Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Dani mladih dramskih umjetnika ovog vikenda u atriju Gavelle

30.03.2016. Tim HrvaćaninFoto: Press Edit: Ziher.hr

Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella od 31. ožujka do 2. travnja u atriju tog kazališta organizira 2. dane mladih dramskih umjetnika. Dani su koncipirani kao platforma za predstavljanje mladih glumaca, redatelja, dramskih pisaca i kostimografa stručnoj i široj javnosti, kroz različite sadržaje.

Oslanjajući se na uspješnu trodnevnu manifestaciju koja se održala prošloga svibnja, ovogodišnji Dani u atrij Gavelle donose raznovrstan prognam na koji je ulaz slobodan. U četvrtak, 31. ožujka u 17 sati manifestaciju otvara izložba „Od skice do kostima“ Tee Bašić i Anamarije Filipović Srhoj u sklopu koje će ove dvije mlade kostimografkinje prikazati proces nastanka kostima od grube skice, preko tehničkih skica do finalne realizacije kostima u predstavi.

Nakon otvaranja izložbe, u 17:30 slijedi predavanje o ambijentalnom kazalištu profesora i redatelja Ivice Kunčevića, koji je svoja razmatranja objavio i u knjizi „Ambijentalnost na Dubrovačku“. U spomenu 400. godišnjice smrti Williama Shakespeare četvrtak završava s večeri poezije na kojoj će, uz poeziju po vlastitom izboru, mladi glumci govoriti i Shakespeareove stihove.

Foto: Andjela Vidić

Foto: Andjela Vidić

Centralno događanje ovogodišnjih Dana mladih dramskih umjetnika bit će „Tespijada“, omnibus pet desetominutnih predstava koje će se izvesti u petak, 1. travnja u 17 sati. Desetominutne predstave na temu međuljudskih odnosa i tolerancije napisali su mladi dramski pisci Kristina Gavran, Espi Tomčić, Mateja Posedi, Filip Jurjević i Valentina Galijanović, a na scenu su ih postavili redatelji Frana Marija Vranković, Lovro Krsnik, Iva Srnec, Tena Orečić Tonković i Paolo Tišljarić.

Burza mladih, na kojoj će se prigodnim programom predstaviti članovi Ogranka mladih HDDU-a, kao i okrugli stol „Audicije i  kastinzi“ na kojem će sudjelovati Suzana Zubčić iz Val produkcije, Nina Barič i Martina Subašić s Nove TV i redateljica Čejen Černić, održat će se u subotu, 2. travnja u 10 sati. U subotu će se održati i natjecateljski kazališni kviz pod vodstvom Šiška Horvata Majcana, a Dane Ogranka mladih zatvorit će večernje druženje u atriju Gavelle uz  koncert Filipa Šovagovića i gostiju.

Ogranak mladih HDDU-a čini 65 glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca, producenata i oblikovatelja svjetla do 35 godina starosti. Ogranak nastoji okupiti mlade dramske umjetnike te im pružiti platformu za upoznavanje, razmjenu iskustava i informacija s ciljem poticanja suradnje i zajedničkog djelovanja mladih dramskih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni i šire.

Foto: Press

Foto: Press

Komentari