju našem fantastičnom planetu, što potvrđuje povremenim i upornim spominjanjem vrsta koje odumiru zbog klimatskih promjena, a to je bilo još u 2006. godini. Dajući nam do znanja da nismo jedini na ovom malom svijetu u svemiru, Attenborough želi da od njega ne odustanemo i ne razorimo njegovu ljepotu i raznolikost.

Međutim, neki tvrde da je njegov serijal o Zemlji toliko prepun poezije i idile o netaknutim svjetovima da može gledatelja uljuljati u lažnu sigurnost da stvari možda i nisu toliko loše, koliko god se Attenborough trudio razbiti nam iluziju podsjećanjem da se broj polarnih medvjeda godišnje smanjuje. Kao i uvijek, na gledatelju je da iščita poruku iz ovog filmskog spektakla u kojem, malo za promjenu, glavni lik nije ljudska vrsta.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 130 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari