Glazba

Upoznavanje riječkoga puka s riječkim PUK-om ili što se sve događa oko nas

Foto: Facebook.com/puk.rijeka
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dragi riječki puče, znaš li da u tvome gradu postoji još jedan PUK? Znaš li da ti taj PUK gotovo svakoga tjedna nudi kvalitetne kulturno/glazbene sadržaje po jako prihvatljivim cijenama, a nekada i potpuno besplatno? Znaš li da dok ti doma kukaš kako u tvome gradu nema ničega, netko pokušava aktivirati uspavali alternativni grad i stvoriti sadržaje baš tebi po volji? Ne znaš? Nadam se da ćeš do kraja ove priče itekako znati.

Prijatelji urbane kulture (da, to je PUK) osnovani su pred dvije godine, u otprilike ovo vrijeme, odnosno 20. svibnja 2013. godine. Iza troslovne kratice stoje trojica muškaraca: Bernard Blašković, Goran Boneta i Vanja Sedlanić. Ideja o PUK-u nastala je još u vrijeme postojanja kluba Place (današnjega Života), a bila je prvenstveno vođena željom da se u afirmiranom alternativnom gradu rocka napravi prostor za mlade domaće i strane još neafirmirane snage. Prvo se vrijeme kao baza za održavanje slušaonica i koncerata koristio klub Tunel, a s početkom je ove koncertne sezone u igru ušao i popularni riječki Život.

Foto: Anja Nežić/Ziher.hr
Foto: Anja Nežić/Ziher.hr

Zahvaljujući PUK-u (uključujući i razdoblje njegova neslužbena postojanja, a koje je vezano uz klub Place) u Rijeci su nastupali brojni domaći bendovi koji su u vrijeme riječkih koncerata bili relativno nepoznati, a već danas pune daleko veće prostore od onih riječkih. Koji su to bendovi? Pa, primjerice sve popularniji Varaždinci poznati kao Vlasta Popić, zagrebačka Gretta (da, oni koji pjevaju Malenu), Punčke ili Krankšvester. Ugostili su Prijatelji urbane kulture i brojne strane, uglavnom indie sastave, koji su nerijetko i usred tjedna znali itekako popuniti Tunel ili Život. TTNG, Mylets, El Ten Eleven, Joan of Arc, Fear of Men, Fenster i brojni drugi sastavi upravo su preko ove inicijative saznali za Rijeku kao koncertnu destinaciju i odlazili iz nje zadovoljni reakcijama više no zadovoljne publike. I jedan je Kanađanin istim kanalima došao do Rijeke, a onda mu se ovdje toliko svidjelo da je odlučio PUK-ovcima za drugi rođendan još jednom pokloniti svoj nastup u Tunelu. Matt Epp, Kanađanin iz priče, u Gradu koji teče prvi je put nastupio 2013. godine, a svoj je indie zvuk ponovno donio početkom svibnja kada je, sudeći po količini novaca koja se na kraju večeri našla u šeširu (koncert je imao formu „Sviranja na šešir“ koja podrazumijeva da izvođača ne ocijenite prije nastupa kupovinom ulaznice, već nakon njega ostavljanjem „napojnice“ po vlastitom izboru), još jednom potvrdio da između njega i Rijeke postoji neka tajna veza.

Proslavom drugoga rođendana PUK-ovi planovi nikako nisu stali, a vrijedni organizatori o godišnjem ni ne razmišljaju. Protekli je petak u Životu bio rezerviran za dva zagrebačka sastava, indie/rock/alternative sastav Benchwarmers i indie rock/power pop bend (The) Lesser Men te indie-pop romantičari The Marshmallow Notebooks iza kojih stoji dobro znani kantautor Matija Habijanec.

Foto: Facebook.com/puk.rijeka
Foto: Facebook.com/puk.rijeka

I nadolazeći su datumi već rezervirani pa već u ponedjeljak, 25. svibnja, Život osvajaju Twerps i Lolita. Iza imena Twerps krije se jedan od trenutačno najpopularnijih australskih indie sastava čiju je pjesmu Coast To Coast Pitchfork proglasio najboljom novom pjesmom 2011. godine, čime su oni postali tek treći Australci kojima je takvo što pošlo za rukom (prije njih uspješni su bili Cut Copy i Tame Impala). Uz Twerpse koji su na uzlaznoj putanji pravo je pitanje kada ćete ih ponovno moći slušati za svega 50 odnosno 70 kuna za koliko vam ih „nude“ PUK-ovci, u ponedjeljak će u Životu nastupati i riječkoj publici već dobro poznata koprivnička Lolita. Tročlani bend postoji od 2005. godine, a na trećem će riječkom nastupu promovirati svoj novi EP „Doll House“. Planovima tu nije kraj jer je za početak lipnja, točnije 5. lipnja, zakazan nastup bečke indie-rock petorke M185 i riječkih grungera okupljenih pod nazivom Trade. Cijena je toga koncerta u pretprodaji 30 kuna, a na dan će koncerta biti deset kuna viša.

Dakle, dragi riječki puče, znaš li sada tko je PUK? Jesi li bio na nekom od brojnih događanja koja je entuzijastični trojac dosad organizirao ili barem planiraš otići na neki od nadolazećih? Hoćeš li sada prestati kukati kako se ništa ne događa u Rijeci jer je sve negdje drugdje i otvoriti svoje vidike? Prijatelji urbane kulture žele da tebi, dragi riječki puče, bude lijepo u tvome gradu, da se stvari događaju, da afirmirani alternativni grad rocka ne postane samo bivši afirmirani alternativni grad rocka. Prijatelji urbane kulture žele da daš priliku svojim sugrađanima, sunarodnjacima, suzemljanima i istovremeno otkriješ nešto novo, baš po tvome guštu. Hoćeš li im, dragi riječki puče, sada kada znaš tko su i što rade vjerovati? Hoćemo li se uskoro vidjeti u Tunelu ili Životu? Nadam se da hoćemo.

Be social

Komentari