Istaknuto
22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

21.03.2017.

1. travnja u Glazbeni lonac dolazi Lika Kolorado, i to u akustičnom izdanju. Ili barem tako tvrdi ekipa iz Lonca.

Izvedbene umjetnosti

Multimedijalni Mozartov “Don Giovanni” u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca

20.05.2015. Anja NežićFoto: Press

Mozartov „Don Giovanni“ nova je operna produkcija HNK Ivana pl. Zajca. Opera je nastala suradnjom riječkoga kazališta i New Generation Opere iz Helsinkija, a pod dirigentskom će palicom Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma premijerno biti izvedena ovoga četvrtka, 21. svibnja, s početkom u 19:30 sati.

Povratak je to Don Giovannija na riječku opernu scenu nakon više od  šezdeset godina te upravo zbog toga neće biti običan. Naime, Mozartovo se djelo vraća u suvremenoj multimedijalnoj inscenaciji, istovremeno kao opera i film. Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naglasio je kako ova opera okuplja najbolje operne snage u ovome trenutku, dodavši i kako je riječ o jednoj od najkompleksnijih produkcija čiji je glavni cilj približiti operu mlađoj publici, ali je istovremeno ne udaljiti od tradicionalne operne publike. Blažević je naglasio i kako je oduševljen pjevačkim i glumačkim dosezima gostiju iz Finske, ali i riječkih pjevača.

Što se podjele uloga tiče, u operi od gostiju sudjeluju finska zvijezda Waltteri Torikka u naslovnoj ulozi te Marjukka Tepponen kao Donna Anna. U ostalim se ulogama pojavljuju Slavko Sekulić kao Il Commendatore, Kristina Kolar kao Donna Elvira, Marko Fortunato kao Don Ottavio, Siniša Štork kao Leoperello, Ilijana Korač kao Zerlina te Leon Košavić kao Masetto.

Foto: Press

Foto: Press

Maestro Ville Matvejeff, riječki gost dirigent sezone, istaknuo je koliko je uzbudljivo obrađivati klasično djelo na toliko moderan način te podsjetio da je ova operna predstava prije tri godine, kada je bila postavljena u Finskoj, ostvarila veliki uspjeh. Redatelj opere Erik Söderblom „Don Giovannija“ smatra najboljim tekstom napisanim za operu, a ovu suvremenu produkciju uspoređuje s Tarantinom odnosno njegovim crnim humorom. Operu je opisao kao priču o beskrupuloznom zavodniku koji na kraju ipak griješi, ali je i unatoč tome i dalje najmoralniji lik. Sva se radnja odvija poput filmske, a predstava nudi tri vizualne perspektive koje će biti ponuđene publici uživo putem dva ekrana, sedam kamera i malog filmskog studija s dva redatelja.

Scenograf predstave je Markuu Kunnari, kosimografkinja Manulea Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a redatelji filma u predstavi su Emil Sallinen i Artur Sallinen. Ova operna predstava, pod sloganima „Sex, phones & opera“ i „Smart(phone) opera“, reprizno će biti izvedena 23., 25., 27. i 29. svibnja s početkom u 19:30 sati.

Komentari