Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

24.04.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute U siječnju je svjetska glazbena scena ponovno procvala. Mjesečna doza popa popisala je sve povratke, alternativna uzbuženja i nove pop hitove.

Film

WHAT WE DO IN THE SHADOWS: Dnevni noćni život vampira iz susjedstva

15.05.2019. Iva KolarFoto: facebook.com/what-we-do-in-the-shadows-tv-series
Vrijeme čitanja: 4 minute

Oni ustaju po noći, jer su osjetljivi na danje svjetlo, žive osvijetljeni tisućama svijeća u staromodno uređenoj kući, nose zlatom opšivene plašteve i odjeću crnu kao ugljen zbog čega zlonamjerni prolaznici za njima viču da su goth, no oni su stari nekoliko stotina godina te itekako svjesni kako su dosad bili prikazivani na televiziji. Ovi očigledni vampiri stoga naručuju filmsku ekipu i snime dokumentarac o svojoj svakodnevnici (ali po noći, naravno). What We Do in the Shadows nastavlja premisu kultnog novozelandskog filma iz 2014. godine, no tvorci Jemaine Clement i Taika Waititi radnju serije prebacuju u Ameriku, točnije njujorški Staten Island te još jednom potvrđuju svoju umješnost u zanatu komedije.

You’re dead and outta this world

Kao što je to bio slučaj i u filmu, serija prati troje višestoljetnih vampira koji zajedno žive cimerskim životom, a ovdje je dvoje njih u (otvorenom) braku. Nandor (Kayvan Novak), Laszlo (Matt Berry) i Nadja (Natasia Demetriou) vode normalan vampirski život u kojem redovito konzumiraju slučajne prolaznike, organiziraju gozbe djevica, održavaju vrt s neprikladnim ukrasima i imaju redovite sastanke na kojima raspravljaju o zajedničkom životu.

S njima živi i Colin Robinson (Mark Proksch), čovjek opisan kao energetski vampir, koji iz svih oko sebe isisava život svojim dosadnim monolozima, pitanjima i nametanjem, uključujući i svoje troje vampirskih cimera. Osim njega, tu je i Guillermo (Harvey Guillén), Nandorov ljudski pomoćnik koji se već deset godina (uzaludno) nada da će ga njegov gospodar pretvoriti u vampira.

what we do in the shadows

Foto: YouTube screenshot

Njihovu svakodnevnicu narušava dolazak prastarog i naboranog vampira Barona (Doug Jones), koji prije nego što utone u višednevni san od trojke traži da pokore Novi Svijet, čime ovi nisu pretjerano oduševljeni niti žele narušavati svoju rutinu. Strah od Barona natjera ih na slabašan pokušaj osvajanja, kako su dogovorili, sjeverne Amerike, rezultat čega su apsurdne noćne pustolovine i kaos.

Proširenje originalne priče

Iako je postojala bojazan da će prelaskom na američko tlo serija izgubiti čar filma i samo biti osrednji pokušaj njegova ponavljanja, Clement i Waititi pronašli su načine na koje izbjegavaju te zamke ponavljanja i već iskorištenih šala. Iako s istom premisom, priča je svježa i jednako zabavna kao što je to bio i film. Forma lažnog dokumentarca dopušta da se eksplicitno i humoristično istražuju gotovo svi opće i manje poznati mitovi o vampirima, pri čemu se neke „potvrđuje“, a neke odbacuje.

Najbolji dodatak svakako je lik Colina Robinsona (čije je ime uvijek izgovoreno u cijelosti), kao neočekivano zastranjivanje od tradicionalnih vampira, a svima nama itekako poznata vrsta. Mark Proksch izvrsno izvodi Colina Robinsona te prvih nekoliko epizoda i iz gledatelja uspijeva izvući toliko mu potrebnu energiju, sve dok mu se uloga u životima vampira ne preokrene.

what we do in the shadows

Foto: YouTube screenshot

Upravo u tome tvorci serije briljiraju – kad god dođu do ruba neke fore i iskoriste je na sve moguće načine, nađu novi kreativan način na koji će neki naizgled u potpunosti iscrpljen koncept ili lika prikazati u drugačijem svjetlu. Čak i one neprekidne šale koje se kad-tad vrate u više epizoda dolaze u trenucima kad ih se najmanje očekuje, zadržavajući svoju efektivnost. Upravo je fascinantno koliko zanimljivih ideja i fora uopće mogu izmisliti te je pravi gušt pokrenuti novu epizodu.

Ključ je u balansu

What We Do in the Shadows jedna je od serija kojoj je teško naći zamjerke – istina, vrsta humora možda nije za svakog, ali izuzevši tu sitnicu, sve ostalo savršeno šljaka. Dijalozi su energični i ritmični, fore koje se bacaju pametne i dovitljive, a serija neprestano skroz otvoreno koketira s apsurdnim i bizarnim. Čitav koncept serije funkcionira jer postoji balans između melodramatičnosti vampirskog žanra i suhoparnosti svakodnevnog života s drugima. Pratimo Guillermove kućanske poslove, cimerske te bračne razmirice između članova kućanstva, ali dobivamo i kratke, sočne povijesti vampirskih likova, popraćene adekvatnim likovnim ilustracijama te svjedočimo njihovom pokušaju asimilacije u moderno društvo, uz poneko prepuštanje nekim prastarim vampirskim običajima.

Sve to izvodi fantastična glumačka postava, koji svi imaju iskustva u komičarskom svijetu, čime se kvaliteta humora i visoka doza cinizma u seriji ispoštuju i ne narušavaju. Loši engleski naglasci, krivo izgovoreni nazivi mjesta i kvartova, apsurdni modni izbori i sveopća nespretnost u snalaženju nevampirskim svijetom iznesene su s nevjerojatnom lakoćom i bez zasićenja.

what we do in the shadows

Foto: YouTube screenshot

Rušenje zidova

Jedna od najboljih stvari u What We Do in the Shadows način je na koji ruši četvrti zid. Likovi često postavljaju pitanja koja prolete glavama cjepidlaka koji vole uništavati filmske i pripovjedne iluzije te filmska ekipa koja snima „dokumentarac“ tako povremeno i sama postaje likom. Takve scene dolaze neočekivano, čak kad se i naviknete na to da je relativno uobičajena pojava u seriji, i svaki su put jednako smiješne.

No, to nije jedini zid koji se ruši. Serija se prilično vjerno drži okvira humoristične serije koja imitira dokumentarnu à la The Office, ali vampirski se žanr preokreće u svim smjerovima, što je posebno zabavno pratiti ako ste upoznati s bilo kojom erom žanra – u jednoj epizodi serija odlazi toliko duboko u meta vode da okuplja neka glumačka imena koja su obilježila taj žanr. Apsurdnost televizijskog vampirizma odlično stoji uz dosadnu svakodnevnicu koju svi doživljavamo, svojim cinizmom rušeći pretjerani misticizam i nabijenu erotiku tih mitskih bića koja su nas u posljednjem desetljeću u nekoliko navrata maltretirala s malih ekrana.

Svježina ove serije vrlo uspješno čisti zagušljivi zrak pretrpanog televizijskog svijeta i svakako je jedno od boljih televizijskih ostvarenja ove godine, iako se možda nalazi ispod radara šireg gledateljstva.

(Visited 475 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari