Glazba

Recenzija – “Golden Veil” (Sowas): Nova ljepota domaćeg zvuka

sowas
Foto: "Golden Veil" [Cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Varaždinski bend Sowas objavio je svoj debitantski album “Golden Veil”. U dvije godine djelovanja uspjeli su oformiti studijsko izdanje sa sedam pjesama koje zvuči i više nego dobro. Možda zvuči malo, no kada se u cijelosti presluša “Golden Veil” je jedna potpuno zaokružena cjelina.

Prva stvar koja (meni) upada u oči je da ne postoji pjesma koji dijeli ime s naslovom albuma. Otkrije li se njihov zlatni veo, pod njim će se naći skladbe koje nimalo ne nalikuju jedna na drugu. One svakako nisu skup nasumično odabranih singlova već su ih Sowasi uspjeli svesti pod zajednički nazivnik koji stvara pripadnost i time zapravo poentirali na originalnosti zvuka benda. Nezahvalno bi bilo žanrovski ograničavati njihovo djelovanje jer ni ne postoji samo jedan glazbeni smjer na ovom izdanju.

“Golden Veil” u pjesmama

Sve pjesme na albumu otpjevane su na engleskom jeziku, a predvodi ih Before. Miks je to elektronskih elemenata, malo psihodelije i akcentiranog zvuka gitare s dugim glazbenim dionicama. Umirujući stihovi pozivaju na oslobođenje od vlastitih strahova.

Najljepša pjesma na ovom albumu je Disappear in Light. Divna balada pomalo eteričnog efekta ima svoj neprekinuti slijed kojim teče. Poslužit ću se klišejom i reći da je lakša od zraka. Nosi u zamišljanje zagrljaja i duboki udah sigurnosti. Upotpunjena saksofonom kroz cijelu pjesmu, a pogotovo završnom dionicom, dobila je onaj željeni efekt koji bi vjerojatno izostao odabirom nekog drugog instrumenta.

Dvije su pjesme otpjevane snažnim ženskim vokalom. To su Hypnotized te Dressed in Black u kojoj fantastičan prijelaz ritmova jednostavno oduševljava do te mjere da se nameće pitanje ‘je li to ista pjesma?’. Here i Like a Seed vjerojatno će najbrže sjesti ljubiteljima rock glazbe i svih njenih podvrsta. You Forgot to close the Window on a Rainy Day atmosferični je instrumental u čijoj se podlozi zvuka čuje ponavljanje udaraca koji imitiraju ritam otkucaja srca. Vrlo miran i staložen, upravo onakav kakav imaju osobe koje su mirne same sa sobom.

Sowas su ovim albumom pokazali da dobro plivaju u vodama zvukova koje sami vole slušati i interpretirati. Nedostatak sličnih bendova u Hrvatskoj možda im je i olakotna okolnost, ali to ne umanjuje činjenicu da je ovaj album pravo osvježenje.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari