Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

Izvještaj – II. dan MFF-a: Djeca će vas pitati gdje ste bili 2016.

28.07.2016. Valentina SertićFoto: motovunfilmfestival.com

Motovun film festival, jutro, dan treći. Vrijeme da još jednom razmislimo o svemu što smo gledali drugi dan i kuda idemo kad se slože platna Motovuna. Drugog dana MFF-a krenuo je filmski program najatraktivnijeg popratnog programa festivala – Gdje ste bili 2016? Program uključuje pet dokumentarnih i igranih filmova, govorne programe sa Srećkom Horvatom i “glazbene” programe s Borisom Dežulovićem i Predragom Lucićem koji su u kinu Billy već prvi dan zapjevali Računajte z/na nas. Motovun sve do jutra ide samo ulijevo te se upravo zbog toga čini se kako upravo ovaj dio programa posvećen radikalizaciji ljevice ima u Motovunu najveću publiku.

Hrvatsku premijeru u podne drugog dana imao je kontroverzni film mladog fotografa i snimatelja Christophera Bobina Desno, dva, tri – kuda ide Europa?  o jačanju ekstremne desnice u nekoliko europskih država. Među njima se našla i Hrvatska kojoj je Bobin posvetio zaseban segment. Otvoreno nošenje fašističkih simbola u Čavoglavama na proslavi Dana domovinske zahvalnosti toliko ga je iznenadilo da je o tome odlučio napraviti film, otkrio je Bobin u razgovoru s Zrinkom Vrabec Mojzeš koja je autora upozorila na nekoliko netočnih i nepotpunih informacija iznesenih u dokumentarcu. Iako estetski vrlo neuredan film, ovaj pogled Drugog na našu jedinstveno ludu državu ne može vas ostaviti ravnodušnim. Još jedan pogled na nju dala je i Motovunska čitanka na kojoj su Alma Prica, Ksenija Marinković, Romano Nikolić, Goran Dević, Milena Zajović, Barbara Matejčić, Damir Markovina, Espi Tomičić i Mirjana Karanović čitali ulomke iz knjiga koje su neke konzervativne udruge proglasile neprimjerenima za školsku lektiru.

Christopher Bobin Foto: motovunfilmfestival.com

Christopher Bobin
Foto: motovunfilmfestival.com

Berlinski laureat Gori more redatelja i snimatelja Gianfranca Rosija povezao je britkost i aktualnost programa Gdje ste bili 2016? s trodijelnim programom La Bella Italia. Gori more jedan je od dva talijanska filma u glavnom programu, a osim njih Motovun će prikazati još petnaest talijanskih filmova. Ovaj dokumentarni film prikazuje život 12-godišnjeg Samuelea na Lampedusi, mediteranskom otoku koji je odredište brojnih muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u potrazi za mirom i slobodom. Iako stanovnici otoka, prvotno liječnici i obalna straža, svakodnevno svjedoče najvećoj humanoj katastrofi našega vremena, Samueleov život time nije posebno opterećen. Njegovi su najveći problem zadaća iz engleskog, lijeno oko i to što zbog mučnine na moru povraća. Vjerujem kako je svakome u publici bilo lako suživjeti se s njim, s njegovim umišljenim alergijama i dječjim tjeskobama. Koliko smo se pak mogli suživjeti s izbjeglicama? Je li more prikazano u filmu isto ono more koje puni Instagram uspomenama s vašeg ljetovanja? Na moje misli nadovezali su se Dežulović i Lucić koji su nakon filma ispjevali Baladu o Mediteranu. Uz to, na samoj projekciji filma bilo je značajno imati predstavnike volonterske udruge Are You Syrious? posvećene pomaganju izbjeglicama koji su to jutro stigli, simbolično, među motovunske šatoraše.

Boris Dežulović i Predrag Lucić foto: motovunfilmfestival.com

Boris Dežulović i Predrag Lucić
foto: motovunfilmfestival.com

U ponoć je prikazan posljednji film drugog dana koji je dobio najveći pljesak koji se ovih dana mogao čuti na motovunskom trgu. Riječ je o mađarskom filmu Ubojice na kotačima Attile Tilla, filmu koji bi Kevin Smith volio da je snimio. Film portretira dvadesetogodišnjeg Zolija koji je vezan za invalidska kolica, a sa svojim prijateljem koji ima fizički hendikep i bivšim vatrogascem, također u kolicima, postane plaćeni ubojica u službi srpske mafije. U ovoj originalnoj komediji prepliću se stvarnost i mašta, i to na način da nam se mašta čini stvarnijom, jer je stvarnost tako banalna. Ovo je jedan od onih filmova za koje se nadate da će ih kopirati u budućnosti, jer su akcijske komedije sa snažnim i nježnim porukama i odličnim soundtracima pravo filmsko blago. Nezanemarivo je to koliko se ljudi koji trebaju vidjeti ovaj film nije moglo popeti na brdo filmova.

Ubojice na kotačima, redatelj Attila Till Foto: motovunfilmfestival.com

Ubojice na kotačima, redatelj Attila Till
Foto: motovunfilmfestival.com

Danas nas očekuje novi film Nenada Puhovskog, Horvatov Vodič kroz raspad Europe za početnike, Pub kviz s Kotigom te još jedna zanimljiva motovunska večer. Djeca će vas pitati: Gdje ste bili 2016? Mi ćemo reći da smo bili u Motovunu, a vi?

(Visited 114 times, 1 visits today)

Komentari