Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj – Crowbar: Samo korektan nastup na kraju preduge turneje

09.03.2015. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 3 minute
DSC_6673

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Rijetke su situacije da se strani bend vraća u Hrvatsku nakon svega pola godine, međutim, povodom predstavljanja novog albuma „Symmetry In Black“, Crowbar je odlučio još jednom posjetiti Zagreb. Sam koncert pripada seriji koncerata koja traje od kraja listopada prošle godine i koja slavi 18. rođendan Radio Studenta. S druge strane, Crowbar je na turneji kojom slavi 25. godišnjicu benda. Vokal i gitarist Kirk Windstein je zbog ove prilike da s bendom predstavi novi album čak raskinuo sa supergrupom Down (koju smo prije dvije godine gledali u Tvornici).

Onako kako je bilo i suđeno, nastup je počeo bez neke pretjerane uvertire, doslovno kao šamarčina u facu. Najbolje se može vidjeti na primjeru jednog fana benda, koji je usred headbanganja u prvom redu, na trećoj pjesmi raskrvario čelo, a odlučio sanirati ranu tek ležerno nakon koncerta.

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Budući da se radi o promociji novog albuma, tako su početak nastupa zauzele nove pjesme. Obično su kod ovakvih repertoara pogođeni stari fanovi, međutim ovog puta to nije bio slučaj jer „Symmetry In Black“  je vrlo dobar album te je prošle godine odlično prošao kod kritike. The Cemetery Angels i Walk With Knowledge Wisely poslužile su za odlično otvaranje koncerta.

Fasciniran sam činjenicom kako nemam ništa posebno za izdvojiti što se nastupa tiče. Korektno odrađen koncert, sa dosta dobrim zvukom. Međutim, osim zvukom basa, koji je u ovom žanru posebice bitan, i vokalom karizmatičnog Kirka, nisam ostao pretjerano oduševljen prikazanim. U moru inovativnih bendova i svakakve glazbene ponude koja nas okružuje, imate priliku vidjeti bend doslovce zarobljen u vremenu. Istina, radi se o legendama sludge metal pravca, i s tom titulom definitivno zaslužuju ogroman respekt, no ostaje dojam da bend godinama u nastupu ništa nije promijenio, da se uvijek držao neke jednostavnosti, instrumentalne svirke, vokalne emocije i ničeg više. Uvijek će se naći fanova koji će gajiti simpatije prema oldskul izričaju, međutim, osim što sam ovaj put pogledao solidan koncert u zatvorenom prostoru, nisam zaključio ništa novog od njihovog prošlogodišnjeg nastupa na Brutal Assault festivalu.

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Potvrđenom ostaje i hipoteza da ovaj bend može zvukovno prosperirati od klupske atmosfere, što se definitivno čulo. Glazba kao takva ima smisla, no nekako sve ostaje nedorečeno, nema katarze. Pohvala ide obradi No Quarter Led Zeppelina, ali i nekakvoj komunikaciji s publikom. Čovjek je objasnio da im je ovo tisućiti dan turneje te da mu je glas u raspadnom stanju. Vjerojatno je iz tog razloga koncert finaliziran nakon svega sat vremena.

Sam zaključak je ovaj put iznesen i prije kraja teksta, tako da ne postoji neki punchline kojim bi se mogao prikazati relativno osrednji nastup legendarnog benda. Ljudi su puno oduševljeniji bili njihovim nastupom u Močvari. Moguće da zato što je bio jedan od prvih koncerata ljetne turneje. Barem je čovjek kasnije utrošio vrijeme na fotografiranje s onim fanovima kojima je to bitno.

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

Foto: Ivan Turkalj / Ziher.hr

(Visited 91 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari