Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Ivan Goran Kovačić: ‘Hoću čovjeka, hoću ljude, hoću život’

21.03.2015. Inga Đudik
Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Datum 21. ožujka po mnogočemu je poznat: svjetski je dan Downovog sindroma, prvi dan kalendarskog proljeća i svjetski dan poezije. No nama je značajan (ili bi barem trebao biti) kao datum rođenja jednog od najvećih hrvatskih književnika, Ivana Gorana Kovačića.

Rođen 1913. u Lukovdolu kao ‘samo’ Ivan Kovačić, srednje ime si je dodao kako bi istaknuo povezanost s rodnim Gorskim kotarom. U rodnom je mjestu završio osnovnu školu, a nakon gimnazije upisao je studij slavistike na Filozofskom fakultetu. Učinio je ono što se mnogi mladi danas ne usude – prekinuo je studij kako bi se mogao posvetiti književnom radu i novinarstvu. Bio je čovjek jasnih političkih stajališta, pripadnik partizana, a u dobi od samo 30 godina poginuo je od četničke ruke, upravo se od njih skrivajući. Ne zna se gdje mu počiva tijelo, a legenda kaže da je on sam to i predosjećao opisujući vlastiti grob u planini kojega zna samo ‘prijatelj drag’ u pjesmi Moj grob.

Za života je objavio samo dva djela: zbirka pjesničkog ciklusa Lirika (1932.) i knjiga novela Dani gnjeva (1936.). Njemu u spomen od 1964. se godine svake godine održava manifestacija pod nazivom Goranovo proljeće u Lukovdolu. Počinje upravo na današnji dan, pjesnikov rođendan, a dodjeljuju se nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike.

Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Što pročitati?

JAMA

Vrijeme nastanka: 1943. (objavljeno 1944.)

Zašto pročitati? – Jama je poema sastavljena od deset pjevanja nastala u vrijeme Kovačićevog boravka u partizanskom odredu. U prvom planu vrlo jakim ekspresionističkim slikama priziva strahote rata i stradanja u čitalačev um; mješavinom guste tame i jarkocrvene boje krvi upečatljivo daje do znanja što se sve događa malom čovjeku u bitci koja možda i nije njegova. No poema je toliko duboko razvijena da prerasta u jasnu moralnu osudu zločina i rata. Uvezana u padobransko platno, 1944. godine izdana je i istoimena mapa s tekstom poeme pisanim rukom praćenim ilustracijama Ede Murtića i Zlatka Price.

(Visited 508 times, 5 visits today)

Komentari