Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Preminuo Chinua Achebe

23.03.2013. Paula OsojnikVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Nigerijski romanopisac, pjesnik, profesor i kritičar Chinua Achebe jučer je nakon 82 godine napustio ovaj svijet. Jedan od najvećih nigerijskih književnih majstora iza sebe je ostavio brojna djela, a među najvažnijim književnim ostvarenjima je i  temeljno djelo moderne afričke književnosti, Things Fall Apart (Svijet se raspada).

Rođen 1930. godine,  Achebe je stvorio veliki broj svjetski poznatih romana, kratkih priča, poezije, eseja, dječjih knjiga, ali i mnoge druge književne oblike. Njegovo prvo i najpoznatije djelo je Things Fall Apart, izdano 1958. godine. S vremenom je ta knjiga postala dio obavezne školske literature po cijeloj Africi te je često čitana, interpretirana i analizirana u zemljama engleskog govornog područja. Radnja knjige je smještena u nigerijskom selu Igbo, a naglašavaju se razlike i kolizija između tradicionalne kulture i one nametnute kolonijalizmom.

 Nakon Things Fall Apart, Achebeje svijetu ponudio svojevrsni nastavak, roman No Longer at Ease, a nakon toga i mnoge druge naslove kao na primjer A Man of the People, Civil Peace, Another Africa, Vultures, Hopes and Impediments, i tako dalje.

Chinua Achebe poznat je i po svom predavanju Image of Africa: Racism in Conrad’s „Heart of Darkness“. Ono je održano 1975., a objavljeno dvije godine kasnije te je izazvalo mnoge kontroverzije zbog opisa Josepha Conrada kao iskonskog rasista.

There Was a Country: A Personal History of Biafra, posljednje je objavljeno djelo ovog nadasve talentiranog i revolucionarnog pisca. Knjiga je izdana u listopadu 2012. godine, a odmah po izdavanju izazvala je mnoge kontroverzije i komešanja mase, te je nanovo otvorila raspravu o nigerijskom građanskom ratu.

Ranije ovog mjeseca, proširile su se glasine kako je pisac Achebe umro, no pokazalo se da su to bila tek nagađanja. Ipak, njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo, pa nas je 22. ožujka ove godine, veliki pisac napustio. O njegovim djelima i vješto pisanim porukama svijetu, zasigurno će se pričati još dugo vremena i njegova će se iznimna djela zasigurno čitati još godinama.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Komentari