Izvedbene umjetnosti

Počinje 16. Naj, naj, naj festival: 15 najboljih dječjih predstava u 6 dana

Foto: www.zar-ptica.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnje 16. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala održava se od 18. do 23. ožujka u brojnim zagrebačkim kazalištima u organizaciji gradskog kazališta Žar ptica. Festival se održava svake godine u vrijeme proljetnih praznika kako bi najmlađi članovi našeg društva praznike mogli provesti uz kazališnu umjetnost, a uz to je ulaz na sve predstave već tradicionalno besplatan kako bi kazalište bilo dostupno svima. U šest festivalskih dana ove ćemo godine vidjeti devet najboljih dječjih predstava iz zemlje te pet iz inozemstva, prema izboru selektorice Festivala, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac.

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2000. godine s namjerom da najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikaže u Zagrebu za vrijeme školskih praznika. Od 2007. festival je međunarodni te je od tada ugostio brojna kazališta iz Europe te iz Japana, Južne Koreje, Izraela i Sovjetske Republike Jakutske. Sve predstave prati stručni ocjenjivački sud koji najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice. Ovogodišnje stručno povjerenstvo čine glumica Helena Buljan, kazališna kritičarka Bojana Radović, glumica Kostadinka Velkovska, kazališna kritičarka Mia Mitrović i redatelj Saša  Božić.

Ove godine, uz domaćina Žar pticu, svoje najbolje predstave izvest će GK Trešnja, Mala scena, ZKM, Scena Gorica, GKL Split, GKL Rijeka, Kazalište Prijatelj, kazalište Novi Život i Kazalište Smješko. U inozemnoj konkurenciji predstavit će se kazališta iz Nizozemske, Italije, Bugarske i Slovenije (SNG Nova Gorica i Mini teater Ljubljana). Selektorica Muhoberac u međunarodnoj je selekciji odabrala predstave koje se “ističu visokom estetskom razinom prikazane teatarske čarolije, radosnom začudnošću i vrhunski izvedenom kazališnom igrom.“

Foto: www.zar-ptica.hr
Foto: www.zar-ptica.hr

Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice izvest će predstavu redatelja Mihe Goloba „Čarovnik iz Oza“ (Čarobnjak iz Oza) prema proznom tekstu američkog autora Lymana Franka Bauma iz 1900. kao bajkoliki mjuzikl namijenjen gledateljima od 9. do 99. godine, podsjećajući i na musical s Broadwaya i na glazbeni film redatelja Victora Flemminga iz 1939. Mini teater iz Ljubljane i Prešernovo gledališče iz Kranja koprodukcijski potpisuju predstavu „Na Noetovi barki ob osmih“ (Na Noinoj arci u osam), prema tekstu iz 2006. suvremenoga njemačkog autora Ulricha Huba u režiji Roberta Waltla.

Nizozemsko kazalište DeStilte iz Brede u koreografiji Jacka Timmermana prikazuje plesnu predstavu „Vliegende Koe“ (Leteća krava), namijenjenu djeci iznad četiri godine u kojoj izvođači uspostavljaju razgovor različitosti na zamišljenoj farmi. Redateljski dvojac Valeria Frabetti i Andrea Buzzetti pod nazivom „Duetto“ (Duet) publici od jedne do četiri godine starosti prikazuju predstavu o dvama svjetovima, o dvama različitim zvukovima, riječima i jezicima što se uče međusobno slušati. Predstava je produkcija Il Teatro Prova iz Bergama u suradnji s La Baraccia Testoni Ragazzi iz Bologne. Hans Christian Andersen i njegova bajka „Kresivo“ (Ognivoto) u središtu su predstave koju prikazuje Državno lutkarsko kazalište iz Slivena, Bugarska, u režiji Biserke Kolevske. Priča o umornom vojniku koji se vraća nakon velikog broja godina provedenih u ratu uz ples i glazbu progovara o ljubavi.

Foto: www.destilte.nl
Foto: www.destilte.nl

Predstave iz hrvatske konkurencije birane su zbog vrhunske kazališne igre utemeljene na spoju izvrsnoga teksta i izvedbe. Domaćini i organizatori iz Žar ptice odigrat će predstavu „Pinokio“ u dramatizaciji, adaptaciji i režiji Želimira Mesarića kao poetičnu scensku bajku u kojoj se naglašava put odrastanja djeteta u dobroga i poštena čovjeka. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba s predstavom „Dinosauri“ prema tekstu redateljice predstave Petre Radin precizno, maštovito i duhovito prikazuje bajku o nastanku i nestanku ogromnih dinosaura u prostorima dječjega vrtića.

Kazalište Mala scena iz Zagreba prikazuje predstavu „Ne, ti ne! ili o drukčijatosti“ koja je prema tekstu Kristine Gavran i umjetničkoga kolektiva SKROZ nastala u režiji Nore Krstulović, a progovara o različitostima među svima nama. Scena Gorica zaigrat će autorski projekt Radovana Ruždjaka, Aleksandre Naumov i Damira Klemenića „Neispričana bajka“ u režiji Radovana Ruždjaka koja prikazuje spoznaju svijeta s bezbroj igračaka pronađenih u svjetlu i srcima bližnjih. Kazalište Prijatelj iz Zagreba izvodi predstavu utemeljenu na tekstu glumca i profesora Hrvoja Zalara naslovljenu „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“ koja u autorovoj režiji priča scensku priču o zdravom obroku i odbacivanju zavaravanja nezdrave hrane.

Foto: facebook.com/zekaem.hr
Foto: facebook.com/zekaem.hr

Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba izvodi predstavu „Postolar i vrag“ prema povjestici Augusta Šenoe, nastaloj prema motivima narodne bajke, u dramatizaciji Zinke Kiseljak i u režiji Saše Broz. Faustovski impuls prodaje duše vragu i šenoinski postolar koji nadmudruje vraga u ovoj je inačici pretvoren u dinamičnu predstavu sa songovima Borne Šercara. Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu „Emil i detektivi“ prema istoimenom romanu njemačkog autora Ericha Kästnera, u adaptaciji i režiji Milana Trenca. U predstavi male detektive igraju polaznici ZKM-ovog dramskog učilišta, a statiraju im iskusni kolege iz ZKM-ovog glumačkog ansambla.

Gradsko kazalište lutaka iz Splita dolazi na festival s predstavom „Moj prijatelj Mačkodlak“ Olje Savičević Ivančević u režiji Ivana Plazibata. Predstava prikazuje čaroban mali mjuzikl o predrasudama i ljubavi. Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke gostovat će s predstavom „Nadpostolar Martin“ Renea Medvešeka koja iz rakursa postolara Martina i okvira prozorčića njegove sobe promatra korake prolaznika i njihove nogopise. Kazalište Smješko producentice i glumice Mirte Zečević, inače članice ansambla Drame zagrebačkog HNK, izvest će predstavu „Princeza i svinjar“ Hansa Christiana Andersena u režiji glumice Ivane Boban. Prinčevo presvlačenje u svinjara pokušaj je zadobivanja srca princeze u radosti kazališne igre.

Raspored i lokacije svih izvedbi možete pronaći na web stranici kazališta Žar ptica, a ulaz je, ponavljamo, besplatan.

Be social

Komentari