Istaknuto
16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

15.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Retropetak: Zakučasto raspadanje stvarnosti (“Donnie Darko”, R. Kelly)

10.08.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/pg/28days6hours42minutes12seconds
Vrijeme čitanja: 4 minute

Mnogi debitantski film Richarda Kellyja iz 2001. godine Donnie Darko vole uspoređivati s iskustvom adolescencije, zbog zbunjujućih i mračnih egzistencijalnih muka protagonista tinejdžera kroz koje se pokušava provući. Iako na površini možda i djeluje kao jedan od tinejdžerskih filmova, vrlo brzo se shvati da se Donnie Darko zapravo nalazi unutar trenda filmova koji proučavaju mentalne bolesti nastalih ranih 2000-ih godina, s tonom tinejdžerskog filma kakav je postavio Heathers, obrćući trope klasičnih tinejdžerskih filmova i dodajući im filozofsku narav.

Donnie Darko se iz svojih skromnih početaka uzdigao do kultnog statusa upravo zahvaljujući svojoj zakučastosti i bezbrojnim mogućnostima čitanja filma, jer je oaza za stvaranje teorija i pravi dragulj za ponovna i ponovna gledanja. Zbog te svoje otvorenosti do danas ostaje jedan od favorita filmofila, iako mu se može zamjeriti prevelika debitantska ambicioznost i (pre)visoka razina kompleksnosti.

Sekunde do katastrofe

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) uopće nije uobičajeni tinejdžer. Nakon što se probudi na brdu iznad grada s brojevima ispisanima po ruci i shvati da je preživio pad motora aviona na njegovu kuću zahvaljujući tome što mjesečari, stvari za njega postanu još čudnije. Neprestano mu se ukazuje dvometraški, jezivi zec imenom Frank, koji mu govori da brojevi na njegovoj ruci znače koliko je vremena ostalo do kraja svijeta ako ga on ne spasi.

Osim što se osjeća izgubljeno, neshvaćeno i ide protiv svih i svega, Donnie dobiva i posebne moći, poput telekineze i mogućnosti da vidi buduća kretanja ljudi oko sebe. Jedine osobe koje na neki način shvaćaju ili barem ne odbacuju Donnieja su njegova djevojka Gretchen (Jenna Malone) te profesori Karen Pomeroy (Drew Barrymore) i Kenneth Monnitoff (Noah Wyle). Usprkos svem tom košmaru, Donnie se svojski trudi riješiti situaciju, nesvjestan jesu li svi u njegovom životu samo pijuni koji ga navode na pravi put ili pravi pojedinci.

donnie darko

Foto: facebook.com/28days6hours42minutes12seconds

Žanrovska neodređenost

Richard Kelly u svoj je film uklopio širok spektar tema i ideja. Film nije samo drama koja se bavi mentalnim i emocionalnim problemima protagonista i zbog čega je pitanje stvarnosti iznimno komplicirano, nije horor unatoč zastrašujućem antropomorfnom zecu, nije samo znanstveno-fantastična priča o putovanju kroz vrijeme, mogućnosti alternativnih stvarnosti i posebnim moćima protagonista. Film je sve od navedenog te usput vodi i filozofske rasprave o slobodi izbora, usamljenosti i smislu postojanja, sve iz perspektive inteligentnog, ali uznemirenog i naizgled poremećenog tinejdžera.

Teme se međusobno isprepliću, što nimalo ne olakšava samo gledanje te nije rijetko da nakon prvog gledanja ideja filma uopće ne dođe do gledatelja. Zbog toga je od njega možda lako odustati, ali oni koji odluče ostati i možda se udubiti u dodatno iščitavanje na kraju dobiju svoju nagradu. Film potiče na raspravu, zbog čega je i dalje aktualan i tako snažan, a zbog svestranosti mnogi se barem u jednom dijelu filma mogu pronaći.

Dobra tehnička ostvarenost filma

Evidentno je da ne samo da zbog nečega mnogi ostanu s ovim filmom do kraja unatoč njegovoj zbunjujućoj dvosmislenosti, već mu se i nekoliko puta vraćaju. Donnie Darko jedan je od onih filmova koji sa svakim novim gledanjem i dalje imaju nešto za ponuditi. Ako s prvim gledanjem i nije lako pohvatati sve sadržajne konce, tehnička strana filma dovoljna je da se filmu prizna njegova veličina – efekt zbunjenosti, dvosmislenosti i otvorenosti interpretacijama postiže se fantastičnom montažom, jer nam se daju djelići, koji mogu biti i iz prave stvarnosti, ali i iz halucinacija, a dani su nam samo iz perspektive protagonista kao iznimno nepouzdanog pripovjedača (koji je i sam možda sagradio tu stvarnost). Izmjena dugih i kratkih kadrova te krupni planovi filmu daju jeziv ton, što je još jedna prepoznatljiva nota ovog filma.

donnie darko

Foto: facebook.com/pg/28days6hours42minutes12seconds

Film upotpunjuje i fantastičan glumački talent kojim film vrvi. Već je Jake Gyllenhaal uznemirujuće odličan u naslovnoj ulozi antijunaka punog bijesa, straha, zbunjenosti, ali i tračka nade te svog lika jednako dobro iznosi i u dijalozima i u scenama kada se od njega traži da unutarnji konflikt svog lika prikaže na van te se slobodno može reći da s lakoćom nosi cijeli film na svojim krhkim, mladim ramenima.

Ostatak glumačke postave samo je u sporednim ulogama, možda čak samo kao svojevrsni putokazi koji će naslovnog antijunaka dovesti do cilja, ali nisu ništa manje fantastični. Drew Barrymore topla je, ali i strastvena u svojoj ulozi, a Patrick Swayze odlično se snašao u ironičnoj ulozi životnog gurua krivih uvjerenja.

Smije li umjetnik objašnjavati svoju umjetnost?

Donnie Darko mračan je i zapanjujući film, s velikim brojem potencijala od kojih je većinu i ostvario. Ipak, Kellyju se zamjera što se za shvaćanje filma mora posezati za dodatnim materijalima i činjenica da je i on sam morao objašnjavati vlastito djelo, jer je ipak možda bio previše ambiciozan za svoj debitantski uradak (a premalo financijski potkovan).

Film ne pati od toga što je kompleksan, jer su svi njegovi formati i sve mogućnosti u koje se upušta u potpunosti dobro iskorištene, iako možda ispremiješane. Čak toliko ni ne smeta činjenica da su neke sadržajne crte nedorečene ili nedovoljno istražene, mnogi likovi smanjeni samo na sporednu i gotovo jednodimenzionalnu ulogu, jer u konačnici sve to može poslužiti kao alat u priči Donnieja Darka. Film je i dalje voljen, dosežu se i razine fanatičnosti te rasprava i dalje traje, a Frank i Donnie i dalje spašavaju svijet.

(Visited 1.802 times, 9 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(31 votes, average: 4.129 out of 5)

Komentari