Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Multimedijalni Mozartov “Don Giovanni” u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca

20.05.2015. Anja NežićFoto: Press

Mozartov „Don Giovanni“ nova je operna produkcija HNK Ivana pl. Zajca. Opera je nastala suradnjom riječkoga kazališta i New Generation Opere iz Helsinkija, a pod dirigentskom će palicom Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma premijerno biti izvedena ovoga četvrtka, 21. svibnja, s početkom u 19:30 sati.

Povratak je to Don Giovannija na riječku opernu scenu nakon više od  šezdeset godina te upravo zbog toga neće biti običan. Naime, Mozartovo se djelo vraća u suvremenoj multimedijalnoj inscenaciji, istovremeno kao opera i film. Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naglasio je kako ova opera okuplja najbolje operne snage u ovome trenutku, dodavši i kako je riječ o jednoj od najkompleksnijih produkcija čiji je glavni cilj približiti operu mlađoj publici, ali je istovremeno ne udaljiti od tradicionalne operne publike. Blažević je naglasio i kako je oduševljen pjevačkim i glumačkim dosezima gostiju iz Finske, ali i riječkih pjevača.

Što se podjele uloga tiče, u operi od gostiju sudjeluju finska zvijezda Waltteri Torikka u naslovnoj ulozi te Marjukka Tepponen kao Donna Anna. U ostalim se ulogama pojavljuju Slavko Sekulić kao Il Commendatore, Kristina Kolar kao Donna Elvira, Marko Fortunato kao Don Ottavio, Siniša Štork kao Leoperello, Ilijana Korač kao Zerlina te Leon Košavić kao Masetto.

Foto: Press

Foto: Press

Maestro Ville Matvejeff, riječki gost dirigent sezone, istaknuo je koliko je uzbudljivo obrađivati klasično djelo na toliko moderan način te podsjetio da je ova operna predstava prije tri godine, kada je bila postavljena u Finskoj, ostvarila veliki uspjeh. Redatelj opere Erik Söderblom „Don Giovannija“ smatra najboljim tekstom napisanim za operu, a ovu suvremenu produkciju uspoređuje s Tarantinom odnosno njegovim crnim humorom. Operu je opisao kao priču o beskrupuloznom zavodniku koji na kraju ipak griješi, ali je i unatoč tome i dalje najmoralniji lik. Sva se radnja odvija poput filmske, a predstava nudi tri vizualne perspektive koje će biti ponuđene publici uživo putem dva ekrana, sedam kamera i malog filmskog studija s dva redatelja.

Scenograf predstave je Markuu Kunnari, kosimografkinja Manulea Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a redatelji filma u predstavi su Emil Sallinen i Artur Sallinen. Ova operna predstava, pod sloganima „Sex, phones & opera“ i „Smart(phone) opera“, reprizno će biti izvedena 23., 25., 27. i 29. svibnja s početkom u 19:30 sati.

Komentari